FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Spaghetti "atramentowe".

Autor: janek53 Data: 28.02.18, 07:53
Spaghetti "atramentowe".

Skladniki:
- 80 g spaghetti No.3/osoba;
- 2-3 krewetki/osoba;
- 1 srednia cebula;
- 1 maly ziemniak;
- atrament z kalamarnicy;
- oliwa;
- sól.

Czynnosci:
1. Posiekac cebule i zeszklic na oliwie ale bez przypalenia czy zarumienienia.
2. Ugotowac spaghetti i ziemniak.
3. Zagotowac krewetki surowe czy juz gotowane.
4. Zmiksowac cebule, ziemniak i atrament.
5. Na patelni z mala iloscia oliwy, polaczyc spaghetti i zmiksowany sos tak aby sos polaczyl sie
makaronem. Podgrzewac na bardzo niskim ogniu az do momentu podania.
6. Obrac krewetki ze skorupek.
7. Podac.
8. Nie uzywac serwetek plóciennych. Malo prawdopodobne, ze sie odpiora. Lepiej, te
papierowe.

Komentarze:
1. Osobiscie wole ten sposób przygotowania niz uzycie gotowego makaronu czarnego. Ma
zupelnie inny (duzo, duzo lepszy) smak i konsystencje bowiem istnieje sos o smaku kalmara
(morza).
2. Ziemniak sluzy do zageszczenia sosu. Nie uzywam maki chociaz ... tez mozna.
3. Czas przygotowania: 30 minut.

J53.

P.S. Tekst wpisu i fotografie sa "kradzione" z sieci. ;-))

Spaghetti "atramentowe". - janek53 28.02.18, 07:53    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd