FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Cieciorka ...

Autor: janek53 Data: 25.02.18, 17:12
Wszyscy nutryscionisci zalecaja (zdrowotnie) 3 - 4 posilki dzienne z tzw. straczkowymi.
Fasola, cieciorka, groch czy soczewica.

Cieciorka: moim zdaniem, najlepsza jest ta zwana "melosa", mniej "lechosa". Melosa, (nazwa
pochodzi od slowa miel -> miód) jest koloru lekko zlotawego podczas gdy ta lechosa (nazwa
pochodzi od slowa leche -> mleko) jest prawie biala. Do przepisu wybralem cieciorke
miodowa. Jest bardziej wykwintna (delikatna), jest kompaktna (nie oddziela sie skórka) i
zwalnia swoja zawartosc do sosu zageszczajc go. Ta biala, doskonale nadaje sie do salatek.

Ossobuco: osobiscie wole wieprzowy lub (najlepszy) indyczy a nie cielecy bowiem szpik kostny
jest bardziej wyrazisty i zageszcza lepiej sos/rosól. Dodatkowo, ossobuco cielece, mimo
dlugiego gotowania/duszenia, nie "rozplywa sie w ustach" bedac (mimo, ze rozdrobniony),
trudny do jedzenia (tworzy sie w ustach tzw. "guma do zucia")

Skladniki (dla 3- 4 osób):
- 0.3 kg cieciorki (okolo 70 gramów/osoba);
- ossobuko indycze z koscia (moze tez byc wieprzowe), grubosc okolo 2 cm;
- 1 srednia cebula, najlepiej ta slodka;
- zabek czosnku z usunietym kielkiem wewnetrznym;
- 1 papryka zielona waska lub kawalek duzej zielonej (doda smak goryczki);
- oliwa wirgen;
- plaska lyzeczka do herbaty mielonego majeranku;
- maly listek laurowy lub jego czesc;
- sól, pieprz.

Czas przygotowania: 30 minut

Przygotowanie.
Chociaz powszechnie mówi sie o namoczeniu "przez noc", ja, polecam cos innego: namoczenie
rano. Bierze sie to stad, ze najlepsze danie bedzie dnia nastepnego. Dlatego, nalezy je
przygotowac dnia poprzedniego (wieczorem) aby podac dnia nastepnego (obiad). Chodzi o to,
ze danie bedzie zwiezle, przejdzie smakami, obfite w wymiarze cieciorki, consystencji sosu,
etc. Czas namoczenia zalezy od "starosci" cieciorki. Jesli jest to zbiór z ostatniego roku,
wystarczy 6-7 godzin. Jesli jest starsza, bedzie potrzeba 10 - 12 godzin.

Zasmazka.
Jest to skladnik potrawy bardzo istotny, szczególnie jesli chodzi o konsystencje i smak.
Cebula, bardzo drobno krojona. Nalezy usmazyc cebule z rozdrobnionym czosnkiem ale troche
inaczej. 2 mm oliwy (wirgen) na dnie patelni. Smazyc bez najmniejszego przypalenia czy
zarumienienia. Kiedy cebula ma "ochote" byc przyklejona do patelni, dodac gotujaca sie wode
(z czajnika). Wymieszac tak aby uzyskac sos cebulowy. Proces, nalezy powtórzyc 2-3 razy.
Chodzi o uzyskanie cebuli przezroczystej aby w pózniejszym procesie przygotowania cieciorki
praktycznie sie rozpuscila tworzac zawiesine smakowa. Chodzi o tzw. konfitowanie. Posolic. Na
koniec, dodac lyzeczke majeranku i listek laurowy. Podgotowac/smazyc razem okolo 1 minuty
na "wesolym" ogniu i dodac do namoczonej cieciorki, juz w szybkowarze.

Garnek.
Do szybkowaru wlozyc namoczona cieciorke z woda w której sie moczyla, papryke, zasmazke i
filet ossobuco.
Gotowac w szybkowarze na maksymalne cisnienie okolo 30 - 40 minut.

Gotowe (prawie). Po ostygnieciu szybkowaru, nalezy odczekac 3 - 4 godziny do podania na
stól. Chodzi o "pogrubienie" sosu stworzonego przez cebule i cieciorke. Cebula powinna sie
rozpuscic w sosie. Jesli po tym czasie danie bedzie zbyt geste, nalezy dodac troche
przegotowanej wody i skorygowac sól.

Ossobuco.
Nalezy lekko rozdrobnic filet z ossobuco z indyka na 2 - 3 cm kawalki i usunac kosc. Najlepiej,
podac danie dnia nastepnego kiedy bedzie zwiezle. Kwestia gustu: konsystencia zupowa lub
gesta (woda/sól).

Jesli cos zostanie z obiadu, mozna zamrozic. Bedzie wspaniale.

J53.

Cieciorka ... - janek53 25.02.18, 17:12    
Re: Cieciorka ... - janek53 25.02.18, 17:38    
Re: Cieciorka ... - janek53 25.02.18, 19:07    
Re: Cieciorka ... - nobullshit 01.03.18, 23:26    
Re: Cieciorka ... - janek53 02.03.18, 10:58    
Re: Cieciorka ... - janek53 25.02.18, 19:23    
Re: Cieciorka ... - janek53 26.02.18, 22:41    
Re: Cieciorka ... - krysia20000 27.02.18, 10:35    
Re: Cieciorka ... - janek53 27.02.18, 16:44    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd