FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   kasiaaaa24   05.10.13, 17:23 zarchiwizowany
Tort, który przygotowałam na swoje urodziny.
Smak jest dość oryginalny, do biszkoptu dodałam przyprawy do piernika, a do kremu na
bazie słodkiej śmietany i mascarpone powidła śliwkowe.
Biszkopty nasączyłam mieszanką wody, powideł i likieru czekoladowego.
Tort bardzo smakował, więc dzielę się z Wami przepisem pomimo braku zdjęcia przekroju
ciasta, ponieważ kroiłam go dopiero przy gościach.


Biszkopt:



* 6 jajek

* 1 szklanka cukru

* 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

* 2 pełne łyżki kakao

* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

* 3 łyżki oleju

* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Masa:



* 500 g serka mascarpone

* 500 ml śmietany kremówki (36%)

* 4 pełne (kopiate) łyżki powideł śliwkowych

* 4 łyżki cukru pudru



Poncz:



* 100 ml wody

* 100 ml likieru czekoladowego lub kawowego

* 1 pełna łyżka powideł śliwkowych



Polewa:



* 200 g gorzkiej czekolady

* 150 ml kremówki



Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru i miksując ok. 5
minut. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku oraz olej i miksujemy około 2-3
minuty.

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy
delikatnie dużą łyżką do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do wyłożonej (tylko spód) papierem do pieczenia tortownicy (26 cm) o
suchych, nie natłuszczanych bokach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni. Pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka), a następnie gorący biszkopt
spuszczamy na podłogę z wysokości około pół metra - dnem do podłogi (nie na odwrót :)
) i odstawiamy go do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Zimny biszkopt obkrawamy i
wyjmujemy z tortownicy. przekrawamy na 3 blaty.

Mascarpone i kremówkę ubijamy razem do chwili, aż utworzy się gęsta i jednolita masa o
konsystencji gęściejszej niż bita śmietana. Następnie dodajemy cukier oraz powidła i
miksujemy jeszcze chwilkę, tylko do połączenia się składników.

Składniki ponczu łączymy ze sobą i zwilżamy wszystkie 3 blaty. Masę dzielimy na pół i
przekładamy nią biszkopt.

Połamaną czekoladę umieszczamy w misce razem ze śmietanką i podgrzewamy nad
garnkiem z gotującą się wodą do czasu, aż utworzy się jednolita polewa którą
pokrywamy wierzch i boki tortu. Wstawiamy go do lodówki na co najmniej 5 godzin, a
najlepiej na całą noc.

Tort najlepiej kroi się długim nożem zamaczanym w gorącej wodzie.


* Jeśli też chcielibyście przygotować kwiatową dekorację, zaopatrzcie się w gąbkę
florystyczną (kupicie ją w kwiaciarni), i przytnijcie do pożądanego kształtu. Dzięki temu
szybko zdejmiecie ją z tortu i bez problemu go pokroicie. Niektóre gąbki pozostawiają pył,
więc możecie owinąć ją folią, aby nie miała bezpośredniego kontaktu z ciastem.
--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   mona_mayfair   05.10.13, 19:14 zarchiwizowany
Tożto jakies dzieło sztuki! Przepiękny!

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   bene_gesserit   05.10.13, 22:32 zarchiwizowany
Świetny przepis, bardzo fajne połączenie smaków - ciekawa jestem przekroju ze względu na
krem - jak to wyszło?

Natomiast bukiet na torcie - niekoniecznie :D

--
I don't have a Facebook or a Twitter account, so I just go around announcing out loud what
I'm doing at random times.

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   gorgolka   21.10.13, 20:39 zarchiwizowany
Witam.
Jak do tej pory jestem specjalistką od mięs, ostrych, tłustych potraw, wytrawnych, takie
rzeczy mi wychodzą zawsze.
Ciast dopiero się uczę.

Dlatego wielkie dzięki dla autorki za b. dokładne opisy (np. nienatłuszczać tortownicy,
papier tylko na dno, itp)
ja nie umiałam piec i zawsze miałam problem z tymi okolicznościami towarzyszącymi typu:
po natłuszczeniu mąką czy bułką wysypać formę, piec na termoobiegu czy dolnej grzałce
itp.

Dlatego cenię sobie dokładne opisy i za to wielki szacun dla autorki.

a tort spróbuję zrobić choćby przez szacunek dla wysiłku kasiiiii24

--
"jeśli jesteś pracowity jak pszczoła, harujesz jak wół, a z pracy
wracasz zmęczony jak pies - idź do weterynarza, bo prawdopodobnie jesteś osłem!"

www.suwaczek.pl/cache/65d1463e2f.png?html

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   zlosliwiec.zlosliwiec   21.10.13, 23:11 zarchiwizowany
Przydałoby się jeszcze, gdyby autorka podzieliła się radami odnośnie pielęgnacji
róż.

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   nie_wiem_nie   22.10.13, 10:15 zarchiwizowany
jak nic złośliwiec, ale to chyba nie róże, a eustomie

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   tralalumpek   22.10.13, 10:31 zarchiwizowany
wszystko jedno, wyglada calosc jak kapelusz na boze cialo .... (dla stroza)

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   bene_gesserit   23.10.13, 12:06 zarchiwizowany
Ejno, nie jest tak żle, zwłaszcza w porównaniu z tortami-poduszkami z masy cukrowej.
Dekoracje z kwiatów są ok, a jeśli kwiat można przekąsić to juz w ogole. Ale ta kompozycja
po prostu jest za duża - większa od samego tortu, który się pod tą górą kwiecia gubi. Trzy-
pięć kwiatków zrobiłyby imo o wiele bardziej dramatyczne wrażenie.

I rzeczywiście, jak ktoś tu zauważa - przepis spisany solennie i dokładnie. Chociaż nadal
chciałabym zobaczyć to ciasto w przekroju. W przypadku tortów samo zewnętrze nic nie
mówi.

--
cute but psycho. things even out

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   kasiaaaa24   24.10.13, 22:50 zarchiwizowany
Moi Drodzy,

Rozumiem, że dekoracja jednym się podoba, innym nie - ale to rzecz gustu i każdy ma
prawo mieć swoje zdanie :)
Bardzo lubię dekoracje ze prawdziwych kwiatów i na poprzednie swoje urodziny, też w
taki sposób tort ubrałam. Przesyłam zdjęcie na potwierdzenie :) Taki już mój styl i nie
chcę go zmieniać :) Mnie się podoba, moim gościom się podoba, a kto wie - może znajdzie
się też kilka osób, którym taki sposób dekoracji przypadnie do gustu.

Jedni lubią lukier i perełki, inni marcepanowe dekoracje, a ja po prostu mam taki gust :)

Jak chodzi o sposób podania przepisów, to zdaję sobie sprawę, że czasem korzystają z
nich osoby, którym trzeba dokładnie wytłumaczyć krok po kroku proces produkcji, bo
przecież nie każdy z nas musi znać się na wszystkim. Jeśli ktoś nie ma dużego
doświadczenia w pieczeniu, staram się pomóc, a dokładnie opisany przepis to podstawa.

--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   hazo   24.10.13, 23:14 zarchiwizowany
Ale przecież nie trzeba długo patrzeć, żeby zobaczyć różnicę w dekoracji tortu
pokazanego teraz (z kilkoma białymi kwiatami), a tym rozpoczynającym wątek.
To jest dokładnie to co napisano niżej:

bene_gesserit napisała:
> Ale ta kompozycja po prostu jest za duża - większa od samego tortu, który się
pod tą górą >kwiecia gubi. Trzy-pięć kwiatków zrobiłyby imo o wiele bardziej
dramatyczne wrażenie.
>


  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   mhr2   26.10.13, 10:33 zarchiwizowany
wspanialy kawalek tortu, nawet te kwiatki tu pasuje:)

--
"wer wind sät wird sturm ernten"

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   59kg   22.10.13, 12:12 zarchiwizowany

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   mhr2   22.10.13, 13:24 zarchiwizowany
wspanialy kwiatowy wzor, moze zmienisz zawod?

--
"wer wind sät wird sturm ernten"

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   kasiaaaa24   24.10.13, 22:31 zarchiwizowany
Obawiam się, że za bardzo uwielbiam swoją pracę i nie wyobrażam sobie, żebym nie robiła
tego, co robię obecnie :)
--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   daxter   01.11.13, 21:10 zarchiwizowany
Przepis ciekawy połączenie smaków wydaje sie byc trafne ,rozumiem ,żę lubisz
takie kwiatowe dekoracje ale mnie ciekawi jak to podajesz no bo jak sciągniesz
ten bukiet to tort jest taki goły i górna warstwa na pewno sie uszkodzi wydaje
się ,ze takie dekoracje to tylko na potrzeby zdjeciowe ale bardzo
niepraktyczne, fajniejsze według mnie jednak jadalne dekoracje chyba ,że dasz
jadalne kwiatki np nasturcje, lub np takie dekoracje które są w 100% jadalne
stylowi.pl/12100917
Ale to rzecz gustu :)

  Re: Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową
   kasiaaaa24   03.11.13, 13:00 zarchiwizowany
No właśnie, rzecz gustu, bo ja bym nie udekorowała tortu takimi "kwiatkami" :)

Dekoracja nie jest na potrzeby zdjęciowe, ale aby zaskoczyć gości. Tort był
przygotowany na moje urodziny.

A jak chodzi o praktyczność, to nigdy nie miałam dekoracji która sprawiała by mniej
problemu. Po zachwytach gości i dziesiątkach wykonanych przez nich zdjęć, zdjęłam całą
dekorację. Wszystkie kwiaty były wbite w jedną gąbkę florystyczną, która była owinięta
wcześniej folią aluminiową by nie miała kontaktu z ciastem. Oczywiście, zanim dekoracja
została umieszczona na torcie, cały został pokryty polewą czekoladową, która zastygła,
więc po zdjęciu kwiatów wierzch był nienaruszony.

Od razu skroiłam cały tort, więc nie został goły, bo po kwadransie w ogóle nie było po nim
śladu :)

--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd