FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Ciasto marchewkowe
   scandinavianmama   24.11.13, 07:28 zarchiwizowany

Składniki (tortownica o średnicy 24cm):

1. miska:
220 g brązowego cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml oleju słonecznikowego
50 ml soku jabłkowego (lub marchwiowego)
3 jaja
300 g tartej marchwi (4-5 sztuk)

2. miska:
220 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki suszonego imbiru w proszku
50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Po szybkim wymieszaniu łyżką składników w każdej misce, zawartość misek wymieszać ze sobą
(tylko do połączenia), przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w temperaturze 160 stopni C
przez ok 35 min. Wystudzić przed posmarowaniem kremem. Przed podaniem posypać
siekanymi orzechami włoskimi.

Krem:
200 g pełnotłustego serka kremowego
120 g masła w temperaturze pokojowej
225 cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
orzechy włoskie do posypania, posiekane

W misie miksera połączyć pierwsze cztery składniki i miksować przez ok.5 min do uzyskania
gładkiego kremu. Dokładnie wmiksować sok.


Z przyprawami można oczywiście eksperymentować - dodać goździki, pieprz, galkę itp. Można
tez oczywiście ominąć orzechy albo np dodać rodzynki.

Z przepisu można tez zrobić babeczki - wtedy czas pieczenia skrócić należy do ok 20 min.

Smacznego :)


--
Mój dom w Skandynawii
my-full-house.blogspot.com

  Re: Ciasto marchewkowe
   daxter   24.11.13, 18:46 zarchiwizowany
Bardzo lubię robiłam niedawno na halloween :)
Ja dodłam ananas w kostke a po upieczeniu przełożyłam dżemem domowym z dyni i
pomarańczy .
Twoja wersja fajnie wyglada muszę zrobić bo klimaty na czasie :)

  Re: Ciasto marchewkowe
   scandinavianmama   24.11.13, 21:46 zarchiwizowany
Twoja wersja tez brzmi ciekawie :)
Pozdrawiam

--
Mój dom w Skandynawii
my-full-house.blogspot.com

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd