FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Krem karmelowy z figami

2 szklanki mleka,
2 żółtka
3 łyżki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka mąki pszennej
5 dojrzałych fig
3 łyżki modu

4 figi umyć rozkroić na cztery części ( nie dokrawać do końca)i rozłożyć w formę kwiatu.
Każdą figę włożyć do kokilki , polać miodem i wstawić na około 8 min do piekarnika
nagrzanego do 200 st. Po tym czasie wyjąć
Przygotować budyń:Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z ? szklanki zimnego mleka i
2 żółtkami. Pozostałe mleko zagotować.
Cukier rozpuścić na patelni na niewielkim ogniu. Gdy utworzy się brązowy karmel, wlać go
do gorącego mleka. Gotować chwilę, mieszając, aż karmel się rozpuści. Wlać zawiesinę
mąki i mleka. Gotować chwilę, intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przelać do
kokilek z figami. Udekorować cząstkami świeżej figi. Można jeść na ciepło ( ja tak wolę)
albo na zimno.

slodkoipieprznie.blogspot.com/

Krem karmelowy z figami - slodkoipieprznie 18.10.13, 09:37    
Re: Krem karmelowy z figami - mhr2 19.10.13, 09:46    
Re: Krem karmelowy z figami - zlosliwiec.zlosliwiec 19.10.13, 18:07    
Re: Krem karmelowy z figami - slodkoipieprznie 20.10.13, 07:33    
Re: Krem karmelowy z figami - zlosliwiec.zlosliwiec 20.10.13, 09:27    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd