FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Ciasto "Bawole oczy"

Upiec jasny cienki biszkopt na blaszce.
4 jaja
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kruche:
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl cukru
1 łyżka kakao
24 wiśnie
dżem z czarnej porzeczki lub jagodowy

Ciasto kruche podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Z
kakaowego ciasta robimy 24 kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka każdej
kulki wkładamy po jednej wiśni. Zalepiamy.
Białe kruche ciasto wykładamy na blaszkę. Docisnąć równiutko do dna.
Posmarować dżemem. Położyć kulki. Na krótszy bok 4 kulki, wzdłuż 6. Piec 30
min w 180 stopni. Ostudzić.

Masa:
2 galaretki wiśniowe
2 szkl wody
1 l śmietany 30%

Galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Ostudzić.
Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę.
Masę wylać na upieczone kruche ciasto z kulkami.

Biszkopt delikatnie skropić ponczem: 0,5 szkl wody, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka
spirytusu. (ponczu zostanie). Przykryć całość biszkoptem.

Polać polewą czekoladową:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
ok 5 łyżek kremówki
2 łyżki masła
Rozpuścić czekoladę i masło wlać śmietanę.


Zamiast masy śmietanowej z galaretka kulki można zalać też kremem budyniowym
--
Lucyna

Ciasto "Bawole oczy" - luka_4 02.09.13, 09:53    
Re: Ciasto "Bawole oczy" - miss_rochester 02.09.13, 15:40    
Re: Ciasto "Bawole oczy" - luka_4 02.09.13, 20:41    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd