FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Nanbanzuke czyli łosoś po japońsku

Autor: marghe_72 Data: 26.10.15, 10:57
Brzmi dziwnie. Smakuje fantastycznie.
Pod tą dziwną nazwą kryje się łosoś na japońska modłę.
Wg przepisu Harumi z książki Everyday Harumi

Przepis odrobinę przerobiony:

700 - 800 g łososia
2 marchewki
2 papryczki chili świeże
3 - 4 cm kawałek imbiru
1 nieduża cebula
mąka
sól
pieprz
olej do smażenia - sporo

Marynata:
200 ml dashi
75 ml japońskiego sosu sojowego
3 łyżki ksylitolu (w oryginale 4 łyżki cukru)
100 ml octu ryżowego
sok z 1 cytryny

Składniki marynaty połączyć.

Marchewkę, imbir i cebulę pokroić w cieniutkie paseczki. Chili w cieniutkie plasterki

Łososia pokroić w sporą kostkę, oprószyć mąką, doprawić solą i pieprzem.
Smażyć partiami w głębokim tłuszczu. Osączyć na papierze kuchennym

Jeszcze ciepłą rybę przełożyć do miski, wymieszać z warzywami, zalać marynatą. Odstawić na
MINIMUM 30 minut.
Nasz stał znacznie dłużej. W lodówce.
Na zimno jest najlepszy.

--
miszmasz-marghe.blogspot.com/

Nanbanzuke czyli łosoś po japońsku - marghe_72 26.10.15, 10:57    
Re: Nanbanzuke czyli łosoś po japońsku - mhr2 26.10.15, 11:08    
Re: Nanbanzuke czyli łosoś po japońsku - marghe_72 26.10.15, 16:03    
Re: Nanbanzuke czyli łosoś po japońsku - su4 22.02.17, 18:50    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd