FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pierniczki (jak z IKEA)

Pierniczki te idealnie nadają się do lukrowania, ponieważ nie rosną i zachowują swój
kształt.

Z dnia na dzień stają się coraz lepsze (moim zdaniem najlepsze są 3-4 dnia).



Składniki:



* 400 g mąki pszennej tortowej

* 150 g miodu (najlepiej spadziowego)

* 120 g masła

* 120 g cukru pudru

* 2 duże żółtka

* 2 łyżki przyprawy do piernika

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

* 1 płaska łyżeczka kakao

* 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 większa szczypta soli



Masło, miód i cukier podgrzewamy w rondelku z grubym dnem do chwili połączenia się
składników a następnie odstawiamy aby masa przestygła do temperatury pokojowej.

W misie miksera łączymy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy do
nich żółtka oraz wystudzoną masę. Miksujemy przez około 3-4 minuty. (idealnie sprawdza
się robot kuchenny z mieszadłem, ponieważ ciasto jest dość gęste).

Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny
(ale można też pozostawić je w lodówce na całą noc).

Ciasto dzielimy na pół i z każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm (nie
powinny być cieńsze, ale też nie grubsze niż 3 mm). Pierniczki układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
(góra + dół). Pieczemy 6-7 minut, po czym szybko zdejmujemy z blachy i odstawiamy do
przestygnięcia.

UWAGA: Zbytnio spieczone pierniczki stają się twarde i niesmaczne. Pierniczki które
będziecie zdejmować z blachy będą jeszcze odrobinę miękkie, ale w trakcie stygnięcia
nabiorą idealnej konsystencji.
--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Pierniczki (jak z IKEA) - kasiaaaa24 27.11.13, 10:07    
Re: Pierniczki (jak z IKEA) - ania1022 27.11.13, 20:19    
Re: Pierniczki (jak z IKEA) - kasiaaaa24 27.11.13, 22:14    
Re: Pierniczki (jak z IKEA) - lucasa 27.11.13, 22:51    
Re: Pierniczki (jak z IKEA) - vanilla4 05.12.13, 19:59    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd