FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku

Autor: zlosliwiec.zlosliwiec Data: 29.06.14, 22:41
Na ciasto:

- 200g mąki pszennej zwykłej,
- 135ml letniej wody,
- 1,5 łyżki oleju,
- szczypta soli.

Na nadzienie:

- 6-7 jabłek,
- 125 g cukru,
- starta skórka z cytryny plus sok,
- 50g masła,
- 100g bułki tartej,
- cynamon,
- rodzynki nasączone w rumie (opcjonalnie).

Dodatkowo:
- 50g masła,
- stół z obrusem,
- stare wydanie Sudetendeutsche Zeitung.

Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść zwarte ciasto. Przesmarować odrobiną oleju
i odłożyć w przykrytej miseczce do odpoczęcia, ok 1h.

W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę.
Zasypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Rodzynki nasączyć w rumie i dodać
do jabłek. W rondlu roztopić 50g masła i przysmażyć w nim bułkę tartą
przyprawioną cynamonem. Przestudzić.

Następnie przystapić do rozciągania (tak, rozciągania) ciasta. Wstępnie
rozwałkować, przenieść na stół z obrusem lekko podsypanym mąką i delikatnie
wsuwając pod spód ciasta dłonie rozciągać je równomiernie na zewnątrz, raz z
jednej, raz z drugiej strony tak, żeby otrzymać mniej więcej prostokątny płat.
Ciasto rozciągać dłońmi do takiego poziomu przezroczystości, że podłożony
podeń egzemplarz Sudetendeutsche Zeitung będzie jak najbardziej czytelny, i to
nie tytuł i nagłówki, ale dział ogłoszeń drobnych także. Naturalnie powstałe
przy tej metodzie grubsze brzegi ciasta należy przyciąć. Pozostawić do
odpoczęcia na jakieś 5 minut, w tym czasie topiąc w rondelku 50g masła.

Roztopionym masłem przesmarować całą powierzchnię ciasta, uważając przy tym,
aby go nie podziurawić. Gdyby jednak oczko puściło tu czy tam, to nie
naprawiać, bo się jeszcze pogorszy. Następnie nałożyć farsz z bułki tartej, na
max. 2/3 powierzchni płata, zostawiając odpowiedni (ok. 3-5cm) margines z
brzegów, które to brzegi po zrolowaniu będą końcami strudla. Nałożyć jabłka.
Brzegi (równoległe do kierunku zwijania) podwinąć do środka i podnosząc
równomiernie obrus zwijać ciasto, najlepiej tak, żeby zwijanie zakończyło się
brzy brzegu stołu, a ciasta 'szew' ustawiony był tak, że stącając strudla na
blaszkę wyłożoną papierem szew ten znalazł się na spodzie. Wierzch strudla
przesmarować pozostałym stopionym masłem. Pieć ok. 40 minut w piekarniku
rozgrzanym do 190 st, do lekkiego zrumienienia. Poczekać aż przestygnie nieco
i złapie wilgoci od jabłek. Posypać wierzch cukrem pudrem. Kawałki serwować na
ciepło z bitą śmietaną, albo kremem angielskim.

Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku - zlosliwiec.zlosliwiec 29.06.14, 22:41    
Re: Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku - pinkink3 29.06.14, 23:59    
Re: Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku - tralalumpek 30.06.14, 08:46    
Re: Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku - joasia_buu 30.06.14, 22:34    
Re: Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku - zlosliwiec.zlosliwiec 01.07.14, 00:56    
Re: Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku - mhr2 01.07.14, 10:15    
Re: Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku - a74-7 01.07.14, 10:26    
Re: Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku - a74-7 01.07.14, 10:34    
Re: Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku - zlosliwiec.zlosliwiec 01.07.14, 15:00    
Re: Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku - a74-7 01.07.14, 19:24    
Re: Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku - zlosliwiec.zlosliwiec 01.07.14, 20:18    
Re: Jabłkowy zawijaniec po wiedeńsku - daxter 16.07.14, 19:51    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd