Mowa o 'Dorie Greenspan’s Mediterranean Yogurt Cake' - prostym i smacznym ciescie
jogurtowym, ktore znalazlo sie w gronie najlepszych dan ubieglego roku prezentowanych
przez jeden z najwiekszych tytulow amerykanskiej prasy - "Washington Post".
www.washingtonpost.com/recipes/dorie-greenspans-mediterranean-yogurt-cake/15098/?tid=a_inl&utm_term=.a34f9fedaae8
Zdaniem komentujacych wyniki konkursy - jogurtowiec jest najlepszy z calej wylonionej z
konkursu dziesiatki.
Skoro tak - zrobilam. Przetestowalam na innych. I polecam bo rzeczywiscie smaczne i jak
to z moimi wyborami bywa, o czym bywalcy GP moze pamietaja- prawie bez roboty.
Potrzebujemy:
* maslo do wysmarowania formy
*1 cup cukru
*2 mandarynki
*1.5 cup maki
*2 lyzeczki proszku do pieczenia
*1/4 lyzeczki soli
*1/2 cup jogurtu 'plain'
*3 jajka
*2 lyzeczki waniliowego ekstraktu
*1/2 cup lagodnego oleju/oliwy
Temperatura pieca: 175*C
Czas pieczenia : 50- 70 min.
Dalej juz robota jak dla przedszkolaka.
1. Wsypac cukier do miski. Zetrzec skorke z mandarynek prosto na cukier, wetrzec palcami
w cukier do uzyskania aromatycznej, wilgotnej mieszaniny.
2. Uzywajac ostrego noza obrac czastki mandarynek z bialej blonki i ulozyc na papierze do
obsuszenia.
3. Zmieszac razem make, proszek i sol.
4. W innej misce zmieszac jogurt, cukier z otarta skorka.
5. Mieszajac wbijac jajka jedno za drugim do uzyskania lejacej, gladkiej mieszaniny.
6. Dodac wanilie.
7. Wsypac make do jogurtu i pomieszac.
8. Kiedy nie bedzie juz zadnych suchych elementow wlac porcjami olej.
9.Wlac do formy.
10.Na wierzchu ulozyc czastki mandarynek.
Piec dokad ciasto nie bedzie zlotobrazowe i nie zacznie odstawac od scianek formy, a
patyczek wyjdzie suchy.
Wyciagnac ciasto z pieca. Postawic na kratce i po 5 minutach wyjac z formy
Nie trzeba wyciagac miksera. Wystarczy tzw. whisker czyli kreciol z drutu. Zakrecic,
polaczyc skladniki i upiec.
Zrobilam ciasto dwa razy.
Pierwszym razem nie mialam pod reka mandarynek wiec uzylam wylacznie pomarancz. Do
drugiego ciasta sie lepiej przygotowalam i juz dalam mandarynki. Nie bylo specjalnej
roznicy, a jesli byla to na korzysc pomarancz. Bardziej aromatyczne.
Ciasto pozostaje dlugo wilgotne i swieze.
Latwe, szybkie, smaczne.
Polecam.
jogurtowym, ktore znalazlo sie w gronie najlepszych dan ubieglego roku prezentowanych
przez jeden z najwiekszych tytulow amerykanskiej prasy - "Washington Post".
www.washingtonpost.com/recipes/dorie-greenspans-mediterranean-yogurt-cake/15098/?tid=a_inl&utm_term=.a34f9fedaae8
Zdaniem komentujacych wyniki konkursy - jogurtowiec jest najlepszy z calej wylonionej z
konkursu dziesiatki.
Skoro tak - zrobilam. Przetestowalam na innych. I polecam bo rzeczywiscie smaczne i jak
to z moimi wyborami bywa, o czym bywalcy GP moze pamietaja- prawie bez roboty.
Potrzebujemy:
* maslo do wysmarowania formy
*1 cup cukru
*2 mandarynki
*1.5 cup maki
*2 lyzeczki proszku do pieczenia
*1/4 lyzeczki soli
*1/2 cup jogurtu 'plain'
*3 jajka
*2 lyzeczki waniliowego ekstraktu
*1/2 cup lagodnego oleju/oliwy
Temperatura pieca: 175*C
Czas pieczenia : 50- 70 min.
Dalej juz robota jak dla przedszkolaka.
1. Wsypac cukier do miski. Zetrzec skorke z mandarynek prosto na cukier, wetrzec palcami
w cukier do uzyskania aromatycznej, wilgotnej mieszaniny.
2. Uzywajac ostrego noza obrac czastki mandarynek z bialej blonki i ulozyc na papierze do
obsuszenia.
3. Zmieszac razem make, proszek i sol.
4. W innej misce zmieszac jogurt, cukier z otarta skorka.
5. Mieszajac wbijac jajka jedno za drugim do uzyskania lejacej, gladkiej mieszaniny.
6. Dodac wanilie.
7. Wsypac make do jogurtu i pomieszac.
8. Kiedy nie bedzie juz zadnych suchych elementow wlac porcjami olej.
9.Wlac do formy.
10.Na wierzchu ulozyc czastki mandarynek.
Piec dokad ciasto nie bedzie zlotobrazowe i nie zacznie odstawac od scianek formy, a
patyczek wyjdzie suchy.
Wyciagnac ciasto z pieca. Postawic na kratce i po 5 minutach wyjac z formy
Nie trzeba wyciagac miksera. Wystarczy tzw. whisker czyli kreciol z drutu. Zakrecic,
polaczyc skladniki i upiec.
Zrobilam ciasto dwa razy.
Pierwszym razem nie mialam pod reka mandarynek wiec uzylam wylacznie pomarancz. Do
drugiego ciasta sie lepiej przygotowalam i juz dalam mandarynki. Nie bylo specjalnej
roznicy, a jesli byla to na korzysc pomarancz. Bardziej aromatyczne.
Ciasto pozostaje dlugo wilgotne i swieze.
Latwe, szybkie, smaczne.
Polecam.