FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

3-warstwowy naproszkowy placek morelowy

Autor: zlosliwiec.zlosliwiec Data: 24.07.14, 22:12
Tradycyjny wypiek z owocami, wykonywany w mojej najbliższej okolicy od
przeszło trzech dni. Nazwa handlowa zastrzeżona, za to receptura
niekoniecznie. Ni mniej ni więcej tarta ze słodkiego kruchego ciasta
rozmiękczonego proszkowym unosem, przesmarowana kremem ciastkarskim
aromatyzowanym kassią i badianem, obłożona świeżymi morelami i przykryta
mięciusią jak puch warstewką modyfikowanego ciasta funciakowego również
wspomożonego proszkiem po to, żeby łatwiej w tyłek wchodziło łakomczuchom.

Ciasto kruche w proporcjach:

- 500g mąki pszennej zwykłej, z dodatkiem 2-3 łyżeczek proszku do pieczenia;
- 160g cukru drobnoziarnistego;
- 250g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę;
- dwie szczypty soli;
- 4 żółtka;
- 2-3 łyżki zimnego mleka.

Zagnieść, owinąć, schłodzić.

Kassiowo-badianowy krem ciastkarski w proporcjach:

- 100ml tłustej śmietanki;
- 150ml mleka;
- laska kory kassi, lub cynamonu cejlońskiego (jak ktoś ma)
- gwiazdka badianu;
- 6 łyżek cukru drobnoziarnistego;
- 3 żółtka;
- łyżka mąki pszennej zwykłej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (wybielonej).

W rondelku na średniawym ogniu podgrzeć mleko ze śmietanką, przyprawami i
połową cukru. Drugą połowę cukru utrzeć z żótłkami, mąką i krochmalem na
gładko. Masę żółtkową zalać powoli przecedzonym przez sito gorącym mlekiem ze
śmietanką, cały czas mieszając, aby nie sprzarzyć masy. Przelać na powrót do
rondelka i postawić na ogniu. Mieszać, doprowadzić do zgęstnienia masy i jej
zagotowania. Ostudzić nie przestając mieszać, aby zapobiec utworzeniu kożucha.

Modyfikowane ciasto funciakowe w proporcjach:

- 150g masła zimnego i pokrojonego w kostkę;
- 250g cukru drobnoziarnistego waniliowego;
- 3 jaja;
- 150g tłustej śmietanki, ubitej;
- 125g mąki pszennej zwykłej;
- 100g mąki pszennej tortowej;
- 75g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (wybielonej);
- szczypta soli;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia.


Masło z cukrem ubić na krem. Dodawać po jaju i ubijać dalej na kremowo.
Połączyć z przesianą mąką z dodatkiem soli i proszku oraz bitą śmietaną.

Do tego świeże morele, przekrojone na pół i wypestkowane.

Montaż:

Ciasto kruche rozwałkować na grubość 3-4mm i wyłożyć nim tortownicę o średnicy
30cm (dla tych proporji. Naddatek brzegów przyciąć. Spód Wyłożyć papierem do
pieczenia i obciążyć grochem ceramicznym. Podpiec 'na ślepo' w piekarniku
rozgrzanym do 180st (165-170 przy termoobiegu). Zdjąć obciążenie i papier,
przestudzić chwilę. Nałożyć na to niezbyt grubą warstwę kremu ciastkarskiego i
rozsmarować równo, najlepiej szpatułką cukierniczą. Na to wyłożyć połówki
moreli. Na koniec przykryć ciastem funciakowym, najlepiej (ze względu na jego
konsystencję) wyciskając przez rękaw cukierniczy.

Piec w 180st ok 35-45min.


3-warstwowy naproszkowy placek morelowy - zlosliwiec.zlosliwiec 24.07.14, 22:12    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd