FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: Ta Da!

Autor: krysia20000 Data: 29.12.17, 12:34
Bardzo ładny guglof!

Moim zdaniem to bardzo blisko spokrewnione wypieki, przy czym
środkowoeuropejskim słodkim drożdżówkom w formie kapelusza (kugelhufom i babkom)
przyznałbym palmę starszeństwa względem panettone. Jak pisałem wcześniej formę
wysokiego cylinadra panettone uzyskało dopiero na przełomie XIX/XX wieku
podczas, gdy o cieście kapeluszowym pisał Marx Rumpolt, nadworny kucharz
Elektora Moguncji już w 1581 roku. Również ojciec i matka nowożytnego
ciastkarstwa Maria-Antoni Careme w swoich pracach z początku XIX wieku pisał o
babkach i kuglofach, nic przy tym nie wspominając o mediolańskich drożdżowcach.

Panettone Krysia - zapodaj prosze - tralalumpek 12.11.17, 20:45    
Re: Panettone Krysia - zapodaj prosze - hazo 15.11.17, 10:30    
Re: Panettone Krysia - zapodaj prosze - krysia20000 15.11.17, 15:53    
Re: Panettone Krysia - zapodaj prosze - tralalumpek 17.11.17, 08:46    
Re: Panettone Krysia - zapodaj prosze - hazo 17.11.17, 10:02    
Re: Panettone Krysia - zapodaj prosze - tralalumpek 17.11.17, 13:09    
Re: Panettone Krysia - zapodaj prosze - tralalumpek 17.11.17, 15:30    
Re: Panettone z maszyny do chleba - linn_linn 20.11.17, 17:27    
Re: Panettone z maszyny do chleba - tralalumpek 21.11.17, 08:13    
Ta Da! - krysia20000 24.12.17, 14:47    
Re: Ta Da! - tralalumpek 27.12.17, 18:38    
Re: Ta Da! - buka007 27.12.17, 21:47    
Re: Ta Da! - krysia20000 28.12.17, 21:34    
Perfect! - pinkink3 28.12.17, 22:27    
Re: Perfect! - krysia20000 29.12.17, 12:24    
Re: Perfect! - tralalumpek 29.12.17, 14:01    
Re: Ta Da! - buka007 29.12.17, 07:36    
Re: Ta Da! - pinkink3 29.12.17, 08:09    
Re: Ta Da! - krysia20000 29.12.17, 12:34    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd