FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Krem karmelowy z figami
   slodkoipieprznie   18.10.13, 09:37 zarchiwizowany
2 szklanki mleka,
2 żółtka
3 łyżki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka mąki pszennej
5 dojrzałych fig
3 łyżki modu

4 figi umyć rozkroić na cztery części ( nie dokrawać do końca)i rozłożyć w formę kwiatu.
Każdą figę włożyć do kokilki , polać miodem i wstawić na około 8 min do piekarnika
nagrzanego do 200 st. Po tym czasie wyjąć
Przygotować budyń:Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z ? szklanki zimnego mleka i
2 żółtkami. Pozostałe mleko zagotować.
Cukier rozpuścić na patelni na niewielkim ogniu. Gdy utworzy się brązowy karmel, wlać go
do gorącego mleka. Gotować chwilę, mieszając, aż karmel się rozpuści. Wlać zawiesinę
mąki i mleka. Gotować chwilę, intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przelać do
kokilek z figami. Udekorować cząstkami świeżej figi. Można jeść na ciepło ( ja tak wolę)
albo na zimno.

slodkoipieprznie.blogspot.com/

  Re: Krem karmelowy z figami
   mhr2   19.10.13, 09:46 zarchiwizowany
ciekawe, moze jeszcze troche posypac cukrem i skarmelizowac, efekt:)

--
"wer wind sät wird sturm ernten"

  Re: Krem karmelowy z figami
   zlosliwiec.zlosliwiec   19.10.13, 18:07 zarchiwizowany
Nie mylmy pojęć kremu przypalanego z kremem karmelowym. Zacznijmy od tego, że
autorka nie tyle krem karmelowy zrobiła, co budyń (krem ciastkarski) o smaku
karmelowym z figą. Creme caramel (tradycyjny deser, więc o swobodnym
nazewnictwie nie ma mowy) się wykonuje poprzez zalanie gorącym karmelem dna
kokilki/puddingówki/pajówki, do których to naczyń po wystygnięciu karmelu wlewa
się słodką masę kastardową, dokładnie taką samą, jak do creme brulee (są
oczywiście latynoskie modyfikacje z dodatkiuem skondensowanego mleka, ale to
szczegół, w każdym razie się dodatku skrobiowego nie daje i nie zagotowuje, jak
ma to miejsce w przypadku budyniu czy kremu katalońskiego). W piekarniku się
piecze w niskiej temperaturze (dla bezpieczeństwa w wodnej kąpieli), dokłądnie
jak krem przypalany. Po wyciągnięciu z pieca i przestudzeniu najlepiej
przenocować gotowe kremy w lodówce, aby masa stężała odpowiednio i nabrała
jednolitej, zwartej konsytencji. I na sam koniec się czyni myk, który krem
karmelowy wyróżnia na tle pozostałych podobnych deserów kastardowych: odwraca
się z naczynia na talerz i jeśli wszystko dobrze pójdzie to całość z mlaśnięciem
od naczynia odpadnie, prezentując jajecznokremową formę z wierzchem przykrytym
taflą miękkiego karmelu, spływającego powoli brzegami.

Tak mniej więcej to wygląda:

fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ji/ea/pe3b/SqNMszov3dmVObjgQX.jpg
fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ji/ea/pe3b/Q7s3bGhJGmji0AXryX.jpg

  Re: Krem karmelowy z figami
   slodkoipieprznie   20.10.13, 07:33 zarchiwizowany
ale ja wiem jak wygląda i smakuje zarówno crem carmel jak i creme brulee ;-)

A powyższe to moja inspiracja tymi dwoma;-) Dowolność interpretacji przepisu jest zawsze.

Czy np krem czekoladowy, może być nutellą, albo masą do tortu, ew produktem
kosmetycznym-może!!!

  Re: Krem karmelowy z figami
   zlosliwiec.zlosliwiec   20.10.13, 09:27 zarchiwizowany
> Czy np krem czekoladowy, może być nutellą

Nutella (nazwa towarowa zastrzeżona) to smarowidło z orzechów laskowych i
czekolady, a nie krem czekoladowy. Nie wszystko, co brązowe to czekolada,
niezależnie ile eksklamatorów na końcu zdania się pojawi.


> ale ja wiem jak wygląda i smakuje zarówno crem carmel jak i creme brulee ;-)
>
> A powyższe to moja inspiracja tymi dwoma;-)

Kochana, nie zainspirowałaś się ani jednym, ani drugim. Po pierwsze creme brulee
i creme caramel różnią się jedynie sposobem wykonania karmelowego wierzchu. Poza
tym są identyczne. Jeśli jesteś w stanie odróżnić je w smaku, to gratuluję
wyobraźni.

Po drugie wykonałaś krem ciastkarski, a nie masę kastardową. Różnica polega na
skrobiowym dodatku wiążącym wilgoć i zestalającym masę. W ustach da się wyczuć
inną konsystencję, tak jak pomiędzy kisielem a galaretką. Tu smakosze potrafią
być wybredni i zwykły budyń to dla niektórych "coś ZUPEŁNIE innego" niż aksamit
creme brulee/caramel.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd