FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Gotowanie Długie i Bolesne

Autor: krysia20000 Data: 29.01.19, 00:36
KOŹLĘCINA W SOSIE JOGURTOWYM

Propozycja zainspirowana kuchnią lewantyńską, a ściślej mówiąc narodowym daniem
Jordanii, czyli mansafem. Różnice są drobne, kosmetyczne w zasadzie. Kanoniczny
sos do mansafu wykonywany jest z jameed, ususzonych w soli i słońcu kulek
owczego lub koźlego jogurtu. Rzecz wybitnie lokalna, najlepsza wyrabiana w
Keraku, zatem nawet w samym regionie wschodniego świata arabskiego dopuszczalne
są sosy wykorzystujące labneh, czyli zwykły jogurt, odsączony do konsystencji
twarogu.

Zamiast 'tradycyjnej' jagnięciny wykorzystałem koźlęcinę, bo akurat była u
rzeźnika, i to w podobnej cenie. To mięso też się wykorzystuje do mansafu, tak
samo jak kurczaka, choć ten ostatni uchodzi za pójście po kosztach. Mansaf jest
daniem uroczystym, do spożywania zbiorowego, zatem wykpiwać się kurczakiem nie
powinno. U mnie specjalnej okazji nie było, starokawalerska samotność wicie
rozumicie, więc śmiało mansafem tego, co zrobiłem nie nazwę.

Na 4-6 osób:

Mięso + sos:

- 2 nogi koźle, z gnatem, pocięte w porcje wielkości piąstek
- 2 średnie cebule, drobno posiekane
- 1-5 łyżki klaryfikowanego masła
- 4-6 torebek kardamonu, roztłuczonych zgrubnie
- łyżeczka kminu rzymskiego, startego
- 2-3 liście wawrzynu
- sól i pieprz do smaku
- szczypta szafranu
- 500 ml jogurtu greckiego niskotłuszczowego, odsączonego przez gazę na nieomal
suchy twaróg

Ryż:

- 1 do 2 szklanek ryżu basmati
- łyżeczka kurkumy
- szczypta soli

Placki (szrak)

- 300 g mąki pszennej
- 240 ml ciepłej wody
- sól

Posypka:

- jakieś pół szklanki migdałów całych, zblanszowanych i podprażonych na rumiano
- nać pietruszki, drobno posiekanej


Potrawa jest jasna w kolorze, zatem mięso nie tyle jest podsmażane na rumiano i
duszone, co powoli gotowane raczej. Mi i tak w żeliwniaku ściemniało.

W garnku z grubym dnem rozgrzałem masło i zeszkliłem cebulkę. Dodałem przypraw i
smażyłem jeszcze chwilę. Dodałem kawałki mięsa i zalałem wodą do przykrycia. Na
bardzo słabym ogniu pichciłem jakieś 2,5 do 3 h.

W międzyczasie przepłukałem ryż i zabarwiony kurkumą ugotowałem w niezbyt
gorącym piekarniku (130-140 st) w kamionkowym naczyniu, zalany wodą w 1,5 jego
objętości. Taką ostatnio metodę stosuję, dużo lepsze rezultaty dającą od
gotowania na ogniu.

Również w tym samym międzyczasie przygotowałem ciasto na chlebki plaskate, mąkę
mieszając z osoloną wodą aż do uzyskania jendolitego ciasta, w tych proporcjach
rzadszego niż można się spodziewać.

Chlebki plaskate uprażyłem na patelni do chlebków plaskatych, zwanej tawa. Można
na zwykłej, byle była sucha, bez tłuszczu. Kulki wielkości ok 80g rozwałkowałem
na cienkie placki i rzucałem na patelnię, smażąc z obu stron, a na koniec
zdejmując z patelni i kładąc bezpośrednio na gazowy palnik tak, aby płomień je
rozdął i lekko przypiekł w cętki. Gotowe placki odłożyłem na bok, przykryte
wilgotnym ręcznikiem kuchennym, żeby nie obeschły nadto.

Gdy mięso już dochodziło do siebie przygotowałem sos jogurtowy. Aby go nie
zwarzyć, w osobnym rondelku umieściłem odciśnięty jogurt i po warząchwi zacząłem
dodawać do niego gorącego wywaru mięsnego (bez kawałków mięsa i cebuli)
mieszając trzepaczką na gładko, aż uzyskałem zadowalającą konsystencję.

Na dużym talerzu nałożyłem podkładkę z plaskatego chleba, na to wyściółkę z
ryżu, a na to mięso polane sosem. Oprószone migadałami i pietruszkową nacią,
przykryte połówką drugiego chleba plaskatego. Tak co prawda podaje się mansaf do
wspólnego posiłku, na wielkim naczyniu (od którego pochodzi nazwa dania), więc
tak solo trochę bez sensu. Nałożyłem więc także do kamionek, jak na drugim
obrazku. Nie pomogło i nie zaszkodziło.



Gotowanie Długie i Bolesne - krysia20000 10.06.17, 12:57    
Re: Gotowanie Długie i Bolesne - hazo 10.06.17, 17:57    
Klasyfikacja mąk - krysia20000 10.06.17, 20:22    
Re: Klasyfikacja mąk - pinkink3 22.06.17, 18:24    
Re: Klasyfikacja mąk - pinkink3 22.06.17, 18:25    
'ubogacona';) - pinkink3 22.06.17, 22:42    
Re: 'ubogacona';) - krysia20000 23.06.17, 12:40    
bielona/niebielona - pinkink3 27.06.17, 07:42    
Re: bielona/niebielona - krysia20000 27.06.17, 19:43    
Re: Gotowanie Długie i Bolesne - krysia20000 02.07.17, 12:18    
Re: Gotowanie Długie i Bolesne - buka007 07.07.17, 17:57    
Re: Gotowanie Długie i Bolesne - a74-7 12.07.17, 18:16    
Re: Gotowanie Długie i Bolesne - krysia20000 29.01.19, 00:36    
Re: Gotowanie Długie i Bolesne - roseanne 29.01.19, 21:54    
Re: Gotowanie Długie i Bolesne - krysia20000 29.01.19, 22:32    
na szczescie ani Długie ani Bolesne - pinkink3 30.01.19, 21:05    
Re: na szczescie ani Długie ani Bolesne - krysia20000 31.01.19, 00:12    
Re: Gotowanie Długie i Bolesne - beznickova 23.03.19, 19:43    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd