FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdałowym
   scandinavianmama   07.07.13, 08:47 zarchiwizowany


Składniki na 4 porcje:

Kawowe parfait:
4 pasteryzowane żółtka
100g cukru
250ml śmietanki
100ml kwaśnej, tłustej smietany (38%)
100ml podwójnego, schłodzonego espresso

Krokant:
50g migdałów
80g cukru
1 łyżeczka soli morskiej w płatkach


Żółtka ubić z cukrem aż zbieleją i nabiorą powietrza, ok 5 minut
z użyciem miksera.
Śmietankę ubić na średnio, dodać kwaśną śmietanę, wymieszać do ujednolicenia a następnie
dodać do ubitych z cukrem żółtek, wmieszać espresso.

Przełożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić co najmniej przez 4h.

Migdały grubo posiekać, cukier roztopić na suchej patelni, aż jednolicie delikatnie zbrązowieje,
dodać migdały, wymieszać, posypać solą, przełożyć na papier do pieczenia, wystudzić.

Pojemnik z lodami wyjąć z zamrażarki na 10-15 min przed podaniem, porcje parfait posypać
połamanym lub posiekanym krokantem.


--
Dzieci, dom, przepisy - moje życie w Skandynawii
my-full-house.blogspot.com

  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   mhr2   17.07.13, 11:49 zarchiwizowany
scandinavianmama

piszesz o tej kwasnej tlustej smietanie 38%, niestety nigdy sie z nia spotkalam
czy to ona ma wplyw na smak i konsystensje lodow?


--
"wer wind sät wird sturm ernten"

  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   scandinavianmama   17.07.13, 13:34 zarchiwizowany
Na niej lody są z pewnością bardziej kremowe ale moja mama która niedawno próbowała
przepis robiła na śmietanie 22 % z wiaderka i ponoć wyszły bardzo dobre
--
Mój dom w Skandynawii
my-full-house.blogspot.com

  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   mhr2   18.07.13, 08:46 zarchiwizowany
dziekuje

--
"wer wind sät wird sturm ernten"

  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   scandinavianmama   18.07.13, 18:23 zarchiwizowany
Nie ma za co :)
Daj proszę znać jak wyszły

--
Mój dom w Skandynawii
my-full-house.blogspot.com

  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   alinka_li   18.02.14, 15:02 zarchiwizowany
Lody koniecznie do zrobienia latem, pewnie ze zwykłymi żółtkami, bo skąd ja
wezmę pasteryzowane?:)
Mam pytanie: piszesz, że lody schłodzić min. 4 h, a potem wyjmujemy je już z
zamrażarki. Co pomiędzy? Czy po schłodzeniu wrzucamy masę do maszynki i potem je
domrażamy? Czy to wszystko, i po prostu powinno być "zamrażamy min. 4 h"?
I ile % tłuszczu ma mieć śmietanka? Domyślam się, że ok. 30, ale wolę dopytać.

A teraz sposób na uzyskanie tłustej kwaśnej śmietany: kupić śmietankę 30-36% w
kubeczku, wstawić do lodówki i... zapomnieć o niej. Ma się "przeterminować". Jak
po pomachaniu kubeczkiem przestaje chlupotać to znak, że nam się ukwasiła:)

  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   scandinavianmama   19.02.14, 07:21 zarchiwizowany
Zamrażamy na 4h. Żadnej maszynki. Tutejsza śmietanka ma 38procent tłuszczu.
Pozdrawiam :)


--
Mój dom w Skandynawii
my-full-house.blogspot.com

  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   alinka_li   20.02.14, 13:06 zarchiwizowany
Dzięki:)

  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   daxter   02.03.14, 19:38 zarchiwizowany
Co to pasteryzowane żòłtka ?
Też czesto robie lody fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112326399,112326399.html
Ale ze słodkiej śmietany 36% ,fjny pomył z expresso i słonym krokantem :)

  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   daxter   02.03.14, 19:39 zarchiwizowany
Ojejku miało być fajny i pomysł :)

  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   staua   03.03.14, 15:42 zarchiwizowany
Daxter, można kupić pasteryzowane jajka. Nie wiem, jak w Polsce, ale w US mają pieczątkę "P".
--
Life goes on long after the thrill of living is gone

  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   daxter   12.03.14, 11:01 zarchiwizowany
staua napisała:
> Daxter, można kupić pasteryzowane jajka. Nie wiem, jak w Polsce, ale w US mają
> pieczątkę "P

Niewydaje mi sie poczytałam w necie i dowiedziałam sie ,że jaja pasteryzowane to
nie jajka całe z napiesm P ja to staua napisała lecz poddana pasteryzacji masa
jajowa sprzedawana na kg gdzie 1kg odpowiada 20 jajko
www.ciam.pl/skladnik-jaja-pasteryzowane
szukam dalej gdzie w Pl kupić :)


  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   staua   14.03.14, 03:15 zarchiwizowany
Tak, pasteryzowane białka też są, również mrożone. Ale lepiej kupić chyba całe, świeże jajka
pasteryzowane w całości. Przynajmniej ja tak robię, jak kupuję jajka np. do lodów. Ale oczywiście
nie musisz mi wierzyć.
--
A little learning is a dangerous thing;
Drink deep, or taste not the Pierian spring:
There shallow draughts intoxicate the brain,
And drinking largely sobers us again. - Alexander Pope

  Re: Lody kawowe ze słodko-słonym krokantem migdał
   staua   14.03.14, 03:15 zarchiwizowany
O takie
www.safeeggs.com/eggs/pasteurized-eggs
--
"Predicting what is going to happen in the inanimate world is a piece of cake compared with
predicting what is going to happen in the social world" - Richard Dawkins

  Staua :)
   daxter   15.03.14, 12:51 zarchiwizowany
Alez ja Ci wierze :) po prostu w Polsce w moim regionie nie ma. Do tego
producenta z linku wysłałam e-maila gdzie to mozna kupic? ale a razie cisza nikt
sie nie odzywa :)

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd