FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Ryba po tajsku z ananasem i chili


Składniki:

2 duże filety z dorsza
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/2 cytryny
sól
pieprz

1 łyżka oliwy
2 czerwone papryczki chili
2 zielone papryczki chili
4 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki cukru palmowego
1 limonka
sos rybny

5 krążków ananasa z puszki
1 żółta lub czerwona papryka
1/2 czerwonej cebuli
szczypior
kolendra
bazylia
mięta
zielona pietrucha
2 łyżki oleju sezamowego
2 lyżki soku z ananasa
2 łyżki soku z cytryny

Zaczynamy od przygotowania sałatki. Do miski dajemy pokrojonego w kostkę ananasa.
Oczywiście, może być świeży, ja użyłam z puszki, bo taki akurat miałam pod ręką. Żółtą
paprykę kroimy po japońsku, czyli na "jakotako", drobno siekamy czerwoną cebulę.
Dodajemy jakieś dwie garście pokrojonego szczypioru, garść poszatkowanej kolendry i
garści posiekanej pietruszki, mięty i bazylii. Mięte i bazylię tak do smaku, nie za dużo.
Najlepsza byłaby tajska bazylia, ale u mnie ciężko dostać. Mieszamy wszystko dokładnie i
polewamy sokiem z ananasa, z cytryny i olejem sezamowym. Odstawiamy do lodówki,
żeby się schłodziło.

Robimy teraz sos do sałatki. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy łyżkę oliwy, pokrojona w
talarki papryczkę chili. Najlepiej użyć tutaj z 3-4 rodzajów papryczki. Łagodne i ostre.
Jeżeli nie chcemy , aby potrawa wyszła nam za ostra to dokładnie czyścimy z pestek, bo
największe gorąco pochodzi własnie z pestek. Jeżeli chcemy zobaczyć jakie ostre są same
papryczki, to odcinamy czubek papryczki i rozgryzamy go zębami, smakując koniuszkiem
języka. To da nam jakiś obraz tego, ile tego chili dodać. Smażymy przez chwilę, następnie
dodajemy imbir i czosnek, podsmażamy przez następną chwile na średnim ogniu i
dodajemy dwie łyżki cukru, sok z jednej limonki i chlust sosu rybnego. Smażymy do
momentu utworzenia się karmelowej masy. Przelewamy to wszystko do naszej sałatki,
mieszamy i do lodówki na godzinę lub dwie.

Na końcu smażymy/ grillujemy/ pieczemy rybę. Oczywiście sposób dowolny. Ja wybrałam
filety z dorsza, ale może być inna biała ryba i może być łosoś. Ponieważ sałatka jest tak
bogata smakowo, to ryba nie potrzebuje praktycznie nic. Ja już od dawna nie smażę ryby
w panierce czy w cieście. Nie mówię, że to jest niesmaczne, ale jakoś tak wolę czystego
fileta. Rozgrzewam patelnie i dodaje 2 łyżki oliwy. Obsmażam rybę z jednej i drugiej strony
, aż się zarumieni, zmniejszam gaz i dodaje 2 łyżki masła, sok z cytryny i przykrywam rybę
na pół minuty. Na końcu solę i pieprzę. Sos maślano - cytrynowy jest pierwsza klasa.
Pamiętajcie aby nie smażyć ryby na maśle, smaży się na oliwie/oleju, masło dodaje się
później. Rybę prosto z patelni polewamy schłodzoną sałatką ananasową. Podawać z
ryżem lub z zieloną sałatą. Smacznego

--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

Ryba po tajsku z ananasem i chili - sznupkowie 16.06.13, 13:02    
Re: Ryba po tajsku z ananasem i chili - mhr2 17.06.13, 11:25    
Re: Ryba po tajsku z ananasem i chili - sznupkowie 17.06.13, 13:12    
Re: Ryba po tajsku z ananasem i chili - mhr2 18.06.13, 10:45    
Re: Ryba po tajsku z ananasem i chili - sznupkowie 18.06.13, 12:05    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd