FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Przecier pomidorowy

Składniki:



* 5 kg pomidorów odmiany Lima

* 3 łyżki cukru

* 2 łyżeczki soli



Pomidory przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych (dzięki czemu przecier
szybciej zgęstnieje) i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory umieszczamy w garnku z
grubym dnem, dodajemy sól i dusimy do chwili, aż pomidory się rozpadną i znaczna część
soku odparuje (mnie zajęło to około 2 godziny). Po tym czasie pomidory przecieramy
przez gęste sito. Pomidory ponownie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy
na wolnym ogniu do chwili, aż masa zgęstnieje.

Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy
(gotując w garnku wypełnionym wodą do 2/3 wysokości słoików) przez około 15 minut od
chwili zagotowania się wody.

--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Przecier pomidorowy - kasiaaaa24 03.09.13, 20:41    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd