FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Jabłeczniki, czyli nisko wiszące owoce

Autor: krysia20000 Data: 20.01.17, 18:48
Zdaję sobie sprawę, że ciasta z jabłkami to najprostsze, co można upiec i
potem się na instagramach, flikrach, pintrestach, olrecipiach, epikuriosach,
fejsbukach i przymierających galeriach potraw pochwalić. Ale skoro Pink Ink
(czy może Pin Kink? ;)) poprosiła, to zakładam tu wątek poświęcony
jabłecznikom. Przypomnę tu receptury na jabłkowe paje w kilku odmianach ciasta
kruchego, otwarte tarty, croustady, galety, tytanki, całe jabłka w cieście, a
nawet wiedeńskie apfelsztrudle i toffiakowe cegły z ozdobnymi ćwiartkami
jabłek. Konsekwentnie przy tym nie będę używać określenia "szarlotka" na
ciasto z jabłkami. W mojej kuchennej nomenklaturze to inna para kaloszy.

Zacznę od kruchociastnych pajów, najpopularniejszych bez wątpienia rodzajów
jabłeczników, szczególnie w anglosaskiej sferze kulturowej. Choć uprawne
odmiany jabłek zostały do Nowego Świata sprowadzone przez europejskich
osadników i dość późno, bo dopiero w XIX wieku, sadownictwo w Ameryce
rozwinęło się na wielką skalę, to apple pie jest tam obecnie tak popularny, że
istnieje nawet powiedzenie 'as American as apple pie'. Ani banana split, ani
lobster Newberg, Ceasar's salad, bear claw czy nawet New York cheesecake
serwowany w hipsterskiej kawiarni przez uśmiechniętą dziewczynę z sąsiedztwa,
taką młodziutką Michelle Williams we flanelowej koszuli, podartych denimach i
za dużej wełnianej czapce choć na dworze bezchmurny upstejtowy lipiec nie
doczekały się jeszcze uwiecznienia w postaci narodowego stereotypu. W UK,
Irlandii, Krainie Oz i NZ, a także w Holandii okrągłe kruche placki to
domyślna forma ciasta z jabłkami.

Receptur na kruche ciasto jest wieeeele, ograniczę się zatem do klku tylko
przykładów. Wspólną ich cechą jest spory udział tłuszczu, przy stosunkowo
umiarkowanym wkładzie materiału spajającego (wody, jaj, mleka czy śmietany) i
znikomym (o ile w ogóle nieobecnym) udziale środków spulchniających. Kruchość
i zjadliwość ciasta zapewniają tłuszcze (twarde), najczęściej masło, ale także
i smalec, czy inne starodawne, albo nowoczesne substytuty masła. Z reguły
stosunek masy mąki do masy tłuszczu wynosi od 3:2 do 2:1. Stosunek masy mąki
do masy spoiwa (woda, jaja, itp.) wynosi coś koło 3:1 i nieco mniej. Natomiast
udział cukru bywa różny: od znikomego po mniej więcej 4 części mąki i 1 część
cukru.

Na pierwszy ogień pójdzie paj z ciasta kruchego słodkiego, który już jakiś
czas temu wykonałam, ale że ładne mi zdjęcie wyszło to wrzucę teraz. Na sporą
32cm okrągłą formę zużyłam:

Ciasto:
- 500g mąki pszennej zwykłej (typ 500), spulchnionej 1 łyżeczką proszku do
pieczenia;
- 250g masła
- 125g cukru drobnoziarnistego
- łyżeczka soli
- 4 żółtka

Nadzienie:
- 7-8 jabłek (wzięłam babcie Kowalskie)
- 2 łyżki cukru
- cynamon do smaku
- łyżka skrobi

Ciasto wyrobić tak, jak się kryche ciasta wyrabia: w mąkę z cukrem i solą
wetrzeć kawałki zimnego masła aż się zrobią okruchy, związać żółtkami,
zagnieść w spoistą masę, schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, gniazda nasienne wyciąć.

Schodzone ciasto podzielić na dwie nie dokońca równe połowy. Większą część
rozwałkować i wyłożyć spód formy. Na to nałożyć kawałki jabłek. Oprószyć
cukrem, cynamonem i skrobią. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią
wierzch formy. Brzegi ścisnąć i posklejać (jeśli ciasto jest za suche od
obsypywania mąki podczas wałkowania, to zwilżyć miejsca sklejania). Przyciąć
brzegi równiutko, a z nadmiaru ciasta zrobić ozdobne motywy do udekorowania
wierzchu. Wierch ponakłuwać w kilku miejscach, żeby odparowująca z jabłek woda
miała jak ujść i nie doszło do niekontrolowanych spękań podczas wypieku.

Piec w temp ok 160-180 st. przez jakieś 3 kwadranse, do delikatnego
zrumienienia. Ostygłe ciasto oprószyć można utłuczonym cukrem.

Jabłeczniki, czyli nisko wiszące owoce - krysia20000 20.01.17, 18:48    
Re: Jabłeczniki, czyli nisko wiszące owoce - javio 23.01.17, 22:06    
Re: Jabłeczniki, czyli nisko wiszące owoce - krysia20000 26.01.17, 15:56    
Re: Jabłeczniki, czyli nisko wiszące owoce - tralalumpek 25.01.17, 22:10    
... - tralalumpek 25.01.17, 22:30    
Re: ... - krysia20000 26.01.17, 15:54    
Re: ... - tralalumpek 26.01.17, 19:04    
a ja nie wierzylam.... - pinkink3 26.01.17, 03:45    
Re: a ja nie wierzylam.... - krysia20000 26.01.17, 16:53    
2. Placek jabłkowo-karmelowy... - krysia20000 01.02.17, 13:31    
Re: 2. Placek jabłkowo-karmelowy... - pinkink3 01.02.17, 21:30    
Re: 2. Placek jabłkowo-karmelowy... - aqua48 04.02.17, 14:29    
Possibilities are endless - krysia20000 04.02.17, 16:34    
Re: 2. Placek jabłkowo-karmelowy... - hazo 05.02.17, 15:41    
Re: 2. Placek jabłkowo-karmelowy... - krysia20000 05.02.17, 18:55    
Re: 2. Placek jabłkowo-karmelowy... - hazo 05.02.17, 19:52    
Re: 2. Placek jabłkowo-karmelowy... - krysia20000 05.02.17, 21:13    
as American as.... - pinkink3 03.02.17, 19:56    
miasteczko Julian - pinkink3 03.02.17, 20:21    
3. Jabłka w cieście z sosem waniliowym - krysia20000 09.02.17, 12:23    
Re: 3. Jabłka w cieście z sosem waniliowym - pinkink3 15.02.17, 21:03    
Re: 3. Jabłka w cieście z sosem waniliowym - krysia20000 15.02.17, 22:01    
strzelaj - pinkink3 15.02.17, 23:00    
Re: strzelaj - krysia20000 16.02.17, 01:02    
4. Tarta normandzka - krysia20000 16.02.17, 16:04    
Re: 4. Tarta normandzka - pinkink3 18.02.17, 21:22    
5: Jabłkowe pączki-obrączki - krysia20000 23.02.17, 22:18    
Re: 5: Jabłkowe pączki-obrączki - mhr2 24.02.17, 10:19    
Re: 5: Jabłkowe pączki-obrączki - daxter 26.02.17, 19:46    
Re: 5: Jabłkowe pączki-obrączki - hazo 26.02.17, 22:10    
Re: Jabłeczniki, czyli nisko wiszące owoce - daxter 26.02.17, 19:50    
Najlepszy jabłecznik na świecie ;) - mitta 05.03.17, 17:55    
Re: Najlepszy jabłecznik na świecie ;) - krysia20000 07.03.17, 12:23    
Re: Najlepszy jabłecznik na świecie ;) - mitta 07.03.17, 17:02    
Re: Najlepszy jabłecznik na świecie ;) - hazo 08.03.17, 17:39    
Re: Najlepszy jabłecznik na świecie ;) - mitta 08.03.17, 20:54    
Re: Najlepszy jabłecznik na świecie ;) - krysia20000 09.03.17, 00:23    
Re: Najlepszy jabłecznik na świecie ;) - mitta 09.03.17, 16:49    
Re: Najlepszy jabłecznik na świecie ;) - krysia20000 10.03.17, 13:10    
Re: Najlepszy jabłecznik na świecie ;) - mhr2 23.03.17, 12:52    
Krysia, nie ociagaj sie - pinkink3 14.03.17, 20:49    
Re: Krysia, nie ociagaj sie - krysia20000 14.03.17, 22:03    
6. Placek drożdżowy z jabłkami - krysia20000 20.03.17, 14:14    
ach, drozdzowe......:) - pinkink3 21.03.17, 07:27    
Re: ach, drozdzowe......:) - krysia20000 21.03.17, 22:47    
Re: ach, drozdzowe......:) - reniam_123 22.03.17, 09:36    
Re: ach, drozdzowe......:) - pinkink3 22.03.17, 23:05    
Re: ach, drozdzowe......:) - hazo 22.03.17, 10:11    
O, prosze! Hazo nawet piecze. I to jak! - pinkink3 22.03.17, 23:07    
Re: ach, drozdzowe......:) - genny1 22.03.17, 10:25    
Re: ach, drozdzowe......:) - krysia20000 22.03.17, 13:50    
Krycha, - pinkink3 22.03.17, 23:22    
znana, znana..... - pinkink3 22.03.17, 23:08    
Re: ach, drozdzowe......:) - linn_linn 27.03.17, 08:28    
Re: ach, drozdzowe......:) - aqua48 19.04.17, 16:19    
7. Szarlotka jabłkowa (na zimno) - krysia20000 30.03.17, 02:23    
Re: 7. Szarlotka jabłkowa (na zimno) - tralalumpek 31.03.17, 14:40    
Re: 7. Szarlotka jabłkowa (na zimno) - krysia20000 03.04.17, 17:04    
Re: 7. Szarlotka jabłkowa (na zimno) - pinkink3 01.04.17, 02:15    
Kurica nie ptica... - krysia20000 03.04.17, 17:03    
Re: Kurica nie ptica... - pinkink3 03.04.17, 20:55    
Re: 7. Szarlotka jabłkowa (na zimno) - a74-7 04.04.17, 21:55    
Re: 7. Szarlotka jabłkowa (na zimno) - krysia20000 04.04.17, 22:55    
czy Krysia juz wydobrzala? - pinkink3 20.04.17, 20:11    
Re: czy Krysia juz wydobrzala? - michaga 22.04.17, 16:27    
Re: czy Krysia juz wydobrzala? - krysia20000 22.04.17, 20:50    
8. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 1: Tourtiere - krysia20000 08.05.17, 20:34    
Re: 8. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 1: Tourt - hazo 10.05.17, 14:52    
Re: 8. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 1: Tourt - krysia20000 10.05.17, 17:16    
9. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 2: Apfelstrud - krysia20000 12.05.17, 00:19    
Dziekuje Krysiu - - pinkink3 12.05.17, 02:20    
Re: 9. Jabłka w cieście rozciąganym, cz. 2: Apfel - hazo 13.05.17, 21:55    
Dziękuję Paniom - krysia20000 15.05.17, 16:54    
cala przyjemnosc...itd - pinkink3 16.05.17, 00:36    
Re: cala przyjemnosc...itd - krysia20000 16.05.17, 21:22    
o Akademiach - pinkink3 20.05.17, 20:00    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd