FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

placek drożdżowy z rabarbarem

Autor: issys Data: 04.05.18, 11:08
70 g świeżych drożdży
4-4,5 szklanek mąki pszennej
2 całe jajka
3 żółtka
1 szklanka ciepłego mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka miękkiego masła
0,5 szklanki oleju
ziarenka z polowy laski wanilii
szczypta soli
rodzynki
rabarbar




Do miski wsypujemy mąkę; robimy "dołek" wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką
cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok 10 minut aż drożdże zaczną
pracować.

Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie
odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy nieco mąki ale nie za dużo)
Na końcu dodajemy rodzynki.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
ok godzinkę

Robimy kruszonkę ja robię tak na ?oko" pół masła, cukier, cukier waniliowy, mąka)

Wykładamy wyrośnięte ciasto na blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do
pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy
kruszonką; odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy w 160 st około 45-50 minut. Kiedy nieco przestygnie posypujemy cukrem
pudrem.

placek drożdżowy z rabarbarem - issys 04.05.18, 11:08    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd