FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Paella .. z darów morza

Autor: janek53 Data: 30.04.18, 17:48

Paella z darów morza (mariscos) to inna, popularna forma paelli bardzo czesto przygotowana
przez tubylców jak i proszona przez turystów w Hiszpanii.

Przygotowanie (2 godziny):

Skladniki (dla 2-3 osób) (Zdjecie_1_Dary morza, Zdjecie_2_Warzywa i inne):

- 200 g ryzu (80-100 g/osoba) (najlepiej typu "Bomba");
- mieso ryby - rape (morszczuk/dorsz w zastepstwie) w kawalkach 3x3 cm 100 - 200 g;
- langostinos ze skoróbka i glowa (wieksze niz krewetki) - x6;
- malze (almejas) - x6;
- malze (mejillón) - x4
- male kalmary (chipirones) z mackami - x3
- 1 papryka zielona;
- 1 papryka czerwona;
- pól cebuli;
- zielony groszek (z puszki);
- 0.5 litra fumé (rosól) z ryb/darów morza (opcja woda);
- lyzeczka mielonej slodkiej papryki;
- lyzeczka kurkumy;
- zabek czosnku;
- kilka precików szafranu (tylko do smaku);
- sól.

Komentarz do skladników:

- Istnieje calkowita dowolnosc typów darów morza, chociaz, langostinos powinne byc surowe
(szarego koloru nawet zamrozone), malze (rózne gatunki) typu almeja czy mejillón. Wszystko
wg. gustu lub dostepnosci. Chodzi o zachowanie smaku/zapachu morza które to straca bedac
wczesniej gotowane;

- jesli chodzi o rybe, jej mieso powinno byc zwiezle aby sie nie rozdrobnilo podczas gotowania
paelli (np. dorsz badzie sie dzielil). Najlepsze ryby do tego celu to "rape", "congrio" lub
morszczuk. Prawde mówiac, nie wiem jaka nazwe ma "rape" w j. polskim. Moze ktos ja
rozpozna po "twarzy":
buenaventuramenorca.files.wordpress.com/2012/12/dsc00515.jpg?w=860
Wobec braku rape, wybralem congrio.

- kalmary nalezy pokroic w krazki (poprzecznie) a macki zachowac w calosci (nie zapomniec o
usunieciu fiszbinu i woreczka z atramentem);

Przygotowanie (dosyc proste):

1. Na patelni (paellera lub jak ja nazywaja w Walencji "paella") z odrobina oliwy na dnie,
usmazyc wszystkie skladniki darów morza (bez ryby), mieszajac. Ogien wesoly, 8/10. Surowe
langostinos maja pozostac rózowo/pomaranczowe i wszystkie malze, obowiazkowo maja sie
otworzyc. Jesli jakas malza pozostanie zamknieta, oznacza, ze byla martwa i
(przypuszczalnie) zepsuta. Usunac/wyrzucic. Nie nalezy usilowac je otworzyc. Kalmary, dodac
pokrojone w krazki, wlacznie z calymi mackami. Nie zapomniec usunac fiszbiny z wnetrza
kalmarów. (Zdjecie_3).

2. Po przesmazeniu darów morza, nalezy je usunac z patelni i zachowac. Na tej samej patelni
dodac cebule, papryke, kurkume, czosnek i czesc (1/5) fumé. Usmazyc/ugotowac wszystko
okolo 5-8 minut az beda miekkie. Nalezy "zeskrobac" z dna naczynia to co pozostalo ze
smazenia darów morza i wymieszac ze wszyskim. To "wszystko" przeniknie smakiem darów
morza. (Zdjecie_4).

3. Nastepnie, dodac ryz, poprzednio usmazone dary morza, kawalki surowej ryby, slodka
papryke, kurkume, szafran i reszte fumé w proporcji 1:3 w przypadku ryzu typu "bomba" (3
objetosciowe porcje fumé/1 objetosc ryzu). Posolic calosc (ostroznie aby nie przesolic);
(Zdjecie_5).

4. Na ogniu 4/10 smazyc/gotowac paelle az ryz bedzie gotowy (próbowac). W zaleznosci od
typu ryzu/sily ognia, proces moze trwac okolo 20/30 minut. Niech pyrkocze. Próbowac
twardosc ryzu szczególnie a jego "srodku". Bywa twardawy.

5. Gotowe i ... na stól. (Zdjecie_7 i _8).

P.S.

1. Niektóre dodatkowe uwagi co do przygotowania paelli, kwestii typu ryzu, itp. zamiescilem w
poscie: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,165877925,165877925.html

2. Jest bardzo wazna proporcja ryz/pojemnosc/wymiar naczynia do którego uzywa sie
przygotowanie paelli. Jest to temat bardzo istotny, rzadko brany pod uwage. Wielkosc
naczynia ma byc odpowiednia do ilosci ryzu. Tzn. ryz ugotowany, nie moze byc wyzszy niz 2-
2,5 cm w naczyniu. Jesli bedzie wyzszy, górna czesc ryzu nie bedzie ugotowana.

Istotnym tez czynnikiem jest tez rozklad ciepla w stosunku do dna (rozmiaru) naczynia.
Nalezy zapewnic podgrzewanie calosci naczynia a nie tylko czesci centralnej. Dlatego tez,
najlepszym rozwiazaniem jest palnik gazowy który rozprowadza cieplo na calym spodzie
naczynia.

3. Przygotowanie fumé rybnego to po prostu rosól z resztek ryb i warzyw. Jesli w sklepie
rybnym czyszczac ryby pytaja czy ... chcesz glowe lub osci (kiedy wycinaja filety), nalezy
powiedziec, ze tak. Mozna zamrozic i po uzbieraniu kilku takich czesci, nalezy ugotowac fumé
podczas 2-3 godzin (niech pyrkocze). Odcedzic. Mozna zamrozic w porcjach 300-400 ml i uzyc
w przyszlosci do dowolnych rybnych dan (paella, zupa rybna, arroz caldoso (ryz rosolowy),
arroz con bogavante (ryz z prawie langosta), itp.).

Arroz caldoso:
canalcocina.es/medias/publicuploads/2015/08/28/148772/18769204155e078db2d31a8.79918897.jpg
Arroz con bogavante: sevilla.abc.es/gurme//wp-
content/uploads/2009/11/arrozmelosoconbogavante-960x540.jpg

4. Na Forum popjawiaja sie zapytania .. co na piknik. Wlasnie paella. Np. taka:
static.pulzo.com/images/20170326235133/paella.png?itok=1490643454
J53.

Paella .. z darów morza - janek53 30.04.18, 17:48    
Re: Paella .. z darów morza - janek53 30.04.18, 17:56    
Re: Paella .. z darów morza - janek53 30.04.18, 18:01    
Re: Paella .. z darów morza - javio 30.04.18, 23:41    
Re: Paella .. z darów morza - aqua48 05.05.18, 15:41    
Re: Paella .. z darów morza - janek53 05.05.18, 19:12    
Re: Paella .. z darów morza - wiesia.and.company 05.05.18, 19:46    
Re: Paella .. z darów morza - aqua48 06.05.18, 14:12    
Re: Paella .. z darów morza - janek53 07.05.18, 00:29    
Re: Paella .. z darów morza - janek53 07.05.18, 00:36    
Re: Paella .. z darów morza - wiesia.and.company 07.05.18, 19:04    
Re: Paella .. z darów morza - jetlag007 21.05.18, 21:48    
Re: Paella .. z darów morza - wiesia.and.company 23.05.18, 15:35    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd