FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

karpatka...

całe wieki nie jadłam, a taką domową to dopiero pierwszy raz ;)) przepis
"zbierany" z różnych.
Budyń robiłam sama, ale można też użyć tego z torebki. Wtenczas na pół litra
mleka dajemy półtora opakowania budyniu.

125 g margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wodę wraz z margaryną zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 1 szklankę mąki, szybko
wymieszać i postawić na ogniu, chwilę ucierać i zostawić do ostygnięcia. Kiedy
już wystygnie dodajemy proszek do pieczenia i po jednym jajku ucierając mikserem.

Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy na dużej blasze z piekarnika,
przykrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika
nagrzanego do 230st.C potem zmniejszamy temperaturę do 200St.C i pieczemy
jeszcze 20 minut.


Krem:

1/2 litra mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
200g masła (można dać mniej)
ok 3/4 szkl cukru
łyżeczka cukru waniliowego

z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę zagotowujemy. Do zimnego mleka dodajemy
mąki,żółtko, cukier i dobrze mieszamy. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy
mieszamy, gotując budyń. Zdejmujemy z ognia przykrywając folią żeby nie zrobił
nam się kożuch na budyniu i odstawiamy do wystygnięcia.

Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas
miksując.

Ciasto przecinamy na pół, rozsmarowujemy krem na jednym placku, przykrywamy
drugim i posypujemy cukrem pudrem.

--
Iza
mniam-mniam.bloog.pl

karpatka... - issys 22.08.13, 00:01    
Re: karpatka... - mhr2 23.08.13, 11:34    
Re: karpatka... - sigrid-1 28.08.13, 20:34    
Re: karpatka... - ladyjm 06.09.13, 11:21    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd