FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Ryż jako przystawka ...

Autor: janek53 Data: 17.05.18, 23:47
Przygotowanie:

To post dla osób które zaczynaja z tematem kuchnia.

Jest to ryz sypki, nie klejacy sie, który to nadaje sie do wielu potraw jako istotny dodatek
zamiast chleba czy ziemniaków(ryby, miesa, etc.).

Ryz nalezy przygotowac na patelni smazac/gotujac. Czas przygotowania jest okolo 20-25
minut niezaleznie od ilosci (kwestia sily ognia vs. ilosci). Co nalezy bezwzglednie przestrzegac
jest nastepujace:

- dno patelni zwilzyc (i to dobrze) oliwa. Rozgrzac az oliwa bedzie sie "ruszala" na patelni
(ogien 9/10). Wsypac ryz (40 g/osoba). Tostowac na wesolym ogniu okolo 1 minuty. Dzieki
temu, "zamkniemy" almidon ryzu i ryz bedzie "luzny" (nie bedze sie kleil (Foto_1);
- po tostowaniu, dodajemy wode (bulion) w proporcji 2 czesci wody (objetosci i nie wagi) na
jedna objetosc (nie wagi) ryzu (Foto_2).
- dodana woda, powinna byc wrzaca (z czajnika) aby nie przerwac procesu tostowania ryzu.
Dodajac wrzatek do tostowanego ryzu, nalezy uslyszec ... pszyyyyy ... to dobry znak;
. po dodaniu wody i wymieszaniu, przykryc patelnie pokrywka, zmniejszyc ogien do 4/10 y
gotowac/smazyc okolo 20 minut. Przykrycie potrywka ma duze znaczenie bowiem
uniemozliwia parowanie i zmniejszenie ilosci wody w procesie gotowania/smazenia ryzu. Para,
osadzi sie na pokrywce i wróci do ryzu skondensowana w postaci kropli (Foto_3);
- po 20-tu minutach, zredukowac ogien do 2/10 i zdjac pokrywke (Foto_4;
- przykryc scierka i odczekac okolo 10 minut az ryz odparuje nadmiar wody (wilgoci);
- po tym calym prostym procesie, ryz bedzie ugotowany i luzny (esp. suelto). (Foto_5).

Gotowe. Dodam, ze przed/podczas/po gotowaniu/szmazeniu ryzu, mozna dodac ... co sie
chce: zielony groszek, krewetki, kielbase, i ... co sie chce. Nie mniej, tutaj chodzi o ryz "bialy"
jako dodatek do dan zlozonych.

Np: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,166048452.html

Oczywiscie sa rózne szkoly. Ta, jest moja z ostatnich 30 lat. Skuteczna.

J53.

Ryż jako przystawka ... - janek53 17.05.18, 23:47    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd