FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Typowa letnia zupa - najlepsza ze świeżych, letnich pomidorów - te supermarketowe w
styczniu nie nadają się w ogóle. Zupę tę posypuję zieloną pietruszką, która jest jej integralnym
składnikiem a nie tylko ozdobą. Na zdjęciach moja zupa jest jakaś bardziej pomarańczowa niż w
rzeczywistości - robiłam te zdjęcia na dworze i w domu, w różnych konfiguracjach i zawsze
wychodziła bardziej pomarańczowa niż czerwona. Może ktoś wie czemu tak się dzieje?

ZUPA Z POMIDORÓW I PIECZONEJ PAPRYKI

2 czerwone papryki
800 g pomidorów (około 7 sztuk średniej wielkości)
1 duża cebula pokrojona
4 ząbki czosnku
0,75 l bulionu z kurczaka lub warzywnego
sól do smaku
do podania:
grzanki z chleba pokrojonego w kosteczkę lub brązowy ryż
Przygotowujemy paprykę: dwie papryki wkładamy na blachę do piekarnika nagrzanego na 200
stopni na najwyższą półkę i opiekamy aż staną się lekko czarne (około 10 - 15 minut).
Obracamy na stronę, która się jeszcze nie opiekła i pieczemy tak długo aż cała papryka będzie
równomiernie zrumieniona. Możemy również opiekać papryki na patelni grillowej obracając je od
czasu do czasu. Jeśli pieczemy paprykę w w piekarniku możemy przygotować ją dzień
wcześniej, np przy okazji pieczenia czegoś innego. Upieczoną paprykę wkładamy do foliowego
worka, szczelnie zamykamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je ze skórki,
która powinna zejść bez problemu.

W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na oliwie lub oleju cebulę i czosnek
aż staną się szkliste. Dorzucamy pomidory obrane ze skórki (wystarczy polać je wrzątkiem a
skórka sama z nich zejdzie), pieczoną paprykę w kawałkach i gotujemy przez około 15 minut aż
pomidory nieco się rozgotują. Dolewamy bulion, gotujemy jeszcze 10 minut, po czym miksujemy
zupę w blenderze. Z podanej ilości bulionu wychodzi dosyć gęsta zupa, jeśli chcemy ją
rozrzedzić dolewamy go więcej. Zupę podajemy z grzankami z chleba lub brązowym ryżem,
posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki.
--
www.o-smaku.blogspot.com

zupa z pieczonej papryki i pomidorów - erkatka 27.07.13, 20:56    
Re: zupa z pieczonej papryki i pomidorów - mitta 28.07.13, 07:35    
Re: zupa z pieczonej papryki i pomidorów - erkatka 28.07.13, 08:20    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd