FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Jajecznica ...

Autor: janek53 Data: 30.03.18, 19:20

Jajecznica (Hiszp. Revuelto de huevo ... mieszanka z jajka)

Wiem doskonale co to jest jajecznica w ... Polsce. Czego chce, jest podac typy jajecznic z
róznymi skladnikami które podaje sie w Hiszpanii.

Jajecznica (hiszp. revuelto de huevo) jest czesto pierwszym daniem w popularnym menu
dziennym w barach. Istnieje wiele mozliwosci kombinacji jajek i dodatkowego skladnika któty
to nadaje charakter smakowy potrawie.

Doskonale na sniadanie czy kolacje ale tez pierwsze danie obiadowe. Dodam, ze przytoczone
przyklady odnosza sie do typowych jajecznic przygotowanych w Hiszpanii istniejac oczywiscie
wiele innych kombinacji (co kraj to obyczaj).

Do jajecznicy nalezy uzywac kurze jajka których kod zaczyna sie od "0" lub "1". Sa smakowo
inne niz te pozostale.

Bedzie to tzw. serial z dwoma propozycjami na tydzien (4 jajka/osoba/tydzien). Byc moze,
komus, niektóre kombinacje sie spodobaja i ... bedzie to przygotowywal codziennie. ;-)

Jesli chodzi o przygotowanie jajecznicy, mam inny, MÓJ WLASNY SPOSÓB. Z tego co wiem,
nikt na tzw. Swiecie tak to robi (moze sie myle).

Skad sie bierze ten pomysl? Temperatura sciecia bialka to okolo 60-64º i zóltka to 65-70º.
Róznica temperatur jest tak mala (5-15ºC), ze praktycznie jest niemozliwe niezalezne
kontrolowanie sciecia obydwu skladników jajka w patelni.

Mój sposób:
- rozdzielic zóltka od bialek jajek (zdjecie);
- "dosolprzyc" (Pola) bialka i zóltka;
- po przygotowaniu dodatku, dodaje sie tylko bialko, scinajac je, laczac z dodatkiem w formie
bardzo rozdrobnionej;
- po tym procesie, dodac zóltko scinajac je wg. gustu danej osoby przy stole (rodzinie).
¡Uwaga z tesciowa! ;-)

Sa osoby (typowe w Hiszpanii) które chca moczyc chleb towarzyszacy potrawie w zóltku. Inne
osoby, chca miec je sciete. Dzieki tej technice mozna przygotowac rózne konsystencje
jajecznicy sterujac czasem i ogniem.

Ten sposób przygotowania jajecznicy jest bardzo odpowiedni dla osób (dzieciaków) które nie
znosza tzw. glutów bialkowych chcac zachowac zóltko ciekle.

Przygotowanie (smazenie) powinno odbyc sie na bardzo wolnym ogniu (3-4/10 - 70/80ºC)
aby móc kontrolowac caly proces i osiagnac planowany cel konsystencji bialko/zóltko/dodatek.

Te zasady beda obowiazkowe w calym cyklu zwanym "JAJECZNICA". Zastosowanie tych zasad
zalezy od upodoban kulinarnych kazdej/kazdego. To jest tylko taka propozycja. Ta moja.

Pierwsza, bedzie z dodatkiem kaszanki.

J53.


Jajecznica ... - janek53 30.03.18, 19:20    
Re: Jajecznica ... - janek53 30.03.18, 20:38    
Re: Jajecznica ... - wiesia.and.company 31.03.18, 16:34    
Re: Jajecznica ... krewetki - janek53 09.04.18, 01:47    
Re: Jajecznica czosnkowa - janek53 28.04.18, 01:36    
Re: Jajecznica - wiesia.and.company 29.04.18, 18:11    
Re: Jajecznica - janek53 29.04.18, 19:12    
Jajecznica z szynka iberyjska ... - janek53 10.05.18, 19:44    
Re: Jajecznica z szynka iberyjska ... - janek53 10.05.18, 19:46    
Re: Jajecznica z szynka iberyjska ... - wiesia.and.company 16.05.18, 15:21    
Re: Jajecznica ... - janek53 26.05.18, 17:11    
Re: Jajecznica ... - wiesia.and.company 28.05.18, 14:28    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd