FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Ryz po kubansku

Autor: janek53 Data: 17.05.18, 02:04
Ryz po kubansku - "Arroz a la cubana".

Wspaniale i szybkie danie na kolcje. Szczególnie dla dzieciaków. To mieszanka zdrowych
produktów i wspaniala kombinacja smaków.

Czas przygotowania, 20-30 minut.

Skladniki na 1 osobe:

. 40 g/osoba - ryz bialy (np. basmati);
- ulubiony sos pomidorowy (opcja ketchup);
- dojrzaly banan;
- maslo;
- 1-2 jajka.

Nalezy zaczac od ryzu. Ugotowac/usmazyc ryz na patelni. Zwykly, dlugi (typu Basmati) badzie
potrzebowal 2x1 wody w stosunku do wlasnej objetosci. Dno patelni zwilzyc kroplami oliwy.
Wsypac ryz i tostowac 1 minute. Wlac wode. Posolic. Po 20-25 minutach, ryz bedzie gotowy.
Na poczatku, ogien 8/10 y kiedy zacznie wrzec, 4/10. Po 15-20 minutach, ogien 2/10. po tym
czasie, przykryc scierka. Niech dojdzie. ;-).

Podczas gotowania ryzu (na koniec), usmazyc na masle banan przekrojony wzdluz na pól.
Kiedy ryz bedzie gotowy, usmazyc 1-2 jajka sadzone.

Podac: ryz z sosem pomidorowym (nad ryzem lub obok na talerzu), sadzonymi jajkami i
smazonym bananem.

Palce lizac. ;-)

Na deser: www.youtube.com/watch?v=0TYACvUwajI

J53.


Ryz po kubansku - janek53 17.05.18, 02:04    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd