FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

apple pie karmelowo-maślany

Przepis znalazłam już kilka lat temu na stronie
http://www.joyofbaking.com/ApplePie.html. Jest to jedno z najlepszych apple pie jakie
jadłam - dzięki skarmelizowaniu soku jabłkowego, do którego dodajemy odrobinę masła, placek
jabłkowy zyskuje cudowny karmelowo-maślany posmak. Ciasto jest niezwykle elastyczne przy
wałkowaniu, a po upieczeniu niezwykle kruche. Na załączonych zdjęciach widać, że udało mi
się wyłożyć formę jednym kawałkiem ciasta, bez doklejania skrawków. Dzięki odsączeniu soku z
jabłek placek nie nasiąka wilgocią następnego dnia. Jednym słowem, placek ideał.

APPLE PIE KARMELOWO-MAŚLANY

ciasto:

350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
225 g masła
1/4 - 1/2 lodowatej wody
nadzienie jabłkowe:
1,1 kg jabłek obranych ze skórki i pokrojonych na talarki o grubości ok 5 mm
50 g białego cukru (ok. 1/4 szkl.)*
55 g jasnego brązowego cukru (ok. 1/4 szkl.)*
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki masła (ok. 30 g)
1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ok. 15 g)
ciasto:
Mieszamy mąkę, sól i cukier i dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę. Rozcieramy palcami
aż ciasto będzie miało konsystencję grubej kaszy. Przygotowujemy pół szklanki lodowatej wody
i stopniowo dodajemy do ciasta aż będzie gładkie i elastyczne. Ja dodałam niecałą ćwiartkę
szklanki wody, ale wiadomo, dużo zależy od wilgotności mąki. Ciasto dzielimy na dwie części -
jedną rozwałkowujemy w kształt koła i wykładamy nią formę do tart, drugą również
rozwałkowujemy tworząc koło o średnicy nieco większej niż średnica naszej formy. Wstawiamy
do lodówki, żeby się dobrze schłodziły - o tej porze roku wystawiłam ciasto na balkon,
twardnieje szybciej niż w lodówce.

jabłka:
Po pokrojeniu jabłek na cząstki natychmiast skrapiamy je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały
(choć i tak nieco ściemnieją w trakcie odsączania soku). Dodajemy do nich cukier, sól,
cynamon, ewentualnie gałkę muszkatołową i zostawiamy w misce na czas od 0,5 godz do
nawet 3 godzin aż wycieknie z nich około 120 ml soku (1/2 szklanki). Następnie umieszczamy
jabłka na durszlaku, pod którym ustawiamy miskę na sok. Sok przelewamy do garnka, dodajemy
masło i stawiamy na dużym ogniu. Teraz redukujemy sok z masłem do objętości około 1/3 - 1/4
szklanki cały czas pilnując aby się nie przypalił - radzę stać cały czas nad garnkiem i mieć oko
na to, co się w nim dzieje.
Bezpośrednio przed nałożeniem jabłek do formy z ciastem dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną
i zredukowany sok jabłkowy z masłem. Dokładnie mieszamy i przekładamy na niepodpieczony
spód. Przykrywamy pozostałym krążkiem ciasta, zaginając ozdobnie brzegi (co akurat nigdy mi
nie wychodzi), robimy nacięcia na wierzchniej warstwie ciasta przez które będzie uciekać para.
Na koniec smarujemy jajkiem i wstawiamy na najniższą półkę w piekarniku. W oryginalnym
przepisie pieczemy ten placek w temperaturze 220 stopni C, w moim piekarniku musi to być
jednak 200 stopni, bo placek za bardzo się przypala w 220. Gdyby wierzch placka zrumienił się
zbyt mocno przykrywamy go kawałkiem foli aluminiowej. Pieczmy około 50 minut lub do
momentu gdy jabłka zmiękną, ale nie będą papkowate , co sprawdzamy wsuwając nóż przez
jedno z nacięć na wierzchu placka.

*ilość cukru może wahać się znacznie w zależności od gatunku jabłek i osobistych preferencji
--
www.o-smaku.blogspot.com

apple pie karmelowo-maślany - erkatka 27.11.13, 14:41    
Re: apple pie karmelowo-maślany - zlosliwiec.zlosliwiec 27.11.13, 16:12    
Re: apple pie karmelowo-maślany - pinkink3 27.11.13, 21:59    
Re: apple pie karmelowo-maślany - zlosliwiec.zlosliwiec 28.11.13, 14:13    
Re: apple pie karmelowo-maślany - erkatka 28.11.13, 20:01    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd