FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzieniem

Autor: anthonyb Data: 11.10.15, 10:25
Dlaczego Danubio? To tradycyjny wypiek neapolitanski, podawany na prawie przyjeciach w
formie bufetu. Nazwa na pewno odnosi sie do austriackich korzeni. Tylko nadzienie jest
wytrawna.

skladniki na 20 buleczek:
550 g maki
1 lyzeczka soli
2 jajka
250 ml cieplego mleka
4 lyzki cukru
25 g swiezych drozdzy
50 ml oliwy

Do cieplego mleka dodajemy cukier i rozpuszczamy w nim drozdze.
Do maki dodajemy sol i jajka. Wlewamy mleka z drozdzami wyrabiamy ciasto. Ja robie to
mikserem ze spiralnymi koncowkami. Jesli chcecie to mozecie zagniesc recznie.
Gdy ciasto jest juz wyrobione dodajemy oliwe i wyrabiamy na nowo.
Przykrywamy naczynie z ciastem i odstawiamy do wyrosniecia na okolo 2 godziny.

W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie
500 g ricotty
100 g salame napoletano
100 g szynki
sol, pieprz
200 sera provola (wedzona mozzarella) lub delikatnego zoltego sera

Ricotte doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy pokrojone wedliny. Ser kroimy w kostke.
Wyrosniete ciasto dzielima na 20 porcji po okolo 50 g i formujemy w kulki.
Z kulek ciasta rormujemy placuszki i nadziewamy ricotta z wedlinami i serem.
Buleczki sklejamy i ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
maslem i wysypanej maka. Sklejeniem w dol i zachowujemy odleglosc pomiedzy buleczkami.
Odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia ( ja w piekarniku) na okolo 2 godziny.
Wyrosniete buleczki smarujemy rozmaconym jajkiem.
Dodatkowo posypalam je sezamem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w teperaturze 180°C, przez okolo 25- 30 minut.

--
kuchnia pod wulkanem


Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzieniem - anthonyb 11.10.15, 10:25    
Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien - anthonyb 11.10.15, 10:30    
Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien - mhr2 11.10.15, 11:01    
Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien - daxter 11.10.15, 11:38    
Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien - anthonyb 11.10.15, 12:03    
Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien - mhr2 11.10.15, 12:43    
Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien - anthonyb 11.10.15, 12:51    
Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien - mhr2 11.10.15, 13:01    
Re: Danubio, drozdzowe buchty z wytrawnym nadzien - mhr2 26.02.16, 12:07    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd