FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Torcik z malinami

Maliny... Smaczne i pełne witamin. Można konsumować je bez umiaru! Miękkie,
soczyste, niskokaloryczne i bardzo dobre dla zdrowia. Zawierają
przeciwutleniacze, potas, wapno, magnez i żelazo. Nie wspominając już o
witaminie C i błonniku. Maliny są bogate w wodę, posiadają właściwości
odświeżające i orzeźwiające.

Dziś proponujemy delikatny torcik bardzo malinowy. Idealny na lato, ale i zimą
z pewnością będzie smakował. Rozszedł się w mgnieniu oka, ale nie ma się co
dziwić, ponieważ jest naprawdę bardzo, bardzo dobry.

***

Składniki

Na ciasto:
4 jajka
100g cukru
100g mąki
szczypta soli

Na mus malinowy:
300ml purée z malin
6 listków żelatyny
150g cukru
400ml śmietany kremówki

Na galaretkę malinową:
200ml purée z malin
4 listki żelatyny

Należy również przygotować 200g malin do przybrania torciku.




Wykonanie

Do zrobienia ciasta można użyć albo gotowego purée z malin, albo samemu je
przygotować.

Do otrzymania 500ml purée potrzeba około 750g malin. Maliny wystarczy
zmiksować przy pomocy blendera a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć
się pestek i purée jest gotowe.

Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.

Oddzielić żółtka od białek.

Zmiksować żółtka z cukrem a następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wyłożyć do formy. My użyliśmy okrągłej tortownicy o średnicy 25cm. Piec
10-12 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.


Mus malinowy:
Listki żelatyny namoczyć w letniej wodzie przez kilka minut, następnie
odsączyć na sitku i odcisnąć z wody.

Podgrzać malinowe purée, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie
wsypać cukier, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ubić schłodzoną śmietanę na sztywno i wmieszać do malinowego purée. Tak
przygotowaną masę wylać na spód ciasta. Wstawić do lodówki najlepiej na całą
noc, aż do dokładnego stężenia musu.


Galaretka malinowa:
Listki żelatyny namoczyć w letniej wodzie przez kilka minut, następnie
odsączyć na sitku i odcisnąć z wody.

Podgrzać malinowe purée, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do
wystygnięcia. Następnie wylać galaretkę na stężony mus malinowy i delikatnie
poukładać na niej maliny. Odstawić do stężenia do lodówki na minimum dwie
godziny.

Smacznego!


Torcik z malinami - martah78 31.07.13, 14:49    
Re: Torcik z malinami - mhr2 03.08.13, 11:17    
Re: Torcik z malinami - martah78 07.08.13, 17:35    
Re: Torcik z malinami - mhr2 09.08.13, 10:36    
Re: Torcik z malinami - daxter 09.08.13, 20:12    
Re: Torcik z malinami - mhr2 10.08.13, 09:21    
Re: Torcik z malinami - martah78 10.08.13, 16:05    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd