FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   daxter   26.11.13, 15:42 zarchiwizowany
Witam :)

Dzisiaj tak szaro i zimno :)
Postanowiłam rozgrzac dom ciepłem i zapachem chleba :)
Przepis Krysi2000 z kuchennych pogaduszek .
A konkretnie proporcje :
czyli
834g mąki pszennej u mnie poznańska z brzegu
415g zakwasu żytniego
411g wody letniej lub serwatki.
1 łyżeczka soli kamiennej
plus ok 150 g maki do podsypywania przy wyrabianiu

Zakwas robimy z maki żytniej i chłodnej przegotowanej wody
ok 3 łyzek maki zalewamy 3 -4 łyżkami wody chłodnej przegotowanej mieszamy , w
słoiku zakręcamy odstawiamy na noc następnego dnia powtarzamy operacje :)
I tak 4 razy .Następnie tylko dokarmiamy zakwas dziennie ok 1 łyżeczką mąki
żytniej .
Po tygodniu zakwas jest gotowy można go przechowywać w lodówce od czasu do
czasu wstrzasając ok 10 dni .

Wykonanie chleba :

do mąki wlać zakwas i stopniowo dodawać wodę lub serwatkę i sól wyrobic na
podsypanej mąką stolnicy.
Włożyc do miski wyłożonej lnianą ściereczka posypana maką ciasto przykryc i
na kilka godzin odłożyć aby wyrosło czasem jest to 2 godziny w cieple a czasem
wiecej trzeba patrzeć i jak dwukrotnie zwiększy objętość to na stolnice
podsypana maka kilkakrotnie składać w pół i odgazować ,następnie ponownie
zostawić do wyrosniecia pod przykryciem.
Jak ciasto urosło to 30 min nagrzewac w temp 250 garnek z pokrywką i do
gorącego garnka wrzucić ciasto ,na blaszce ustawić garnuszek z wodą i
piec 30 min pod przykrywką w temp 240st C i 20 min w temp.200 st C bez
przykrycia.
Upieczony chleb wyjąc z garnka studzić na kratce .
Chleb jest długo świeży ,lekko kwaskowy można go urozmaicić dodatkami według
uznania np . słonecznik, kminek ,mak siemię lniane co kto lubi, jest to
codzienny zdrowy chleb na zakwasie bez dodatku drożdży .Polecam wychodzi
duży bochen ,można mrozić
Zdjęcie przekroju wrzucę jak przestygnie.Smacznego :)


  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   pinkink3   26.11.13, 18:44 zarchiwizowany

Dobrze wyglada ten chleb - jak moj ulubiony zakopianski z czasow dawnych i prawie
zapomnianych.

Tylko kminku na gorze brak;)

Troche mnie rozsmieszyly te aptekarskie miary - zwlaszcza 834g maki;))))

Pozdrawiam i zazdroszcze chlebowego zapachu w domu.

Hint dla producentow zapachow-- swiezo pieczony chleb!

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   daxter   26.11.13, 19:13 zarchiwizowany
No zapach przecudny :)
w sam raz na poprawe humoru :)
No proporcje ,które swego czasu podała krysia2000 na kuchennych pogaduszkach też
mnie zdziwiły ale to ma sens ,chleb zarabiasz w naczyniu i pózniej nic sie nie
lepi wystarczy troche podsypac mąki i juz można kształtować bochenek co przy
chlebach na zakwasie jest cudem .:)
forum.gazeta.pl/forum/w,48129,118639618,119112851,Re_Krysiu.html

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   pinkink3   26.11.13, 20:35 zarchiwizowany
Gratuluje wypieku.
Niestety, moja nieuporzadkowana natura staje deba wobec takiej precyzji. Widzac pierwsze
cyfry, procenty, stosunki liczbowe przestaje czytac dalej. Takie matematyczne wygibasy to
nie dla mnie.

Ale zjesc, bym zjadla i to bez dwoch zdan!

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   daxter   26.11.13, 20:52 zarchiwizowany
E tam nie ma tak żle :)ja kładę miske na wadze sypie makę ,zeruje wagę wlewam
zakwas , mieszam widelcem ,zeruje wage i leje wodę wyrabiam i tyle chleb
wychodzi mieciutki z chrupką skórką :) Własnie jem smalczykiem domowym pycha :)

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   pinkink3   26.11.13, 21:12 zarchiwizowany
daxter napisała:

chleb
> wychodzi mieciutki z chrupką skórką :) Własnie jem smalczykiem domowym pycha :
> )

te ostatnia torture bys se mogla darowac....;)

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   ania_m66   26.11.13, 23:34 zarchiwizowany
ilosc maki podajesz co do mikrograma, ale jesli ktos sie nie zna na zakwasie za duzo sie od ciebie
nie nauczy ;)
co to znaczy "następnego dnia powtarzamy operacje"?
od nowa zalewamy make woda? dodajemy do maki z woda nastepne 3 lyzki maki i 3-4 lyzki wody?
jak rozumiem, gotowy zakwas (czyli po tym tygodniu) moze jeszcze postac do 10 dni, razem 17,
tak?
i czy mozna jakos upiec ten chleb, zeby nie mial skorki porwanej jak po wybuchu bomby? naciac
jakos, albo co?
--
Du bist mein Fleisch, mein Blut, du bist ein Steak von mir!

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   znana.jako.ggigus   27.11.13, 13:48 zarchiwizowany
i polecam jeszcze dodawanie cukru jak na lyzeczke soli, to 2/3 lyzeczki curku
jako wzmacniach smaku.
--
’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
your lover - Jarvis Cocker.

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   zlosliwiec.zlosliwiec   27.11.13, 14:42 zarchiwizowany
Jesli sie dobrze przyjrzec, to chleb byl nacinany, byc moze za plytko, bo niektore naciecia nie
rozeszly sie i skorka rozkwitla spontanicznie. Ale taki jest urok zytniakow i pszenno-
zytniakow, ze sa sklonniejsze do pekania w porownaniu do czysto pszennych chlebow i innych
wypiekow, w ktorych rzezbic mozna, co sie zamarzy: pidy jak gondole, wolowanty jak
kapelusze, plaskorzezby piernikowe, warkocze chalowe, tycie mantysy, przezroczyste platy
filo, itd. Najwazniejsze, ze skora rozstapila sie i nie skrepowala unosu, bo to jest zonk, kiedy
okrywa spiecze sie za szybko, miazsz sie w srodku ukisi i glinasty zakalec wyjdzie. Poprobuj
moze i sie nie wykrecaj, ze po co, skoro w piekarni za rogiem sa mistrzostwa swiata w
zytnich wypiekach.

Mi sie ten bochen podoba bardzo. Gdyby jeszcze Daxterowa pokazala pajde jakas, zeby sie
miazszowi przyjrzec mozna, to w ogole byloby super. Ale pewnie zdzarla wszystko juz.

  Aniu :)
   daxter   30.11.13, 14:55 zarchiwizowany
Nastepnego dnia powatarzamy operacje czyli dodajemy 3 łyzki mąki i 3 łyzki wody
:) Zawsze zachowujemy gestosc kwasnej smietany :) i tyle po 7 dniach jest ok
500-600 g zakwasu czesc dajemy do chleba na reszcie znowu chodujemy zakwas
według powyższego schematu :) jezeli nie robimy chleba odstawiamy do lodówki ,
gdzie może spokojnie stac ok 10 dni . Jezeli chcemy gotowy zakwas uaktywnic
dodajemy łyzke maki mieszamy i odstawiamy w cieple az zacznie pracować i podwoi
swoja objętość :)
Chetnie odp na wszystkie pytania :)

  Re: Aniu :)
   ania_m66   01.12.13, 20:23 zarchiwizowany
bardzo, bardzo dziekuje.
"sprzedam" przepis kolezance mieszkajacej tu na wiosce z beznadziejna piekarnia ktora zawsze
jeczy, ze nie ma u niej dobrego chleba.
mam naprawde wielkie szczescie posiadania 3 fantastycznych piekarni w miescie (w tym jednej
bio), wiec poki co piec nie musze, ale kto wie....
--
I will eat your happiness...

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   mhr2   27.11.13, 14:22 zarchiwizowany
daxter napisała:


> Chleb jest długo świeży


no tak jak wyglada to juz gore bym od razu zjadla, uwielbiam chrupki chleba:)



--
"wer wind sät wird sturm ernten"

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   daxter   27.11.13, 17:09 zarchiwizowany
Odpowiadam na pytania :)
Przepis na proporcje pochodzi z tego linku w Kuchennych pogaduszkach jest
autorstwa krysi 2000 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,148247138,148247138.html
Dla mnie nie jest filozofia włozenie miski na wage kuchenną wyzerowanie zważenie
mąki wyzerowanie wagi dodanie rozczynu wyzerowanie wagi i pózniej dodanie wody.
Też z poczatku dziwiłam sie takiej aptekarskiej dokładnosci ale zważęnie
zaprocentowało szybkim wyrobieniem ciasta nie lepiło sie zbytnio a kto robił
chleby na zakwasie żytnim to wie jakie jak ciezko uformowac i wyrobic chleb na
zakwasie zytnim.
Jesli chodzi o zakwas samo wychodowanie go, to ja robie według metody podanej
powyżej
codziennie dodaje 3 łyzki maki i 3 łyzki wody jak juz mam odpowiednio dużo
zakwasu to wtedy uzywam odp ilośc a do słoika z resztą zakwasu dodaje make i
wode i codzienne dokarmiam łyzka mąki mieszam i hoduje nowy zakwas .
Gotowy zakwas przechowuje ok 10 dni w lodówce jak potrzebuje do chleba to ok 3
dni dokarmiam go znowu po 1 łyzce maki żytniej i trzymam w cieple jak zaczyna
pracowac czyli burzy sie podwaja objetość jest gotowy do użycia.
Gęstosc to u mnie gęstosć kwasnej śmietany.
Często posiłkowałam sie radami z tego bolgu
dancia.bloog.pl/id,331099351,title,Robimy-zakwas-do-domowego-chleba,index.html
Do zakwasu nie dodaje soli ani cukru .
Sól dodaje do ciasta o cukrze zapomniałam wspomniec dodaję 1 łyżeczkę cukru i 1
łyżęćzke soli.
Pieke w garnku i faktycznie za mało naciełam bochenek, akurat mnie ten chrupki
dodatek nie przeszkadza kroi sie fajnie nie odpada.
Garnek powinnien miec proste scianki lepiej wychodzi chleb :) ja uzywam takiego:)
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1057872,5,51,50417,DSC01091,DSC01091.html
Chleb po upieczeniu ma wagę ok 1700g .
Zaraz wrzuce fotę sorry za jakosc zdjec ale są robione telefonem .
Pozdrawiam :)

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   daxter   27.11.13, 17:35 zarchiwizowany
Dodaje zdjecia ćwiartki chleba bo tyle sie ostało :) i lepiej sie kroi bo chleb
jest duży :)
I kromek z zwichrowanej strony i z porzadnej :) ze smalczykiem domowej roboty :)
To juz mniej zdrowy produkt ale swojski bez tych wszystkich E.... :)


  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   daxter   27.11.13, 17:35 zarchiwizowany
Zdjecia uciekły wiec jeszcze druga próba :)

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   mhr2   30.11.13, 17:10 zarchiwizowany
tu wyglada na kleisty, nie ma struktury.

--
"wer wind sät wird sturm ernten"

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   wilowka   01.12.13, 14:02 zarchiwizowany
A ja z pytaniem o garnek - kupić emaliowany z pokrywką ? Taki zwykły? Czy to jakiś
czarodziejski garnek do chlebów jest?


Kiedy jesteś blisko pęka rzeczywistość, znika gdzieś rozsądek. W głowie jakaś pustka,
dziwna suchość w ustach, taki jest początek.

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   daxter   01.12.13, 18:11 zarchiwizowany
Garnek ma być zwykły emaliowany o prostych sciankach wtedy nie ma problemu z
wyjeciem bochenka .Mój garnek kupiony w Biedronce na wagę. Pokrywka zwykła
emaliowana.
Garnek sie niczym nie smaruje tylko nagrzewa przez pół godziny w temp max w
piekarniku.
Mhr :) Chleb nie jest kleisty przy krojeniu pomazał sie mąka i tak może wyglądać.


  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   wilowka   01.12.13, 21:35 zarchiwizowany
Dziękuję :)
--
Porządek to wróg zwierządek!
www.kot-malenstwo.blogspot.com do czytania
www.ztworzonka.blogspot.com robótkowy

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   daxter   01.12.13, 18:14 zarchiwizowany
mhr2 napisała:

> tu wyglada na kleisty, nie ma struktury

Chleb ma odpowiednią strukture to jest chleb na zakwasie a nie na drożdzach i
duzych oczek tu nie zobaczysz ,troche przy krojeniu pomazał sie mąką i tyle :)

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   hazo   01.12.13, 19:25 zarchiwizowany
daxter napisała:
> Chleb ma odpowiednią strukture to jest chleb na zakwasie a nie na drożdzach i
> duzych oczek tu nie zobaczysz ,troche przy krojeniu pomazał sie mąką i tyle :)
>

A dlaczego uważasz, że chleb na zakwasie nie może mieć dużych dziur?
To mój chleb fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3552548,2,2,chleb-oliwkowy.html
upieczony kilka dni temu bez grama drożdży, tylko zakwas. Chleb piekłam
dokładnie wg tego przepisu: tiny.pl/q9q8q


  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   mhr2   02.12.13, 13:46 zarchiwizowany
uwielbiam Ciabatte nawet juz raz robilam latem z dodatkiem chili, a robilam to
2dni zeby ladnie wyszla i miala te wspaniale oczka:)

--
"wer wind sät wird sturm ernten"

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   daxter   04.12.13, 19:13 zarchiwizowany
Hazo a to jest zakwas zytni czy pszenny? Wyglada na pszenny .
Młody zytni a taki mój był nigdy nie ma duzych dziurek no i kwestia
odgazowania mój był dwa razy odgazowany :)

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   hazo   04.12.13, 19:46 zarchiwizowany
daxter napisała:
> Hazo a to jest zakwas zytni czy pszenny? Wyglada na pszenny .
> Młody zytni a taki mój był nigdy nie ma duzych dziurek no i kwestia
> odgazowania mój był dwa razy odgazowany :)
>

Daxter, ja mam tylko zakwas żytni dokarmiany mąką z pierwszego przemiału, bardzo
grubą. Prowadzę go już od 2006 roku. Chyba po 2 latach dokarmiania żytnią
chlebową stwierdziłam, że za słabo pracuje i zaczęłam dokarmiać grubą mąką
razową żytnią. Wszystkie chleby, pszenne, mieszane i żytnie zakwasowe piekę
tylko na nim. I też, jeśli przepis tak mówi, co najmniej 2 razy w trakcie
rośnięcia odgazowuję i składam.


  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   daxter   06.12.13, 09:02 zarchiwizowany
No to nie wiem ciasto moje jest dosyć ścisłe
ale mnie akurat to odpowiada lubię kromki sycące,
może w lużniejszym cieście tkwi przyczyna ,
W każdym razie ważne ,ze chleb jest smaczny i zdrowy :)Pozdrawiam :)

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   ahcik   07.12.13, 20:30 zarchiwizowany
Piekne Wasza chlebki .Pochwale sie i ja swoim , robionym wylacznie na zakwasie
wg przepisu podanego przez Hazo .Tym razem dodalam miod , cynamon , rodzynki i
orzechy.

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   shachar   08.12.13, 03:01 zarchiwizowany
ojej, jak ten chleb patrzy na mnie orzesznie :-)

dobra, idę posilić się zanadto :-)

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   daxter   10.12.13, 18:58 zarchiwizowany
Piekny ten Twój chlebek orzechowe są pyszne fajna odmiana :)

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   daxter   20.12.13, 16:25 zarchiwizowany
a to mój z orzechami :)

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   ahcik   20.12.13, 21:29 zarchiwizowany
O jaki udany , - ten kolor i te pekniecia - cudo ....

  ach, bym zjadla....nawet z tym orzechami
   pinkink3   20.12.13, 22:40 zarchiwizowany
Mnie tez sie bardzo podoba. Pal licho orzechy, jak musza byc, to niech beda, ale widac jaki musi
byc pyszny.
Brawo , Dexterko!

  Re: Zdrowy chleb na zakwasie w/g Krysi 2000Chleb
   hazo   21.12.13, 21:23 zarchiwizowany
daxter napisała:
> a to mój z orzechami :)
>

Piękny bochenek!
Czy możesz podać z którego przepisu go piekłaś?

  wspaniale ciasto
   mhr2   21.12.13, 12:00 zarchiwizowany
ahcik napisała:


> Tym razem dodalam miod , cynamon , rodzynki i
> orzechy.

do kawy:)

--
"wer wind sät wird sturm ernten"

  Re: wspaniale ciasto
   ahcik   21.12.13, 17:53 zarchiwizowany
mhr2 napisała:

> ahcik napisała:
>
>
> > Tym razem dodalam miod , cynamon , rodzynki i
> > orzechy.
>
> do kawy:)
>

Jak do kawy (szczegolnie porannej ;) )to posmarowany maslem i miodem , bo sam z
siebie slodki to on nie jest . A nasladowalam ten
www.premieremoisson.com/produits/boulangerie/pains-de-levain/raisins-miel-et-noisettes-au-levain

  naduzycie nazwy 'chleb'
   pinkink3   21.12.13, 21:54 zarchiwizowany
Dla mnie takie dodatki (miod, rodzynki, orzechy, cynamon itd) dyskwalifikuja wypiek jako
chleb. To zupelnie inna kategoria i na szlachetne nazwe chleba nie zasluguje.

Nie musze dodawac, ze od takich wynalazkow stronie.

Natomiast wszelkie buly , panettone i takie tam bardzo lubie, bo wiem ze to bedzie slodkie i
wiem, co z tym zrobic.
Gdyby wypiek nazwac , nie wiem, wytrawnym cynamonowcem, albo wytrawna bula z
orzechami, nie mialabym nic przeciwko temu. Bylaby to info, ze mam to to omijac z daleka.
I tyle.
A tak, gdybym siegnela po taki 'chleb' - czula bym sie zawiedziona i oszukana.





  pinkink3 :)
   daxter   22.12.13, 11:40 zarchiwizowany
Mój chleb ma tylko dodatek orzechów włoskich :)
A cebulowy pinkink3 lubisz ? tez dodatek cebuli nie każe nam go nazywać
cebulakiem :)

Dodatki nie przesadzają o nazwie dla mnie ciasto słodkie z dodatkiem jaj masła
bakali jest keksem ale to sposób zrobienia decyduje o tym czy cos jest chlebem
czy ciastem.:)

dodam mój cebulowy chlebek :) pieczony tradycyjnie w piekarniku na blasze :)
Studzi sie na zabytkowej kratce :) z 1967 r :) ,która była częscią rozna
obrotowego :)

  dobry chleb
   pinkink3   22.12.13, 20:31 zarchiwizowany
daxter napisała:

> Mój chleb ma tylko dodatek orzechów włoskich :)



Tak tez myslalam, ze Ty bys przeciez tak chleba nie spaskudzila;)
Oczywiscie, zartuje Ahcik, ja po prostu mam staromodny gust do chleba i to chyba juz sie nie
zmieni.
Tak, chleb upiec i wlasciwie dosmaczyc nie jest latwo. Dla mnie nie moze byc zbyt
intensywny w smaku, ale tez nie moze byc mdly. Niedobrze, kiedy jest zbyt slodki, albo zbyt
kwasny, zbyt slony, albo ma zbyt silny zapach czegos, co do chleba nie nalezy.

Musi byc w mily sposob neutralny zeby pasowal do wszystkiego.
Strasznie wybredna sie zrobilam, a to wina tego, ze jadalam dobry chleb w dziecinstwie, a to
jak sie okazuje zalatwia cie na cale pozniejsze zycie. Wszedzie potem tego smaku szukasz;)

Na pytanie, czy lubie cebulowy chleb, odpowiadam: nie.
Za to lubie slodkie bulki z cebula,tzw. 'bialys' pierozki drozdzowe z cebula, foccacie z cebula
itd.
Twoje chleby, Dexterko sa takie ladne, ze az trudno uwierzyc, ze nie smakuja jak
'prawdziwe'.;)

  Re: dobry chleb
   daxter   23.12.13, 12:54 zarchiwizowany
Wesołych świąt i udanych chlebków :)

  Re: dobry chleb
   ahcik   23.12.13, 22:16 zarchiwizowany
daxter napisała:

> Wesołych świąt i udanych chlebków :)

Rowniez zycze Wesolych Swiat !
Chlebek bedzie , zaczyn juz pracuje :) .

  Re: dobry chleb
   ahcik   23.12.13, 22:14 zarchiwizowany
pinkink3 napisała:

> daxter napisała:
>
> > Mój chleb ma tylko dodatek orzechów włoskich :)
>
>
>
> Tak tez myslalam, ze Ty bys przeciez tak chleba nie spaskudzila;)
> Oczywiscie, zartuje Ahcik, ja po prostu mam staromodny gust do chleba i to chyb
> a juz sie nie
> zmieni.
> Tak, chleb upiec i wlasciwie dosmaczyc nie jest latwo. Dla mnie nie moze byc z
> byt
> intensywny w smaku, ale tez nie moze byc mdly. Niedobrze, kiedy jest zbyt slodk
> i, albo zbyt
> kwasny, zbyt slony, albo ma zbyt silny zapach czegos, co do chleba nie nalezy.
>
> Musi byc w mily sposob neutralny zeby pasowal do wszystkiego.
> Strasznie wybredna sie zrobilam, a to wina tego, ze jadalam dobry chleb w dziec
> instwie, a to
> jak sie okazuje zalatwia cie na cale pozniejsze zycie. Wszedzie potem tego smak
> u szukasz;)
>
> Na pytanie, czy lubie cebulowy chleb, odpowiadam: nie.
> Za to lubie slodkie bulki z cebula,tzw. 'bialys' pierozki drozdzowe z cebula, f
> occacie z cebula
> itd.
> Twoje chleby, Dexterko sa takie ladne, ze az trudno uwierzyc, ze nie smakuja ja
> k
> 'prawdziwe'.;)


Pinkink :) , rowniez uwielbiam najzwyklejszy chleb i podpisuje sie pod tym co
powyzej napisalas , tez pamietam z dziecinstwa smak i zapach swojskiego ,
wiejskiego chleba i tego poszukuje od kiedy zaczelam sama piec chleb .Pewnie nie
odnajde.
A to co napapralam z tymi orzechami ,rodzynkami itd. to tylko taka ,, dygresja
chlebowa'' ;) - na prosbe syna ,zeby nie bylo ;).


  Re: dobry chleb
   hazo   24.12.13, 09:21 zarchiwizowany
ahcik napisała:
> rowniez uwielbiam najzwyklejszy chleb i podpisuje sie pod tym co
> powyzej napisalas , tez pamietam z dziecinstwa smak i zapach swojskiego ,
> wiejskiego chleba i tego poszukuje od kiedy zaczelam sama piec chleb .
> Pewnie nie odnajde.
>

Ze "zwykłych" chlebów mnie najbardziej smakuje francuski wiejski chleb na
zakwasie. Przepisy są w różnych miejscach.
Zazwyczaj robię wg tego: www.cincin.cc/index.php?showtopic=8204
Chleb ma wspaniały wygląd, smak i zapach. Polecam spróbować.

  Re: dobry chleb
   daxter   24.12.13, 22:14 zarchiwizowany
Piekny chlebus hazo :)


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd