FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Krem karmelowy z figami

Nie mylmy pojęć kremu przypalanego z kremem karmelowym. Zacznijmy od tego, że
autorka nie tyle krem karmelowy zrobiła, co budyń (krem ciastkarski) o smaku
karmelowym z figą. Creme caramel (tradycyjny deser, więc o swobodnym
nazewnictwie nie ma mowy) się wykonuje poprzez zalanie gorącym karmelem dna
kokilki/puddingówki/pajówki, do których to naczyń po wystygnięciu karmelu wlewa
się słodką masę kastardową, dokładnie taką samą, jak do creme brulee (są
oczywiście latynoskie modyfikacje z dodatkiuem skondensowanego mleka, ale to
szczegół, w każdym razie się dodatku skrobiowego nie daje i nie zagotowuje, jak
ma to miejsce w przypadku budyniu czy kremu katalońskiego). W piekarniku się
piecze w niskiej temperaturze (dla bezpieczeństwa w wodnej kąpieli), dokłądnie
jak krem przypalany. Po wyciągnięciu z pieca i przestudzeniu najlepiej
przenocować gotowe kremy w lodówce, aby masa stężała odpowiednio i nabrała
jednolitej, zwartej konsytencji. I na sam koniec się czyni myk, który krem
karmelowy wyróżnia na tle pozostałych podobnych deserów kastardowych: odwraca
się z naczynia na talerz i jeśli wszystko dobrze pójdzie to całość z mlaśnięciem
od naczynia odpadnie, prezentując jajecznokremową formę z wierzchem przykrytym
taflą miękkiego karmelu, spływającego powoli brzegami.

Tak mniej więcej to wygląda:

fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ji/ea/pe3b/SqNMszov3dmVObjgQX.jpg
fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ji/ea/pe3b/Q7s3bGhJGmji0AXryX.jpg

Krem karmelowy z figami - slodkoipieprznie 18.10.13, 09:37    
Re: Krem karmelowy z figami - mhr2 19.10.13, 09:46    
Re: Krem karmelowy z figami - zlosliwiec.zlosliwiec 19.10.13, 18:07    
Re: Krem karmelowy z figami - slodkoipieprznie 20.10.13, 07:33    
Re: Krem karmelowy z figami - zlosliwiec.zlosliwiec 20.10.13, 09:27    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd