FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Makaron soba ze szpinakiem. Plus łosoś

Przepis pochodzi z książki Wagamama. Way with noodles

Jak zawsze, dokonałam pewnych modyfikacji. Tym razem nieznacznych :)

300 g makaronu soba
2 łyżki oleju roślinnego
4 cm świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
250 g świeżego, młodego szpinaku
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego - w przepisie jest olej sezamowy. Nie przepadam za nim, poza tym
akurat mi się skończył, musiałam pokombinować. Moim zdaniem owa zamiana wyszła daniu
na dobre
2 - 3 łyżki sezamu
1 - 2 świeże chili
1 limonka

Makaronu ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Odcedzić i przelać zimną wodą
Sezam uprażyć

Czosnek przecisnąć przez praskę / zmiażdżyć. Imbir obrać i zetrzeć.
Szpinak umyć i osuszyć.

W woku / na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, przesmażyć. Dodać szpinak.
Dusić 2 minuty.
Wrzucić makaron, porządnie wymieszać. Wlać sos sojowy.
Zdjąć wok / patelnię z ognia. Dodać sos ostrygowy (oraz olej sezamowy, jeśli zamierzacie
się trzymać przepisu).
Skropić sokiem z limonki. Posypać drobno pokrojoną papryczką chili.

Do makaronu podałam łososia zamarynowanego uprzednio w miso (rozpuszczonym w
niewielkiej ilości gorącej wody), sake i sosie sojowym.
Upiekłam go i po sprawie

--
miszmasz-marghe.blogspot.com/

Makaron soba ze szpinakiem. Plus łosoś - marghe_72 18.03.14, 23:41    
Re: Makaron soba ze szpinakiem. Plus łosoś - mhr2 19.03.14, 09:48    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd