FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Krem karmelowy z figami

> Czy np krem czekoladowy, może być nutellą

Nutella (nazwa towarowa zastrzeżona) to smarowidło z orzechów laskowych i
czekolady, a nie krem czekoladowy. Nie wszystko, co brązowe to czekolada,
niezależnie ile eksklamatorów na końcu zdania się pojawi.


> ale ja wiem jak wygląda i smakuje zarówno crem carmel jak i creme brulee ;-)
>
> A powyższe to moja inspiracja tymi dwoma;-)

Kochana, nie zainspirowałaś się ani jednym, ani drugim. Po pierwsze creme brulee
i creme caramel różnią się jedynie sposobem wykonania karmelowego wierzchu. Poza
tym są identyczne. Jeśli jesteś w stanie odróżnić je w smaku, to gratuluję
wyobraźni.

Po drugie wykonałaś krem ciastkarski, a nie masę kastardową. Różnica polega na
skrobiowym dodatku wiążącym wilgoć i zestalającym masę. W ustach da się wyczuć
inną konsystencję, tak jak pomiędzy kisielem a galaretką. Tu smakosze potrafią
być wybredni i zwykły budyń to dla niektórych "coś ZUPEŁNIE innego" niż aksamit
creme brulee/caramel.

Krem karmelowy z figami - slodkoipieprznie 18.10.13, 09:37    
Re: Krem karmelowy z figami - mhr2 19.10.13, 09:46    
Re: Krem karmelowy z figami - zlosliwiec.zlosliwiec 19.10.13, 18:07    
Re: Krem karmelowy z figami - slodkoipieprznie 20.10.13, 07:33    
Re: Krem karmelowy z figami - zlosliwiec.zlosliwiec 20.10.13, 09:27    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd