FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Gnudi

Autor: mitta Data: 18.09.16, 13:38
Taka posucha ostatnio tu panuje, że postanowiłam wkleić nasz wczorajszy obiad.
To moje ulubione toskańskie pierożki - gnudi, czyli gołe, bo bez ciasta. A
ulubione nie tylko ze względu na smak, ale dlatego, że ciasto na tych
pierożkach samo się robi. To taka magia kuchenna ;). Przepis wg. J. Olivera.

Gnudi - składniki na dwie porcje:

250 g ricotty
3 - 4 dag parmezanu (lub innego twardego sera)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
oraz
mąka semolina jako obsypka/panierka

Ricottę mieszamy z drobno utartym parmezanem, doprawiamy do smaku solą,
pieprzem i gałką. Jeśli ricotta jest bardzo wilgotna - możemy dodać łyżeczkę
semoliny. Wstawiamy na pół godz. do lodówki - wtedy będzie nam łatwiej
formować kluseczki.

Do płaskiego naczynia (lub blaszki wyłożonej pergaminem) wsypujemy warstwę 1/2
cm semoliny. Z masy serowej formujemy kluseczki wielkości orzecha włoskiego,
obtaczamy je dokładnie w semolinie i zostawiamy na tej posypce (zdjęcie nr 3).
Wstawiamy no lodówki na dobę lub dwie i od czasu do czasu potrząsamy
naczyniem, aby pierożki obsypać mąką ze wszystkich stron. Pod wpływem wilgoci
semolina tworzy na serze otoczkę z ciasta - i to jest właśnie ta magia.

Sos szałwiowy:

masło
liście szałwii
sok i skórka z cytryny (opcjonalnie)
sól

Na patelni roztopić masło i wrzucić listki świeżej szałwii. Smażyć na średnim
ogniu, aby masło się nie spaliło, aż listki zamienią się w szałwiowe chipsy i
szybko je wyjąć. Masło odstawić do czasu, aż włożymy kluski.

W tym czasie gotujemy gnudi: 2 - 3 min w osolonej wodzie, nie dopuścić do
bulgotania. Przed gotowaniem otrząsnąć z nadmiaru mąki. Ugotowane - wyjmujemy
cedzakiem wprost do sosu szałwiowego razem z 2 - 3 łyżkami wody, w której się
gotowały. Można dodać też kilka kropli soku z cytryny i odrobinę skórki.
Stawiamy na ogień i ostrożnie smażymy 2 - 3 min.
Wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem, listkami szałwii, ew.
solą. Ja dałam jeszcze podprażone piniole, ale to już zbytek i rozpusta ;)

Smacznego!!!

Jeszcze parę uwag:

Gnudi są niezwykle delikatne, więc uwaga w czasie gotowania i smażenia.
Bardzo często spotykam gnudi ze szpinakiem, ale u nas w domu nikt za nim nie
przepada, więc nie robię. Można za to dodać szczypiorku.
Kiedy dorwałam się do przepisu nie miałam ani ricotty, ani semoliny. Użyłam
serka typu włoskiego, a zamiast semoliny - krupczatkę. Dało radę i też było
pyszne. A widziałam gdzieś na blogu z mąką (nie skrobią) kukurydzianą.
Resztę mąki możemy powtórnie wykorzystać.
Kluski wcale nie muszą być, jak z matrycy, mają właśnie mieć taki rustykalny
charakter.

Wszystkie "włoszki" proszę o ewentualne uwagi, które pozwolą udoskonalić przepis.

Gnudi - mitta 18.09.16, 13:38    
Re: Gnudi - pinkink3 20.09.16, 23:31    
Re: Gnudi - linn_linn 24.09.16, 08:32    
Re: Gnudi - mitta 24.09.16, 16:31    
Re: Gnudi - linn_linn 26.09.16, 12:38    
Re: Gnudi - ania_m66 26.09.16, 23:48    
naprawde swietny przepis - ania_m66 27.09.16, 12:07    
Re: naprawde swietny przepis - mitta 27.09.16, 20:52    
Re: Gnudi - mhr2 24.09.16, 11:01    
Re: Kuszą mnie :-) - wiesia.and.company 26.09.16, 14:40    
Re: Aaaa....zaraz...zaraz... ten szpinak :-) - wiesia.and.company 26.09.16, 14:43    
Re: Aaaa....zaraz...zaraz... ten szpinak :-) - mitta 26.09.16, 16:12    
Re: Aaaa....zaraz...zaraz... ten szpinak :-) - marbor1 26.09.16, 20:26    
Re: Dziękuję :-) - wiesia.and.company 30.09.16, 20:13    
Gnudi ze szpinakiem - mitta 01.10.16, 17:14    
Re: Gnudi ze szpinakiem - mhr2 02.10.16, 09:37    
Re: Gnudi ze szpinakiem - wiesia.and.company 03.10.16, 14:51    
Re: Gnudi ze szpinakiem - krystyna911 14.06.17, 22:50    
Re: Gnudi - posenerka 28.10.16, 11:11    
Re: Gnudi - mitta 28.10.16, 15:28    
Re: Gnocchi to tez golasy :) - linn_linn 29.10.16, 08:00    
Re: I kupiłam ricottę na gnudi...i użyłam do - wiesia.and.company 30.10.16, 16:13    
Re: I kupiłam ricottę na gnudi...i użyłam do - linn_linn 31.10.16, 07:58    
Re: I kupiłam ricottę na gnudi...i użyłam do - wiesia.and.company 02.11.16, 18:01    
Re: Gnocchi to tez golasy :) - posenerka 03.11.16, 10:49    
Re: Gnocchi to tez golasy :) - linn_linn 03.11.16, 11:08    
Re: Gnocchi to tez golasy :) - mhr2 03.11.16, 11:59    
Re: Gnudi dla zbieraczy ;) z pokrzywa link - linn_linn 05.05.17, 08:59    
Re: Gnudi dla zbieraczy ;) z pokrzywa link - wiesia.and.company 16.06.17, 16:02    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd