FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Megaczekoladowe brownie z solonym karmelem

Dla prawdziwych fanów czekolady. Połączenie intensywnego smaku czekoladowego ciasta z
solonym karmelem działa jak najlepszy antydepresant w dni takie jak ten (przez wyspę właśnie
przetoczył się huragan..)

Polecam!


Sos karmelowy (ok 300ml):
szklanka białego cukru
pół kostki masła
150ml śmietanki kremówki (w temperaturze pokojowej)
szczypta soli (ominąć jeśli masło jest solone)

Posolić śmietanę, wymieszać do rozpuszczenia kryształków.

Cukier roztopić w wysokim rondelku o grubym dnie aż stanie się brązowy i płynny i będzie
pachniał karmelem. Skręcić gaz i dodać masło - uwaga, będzie się mocno pienić. Nieustannie
mieszając powoli wlać śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia. Mieszać do uzyskania gładkiej
konsystencji. Wlać do słoika (ewentualne grudki karmelu można odsiać przez sitko).
Przechowywać w lodówce, przed użyciem jako polewy do ciast i deserów podgrzać przez chwilę
w mikrofalówce.



Składniki na blaszke 22x30cm
225g masła
225 plus 170g dobrej czekolady (powyżej 40% kakao) - najlepiej w postaci czekoladowych
chipsów, ale ja z braku takiej siekałam czekoladę sama
85g gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 70% kakao)
3 bardzo duże jajka (dałam 4 średnie)
1,5 łyżki stołowej kawy instant (granulki)
1 łyżka stołowa esencji waniliowej
1 filiżanka i 2 łyżki cukru (dałam 1 filiżankę)
1/2 filiżanki mąki pszennej plus dodatkowo 2 łyżki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (następnym razem pominę)
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo 2-3 łyżeczki płatków soli morskiej


Piec rozgrzać do temperatury 175 st C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło, 225g czekolady deserowej i 85g gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej, odstawić na
kwadrans do przestudzenia.
W dużej misce połączyć jajka, cukier, kawę i wanilię, wymieszać ale nie ucierać. Wmieszać
roztopioną czekoladę z masłem.
Wsiać 1/2 filiżanki mąki, proszek i sól, wymieszać do połączenia. W osobnej miseczce obsypać
czekoladowe chipsy (lub posiekaną czekoladę) dwiema łyżkami mąki, wymieszać i dodać do
ciasta (ważne aby na tym etapie było przestudzone, aby kawałki czekolady nie zaczęły się od
razu topić.
Ciasto przełożyć do formy i piec przez 30-35min (nie przepiec!)

Jeszcze ciepłe polać sosem karmelowym i posypać płatkami soli.

Ciasto doskonale nadaje się do zamrażania :)

Smacznego!





--
Mój dom w Skandynawii
my-full-house.blogspot.com

Megaczekoladowe brownie z solonym karmelem - scandinavianmama 29.10.13, 07:27    
Re: Megaczekoladowe brownie z solonym karmelem - zlosliwiec.zlosliwiec 29.10.13, 08:20    
Re: Megaczekoladowe brownie z solonym karmelem - scandinavianmama 29.10.13, 08:54    
Re: Megaczekoladowe brownie z solonym karmelem - kk345 29.10.13, 16:55    
Re: Megaczekoladowe brownie z solonym karmelem - novinka1 29.10.13, 22:17    
Re: Megaczekoladowe brownie z solonym karmelem - scandinavianmama 30.10.13, 18:46    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd