FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tortilla espa?ola

Autor: janek53 Data: 05.01.18, 02:45
Tortilla espa?ola

Jest wiele wersji tejze. Proponuje wersje moja, nieco inna niz w innych regionach Hiszpanii.
Jak zwykle (temat dysput narodowych) czy ma byc z cebula czy nie. Wg. Mnie, cebule dodaje
specjalny smak i teksture tortilli.

Skladniki na 2/4 osoby (mysle, ze bedzie to dla 2 osób bowiem smak jest niesamowity i
zniknie w ?czelusciach? spozywajacych bardziej niz to przewidziane).

- 6 jajek;
- 1 sredni ziemniak;
- 1 cebula;
- 6 lyzek stolowych mleka lub smietany (18º);
- sól, pieprz.

Ziemniak kroimy (szatkujemy) w 2 mm plasterki po czym, przekrawamy plasterki na kawalki
nie wieksze niz 3 cm. Cebule kroimy w piórka ale nie wieksze niz 3 cm dlugosci. Celowym jest
dobre przeplukanie listków ziemniaka zimna woda aby usunac almidon, aby sie nie kleily przy
smazeniu.

Samazymy ziemniaki z cebula w dosyc obfitej obecnosci oliwy na srednim ogniu (6-7 z 10).
Zestaw ma sie usmazyc ale nie przypalic. Dodac sól. Zestaw ma byc ... zeszklony (nie
surowy).

W osobnej misce, roztrzepac jajka z mlekiem dodajac sól i odrobine czarnego pieprzu. Kiedy
ziemniaki i cebula beda gotowe, nalezy je odcedzic z oliwy i dodac do roztrzepanych jajek.
Wlewamy wszystko na lekko natluszczona patelnie (na zimno). Dla tych proporcji,
odpowiednia bedzie patelnia o srednicy 20-22 cm.

Teraz, sa dwie metody dojscia do tortilla. Jedna (ta oryginalna) to smazyc na patelni (na
niskim ogniu) i kiedy polowa zestawu sie "zetnie", nalezy dac tzw. "vuelta a la tortilla", tzn.
odwrócic ja na tej samej patelni. Do tego celu, uzywa sie dodatkowego talerza lub podwójnej
patelni www.neoferr.com/12931-thickbox_default/sarten-tortilla-fenicia-vitrex-24-25-
cm-00203590.jpg specjalnej do tortilla. Jest to manewr bardzo ryzykowny.
www.youtube.com/watch?v=0QD5PutV6sw Bardzo czesto, tortilla przewracana konczy
na podlodze.

Kto nie ma tej wprawy (mozna sie nauczyc) moze "usmazyc" tortille w piecyku, ustawionym
na 120-150 ?C (nie wiecej). Po okolo 30 minutach, gotowe.

Efekt na zdjeciu (palce lizac). Mozna ja zjesc tuz po przygotowaniu lub nastepnego dnia.
Zimna lub podgrzana w micro. Z kawalkiem chleba lub papryka, itp. Tez mozna tworzyc
tortille faszerowana. Przekroic ja jak do tortu i wypelnic warstwa np. sera, szynki, angulas,
majonezu, salaty, itd. Wszysko wg. gustów.

Przyklad: kitchenobsession.files.wordpress.com/2013/06/dsc_1013.jpg

J53.


Tortilla espa?ola - janek53 05.01.18, 02:45    
Re: Tortilla espa?ola - mhr2 05.01.18, 12:35    
Re: Tortilla espa?ola - reniam_123 06.01.18, 15:25    
Re: Tortilla espa?ola - roseanne 07.01.18, 19:29    
Re: Tortilla espa?ola - janek53 07.01.18, 21:19    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd