FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzieniem
   anthonyb   11.10.15, 10:25     odpowiedz    
Dlaczego Danubio? To tradycyjny wypiek neapolitanski, podawany na prawie przyjeciach w
formie bufetu. Nazwa na pewno odnosi sie do austriackich korzeni. Tylko nadzienie jest
wytrawna.

skladniki na 20 buleczek:
550 g maki
1 lyzeczka soli
2 jajka
250 ml cieplego mleka
4 lyzki cukru
25 g swiezych drozdzy
50 ml oliwy

Do cieplego mleka dodajemy cukier i rozpuszczamy w nim drozdze.
Do maki dodajemy sol i jajka. Wlewamy mleka z drozdzami wyrabiamy ciasto. Ja robie to
mikserem ze spiralnymi koncowkami. Jesli chcecie to mozecie zagniesc recznie.
Gdy ciasto jest juz wyrobione dodajemy oliwe i wyrabiamy na nowo.
Przykrywamy naczynie z ciastem i odstawiamy do wyrosniecia na okolo 2 godziny.

W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie
500 g ricotty
100 g salame napoletano
100 g szynki
sol, pieprz
200 sera provola (wedzona mozzarella) lub delikatnego zoltego sera

Ricotte doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy pokrojone wedliny. Ser kroimy w kostke.
Wyrosniete ciasto dzielima na 20 porcji po okolo 50 g i formujemy w kulki.
Z kulek ciasta rormujemy placuszki i nadziewamy ricotta z wedlinami i serem.
Buleczki sklejamy i ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
maslem i wysypanej maka. Sklejeniem w dol i zachowujemy odleglosc pomiedzy buleczkami.
Odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia ( ja w piekarniku) na okolo 2 godziny.
Wyrosniete buleczki smarujemy rozmaconym jajkiem.
Dodatkowo posypalam je sezamem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w teperaturze 180°C, przez okolo 25- 30 minut.

--
kuchnia pod wulkanem


  Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien
   anthonyb   11.10.15, 10:30     odpowiedz    
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,129036798,129036798.html
inne podobne. polaczenie smaku slodko - slonego. wbrew pozorom bardzo smaczne.


  Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien
   mhr2   11.10.15, 11:01     odpowiedz    
znam bez nadzienia, wiec to jest wspanialsze;)

--
"leben und leben lassen"

  Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien
   daxter   11.10.15, 11:38     odpowiedz    
Pyszne połaczenie smaków :) super wygładają :)
tez robie ale bardziej po polsku z miesem gotowanym :)

  Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien
   anthonyb   11.10.15, 12:03     odpowiedz    
a z miesem i podsmazona cebulka tez musza byc pyszne


  Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien
   mhr2   11.10.15, 12:43     odpowiedz    
wątroba polecam, cebula i ziola;)


--
"leben und leben lassen"

  Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien
   anthonyb   11.10.15, 12:51     odpowiedz    
a to tez musi byc dobre
ja watrobke uwielbiam

  Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien
   mhr2   11.10.15, 13:01     odpowiedz    
uwielbiam czytac nowości;)

--
"leben und leben lassen"

  Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien
   mhr2   26.02.16, 12:07     odpowiedz    
mhr2 napisała:

> uwielbiam czytac nowości;)

dzisiaj zrobilam, sniadanie bylo;)


--
"leben und leben lassen"
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd