FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Smarowidło z kurek

Autor: nobullshit Data: 27.07.14, 22:48
W oryginale nazywało się to ?rillettes? z kurek.
en.wikipedia.org/wiki/Rillettes
Przepis stąd:
www.bonappetit.com/recipe/chanterelle-rillettes
SKŁADNIKI:
(ilości miejscami obłąkane, bo przeliczane ze ?sticks? i uncji, zaokrąglijcie
sobie, jako i ja uczyniłam, i w ogóle, co do masła, patrz niżej)
225 g masła
2 łyżki oliwy
340 g kurek, oczyszczonych i dość drobno pokrojonych
1 ząbek czosnku, posiekany
1/4 szklanki marsali (nie udało mi się kupić, zastąpiłam sherry)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżka pasty pomidorowej (nie przepadam, nie pasowała mi, zastąpiłam domowym
ajwarem, imho można w ogóle pominąć)
3 łyżki pietruszki, drobno posiekanej (dałam mniej, za to, na etapie smażenia,
dorzuciłam świeży tymianek, bez którego kurek sobie nie wyobrażam )
sól i pieprz do smaku
(Zapełniłam słoik ze zdjęcia i jeszcze trochę zostało.)

WYKONANIE:
1. Rozgrzać 85 g :) masła z oliwą, wrzucić kurki, posolić, popieprzyć, i
smażyć, aż zmienią kolor i zmiękną. No i odparuje sok, który z nich wypłynie.
2. Wlać alkohol i sok z cytryny, dodać skórkę, czosnek, pastę pomidorową.
Podgrzewać minutę, do odparowania alkoholu, zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
3. Zmiksować to wszystko z pietruszką i 140 g :) masła. Ewentualnie doprawić
do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4. Przełożyć do miski, przykryć. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
5. Podawać z grzankami.

MOJE UWAGI:
1. Obiektywna ? masła jest w przepisie za dużo! Wprawdzie kuchnia francuska to
masło, masło i jeszcze raz masło, ale bez przesady! Żeby przesmażyć ?340? g
kurek, wystarczy łyżka, góra dwie. Do miksowania dałam połowę tego, co w
przepisie, bo chciałam mieć smarowidło kurkowe, nie masło o smaku kurek.
Rozumiem, że tłuszcz jest potrzebny jako spoiwo i środek konserwujący, ale
?spoiło się? wszystko świetnie, a smarowidło wytrzymało w lodówce, ile powinno.
2. Subiektywna ? cytryny też za dużo! Dałam tyle soku i skórki, ile kazał
przepis, po czym dosypywałam cukru... Ale to już na Wasz smak.

Wyszło pysznie, gościom też smakowało. Przepis ? po przeróbkach ? polecam.



Smarowidło z kurek - nobullshit 27.07.14, 22:48    
Ups. - nobullshit 27.07.14, 23:00    
Re: Smarowidło z kurek - pinkink3 28.07.14, 00:12    
Re: Smarowidło z kurek - staua 28.07.14, 03:26    
Re: Smarowidło z kurek - nobullshit 28.07.14, 23:26    
Re: Smarowidło z kurek - jswm 28.07.14, 09:58    
Re: Smarowidło z kurek - momas 28.07.14, 17:46    
Re: Smarowidło z kurek - nobullshit 28.07.14, 23:29    
Re: Smarowidło z kurek - staua 29.07.14, 00:57    
Re: Smarowidło z kurek - nobullshit 29.07.14, 23:10    
Re: Smarowidło z kurek - momas 29.07.14, 11:30    
Re: Smarowidło z kurek - momas 29.07.14, 11:33    
Re: Smarowidło z kurek - nobullshit 29.07.14, 23:14    
Re: Smarowidło z kurek - hazo 01.08.14, 16:26    
Re: Smarowidło z kurek - nobullshit 01.08.14, 23:49    
Re: Smarowidło z kurek - cipcipkurka 01.08.14, 19:30    
Re: Smarowidło z kurek - nobullshit 01.08.14, 23:48    
Re: Smarowidło z kurek - daxter 15.09.14, 16:27    
Re: Smarowidło z kurek - nobullshit 16.09.14, 00:13    
Re: Smarowidło z kurek - daxter 21.09.14, 16:45    
Re: Smarowidło z kurek - mhr2 22.09.14, 12:00    
Re: Smarowidło z kurek - olivkah 02.10.14, 13:31    
Re: Smarowidło z kurek - nobullshit 03.10.14, 00:33    
Re: Smarowidło z kurek - olivkah 05.10.14, 09:53    
Re: Smarowidło z kurek - nobullshit 05.10.14, 22:46    
Re: Smarowidło z kurek - mitta 21.10.14, 20:41    
Re: Smarowidło z kurek - nobullshit 23.10.14, 23:18    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd