FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Jeleń duszony w winie czerwonym

Autor: zlosliwiec.zlosliwiec Data: 14.04.15, 02:00
Gulasz z jelenia:

- udziec jelonka z Wicklow, z kością;
- gnaty od krowy;
- cebula z Hiszpanii;
- mirepoix z marchwi, pasternaku i selera;
- zielony czosnek z Maroko;
- i stamtąd też świeże liście wawrzynu;
- świeży tymianek z Etiopii oraz nać pietruszki hydroponicznej;
- czerwone wino z Salento;
- woda z kranu;
- dwa borowiki z wyspy dr. Moreau;
- marcheweczki z RPA;
- klarowna konfitura z mrożonych owoców leśnych z Lidla;
- czubata łyżka mąki, sól i pieprz z szafki;
- olej wegetariański do smażenia;
- masło, cukier.

Mięso zdjąć z kości, usunąć nadmiar błon, ścięgien i łoju, pokroić w grubą
kostkę. Kawałki mięsa zamarynować w winie, oleju, czosnku i ziołach.
Przelodówkować.

Kości i mirepoix zrumienić w piekarniku, albo na patelni. Zdeglazować
kieliszkiem czerwonego. Przełożyć do garnka, dodać bukiet ziół, zalać wodą i
upichcić ciemny wywar. Odfiltrować, wystudzić, odtłuścić. Zredukować do 1/3
objętości.

Mięso wyjąć z marynaty i obtoczyć w mące, posolnej i popieprzonej. Cebulę
pokroić w paski, czosnek posiekać. Na gorącej patelni zrumienić cebulę na
ciemno, dodać czosnek. Zrzucić do naczynia do duszenia. Na tej samej patelni
obsmażyć mięso, dorzucić do duszeniaka. Zalać zredukowanym wywarem i winem.
Dodać wawrzyn i tymianek. Dusić przez 2 godziny, a następnie dodać plasterki z
nóżek borowików i dusić następną godzinę. Sos dosmaczyć dodatkiem konfitury.

Kapelusze borowików pokroić w plastry i usmażyć osobno na maśle. Marchewki
zblanszować i zglazurować w maśle i cukrze.

Podawać, z ziemniakami na ten przykład, albo wafelkami z mąki dyniowej.

Jeleń duszony w winie czerwonym - zlosliwiec.zlosliwiec 14.04.15, 02:00    
Re: Jeleń duszony w winie czerwonym - radecque 14.04.15, 08:45    
Re: Jeleń duszony w winie czerwonym - zlosliwiec.zlosliwiec 14.04.15, 11:55    
Re: Jeleń duszony w winie czerwonym - tralalumpek 14.04.15, 20:40    
Re: Jeleń duszony w winie czerwonym - staua 17.04.15, 03:28    
Re: Jeleń duszony w winie czerwonym - zlosliwiec.zlosliwiec 17.04.15, 12:16    
Zjadłeś Bambiego! Jak mogłeś? - 363636r 22.04.15, 16:13    
Re: Zjadłeś Bambiego! Jak mogłeś? - zlosliwiec.zlosliwiec 22.04.15, 16:30    
Re: Jeleń duszony w winie czerwonym - mhr2 04.03.16, 13:24    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd