FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Podróze po Hiszpanii ...

Autor: janek53 Data: 27.07.18, 01:30
Asturia (Asturias)

A szczególnie, CYDR (hiszp. sidra). w calej pólnocnej czesci Hiszpanii, cydr jest uznawany jako
napój
orzezwiajacy a nie alkoholowy chociaz zawiera miedzy 2 i 4 % alkoholu.

Bedac w Asturias, nalezy miec na uwadze, ze jesli w typowym barze/restauracji na barze
poprosimy "un sidra",
podadza nam tzw "culito" (tyleczek) cydru w wysokiej i szerokiej szklance. Jesli to samo
poprosimy przy stole,
przyniosa nam butelke cydru.

Jesli zamówilismy butelke, (malo), nie nalezy nalewac do wysokich szklanek cydru. Zajmie sie
tym
kelner/kelnerka bowiem dobre (poprawne) podanie cydru to male porcje w wysokich
szklankach bardzo
spienione i "zaszumione". Wystarczy maly gest aby kelner sporzadzil nastepna porcje (2-3 cm
w szklance). Taki
cydr jest najlepszy. Soczysty, wesoly, zaszumiony, etc.

Sposób podania (Zdjecie_1). Kelnerka uzywa specjalny ruchomy pojemnik który na kólkach
wedruje po calym
barze (jest ich kilka). Pojemnik jest wypelniony trocinami aby wchlonal resztki cydru który nie
trafia do szklanki.

Cydr wlewa sie do szklanki z wysokosci okolo 1-1,5 metra. W ten sposób, cydr sie spieni i
bedzie bardzo
gazowany. Efekt: Zdjecie_2.

Dodam:

- typowy bar gdzie podaje sie glównie cydr nosi nazwe "Sidrería";
- typowa pólgodzinna wizyta w sidrería to 2 butelki sidry na pare;
- typowa Sidrería konsumuje okolo 800 butelek (0.75l) cydru ... TYGODNIOWO. Okolo 3.000
butelek na miesiac.
Zdjecie_3.
- czesto, w sidreríach w Kraju Basków, cydr jest wolny od oplaty i kazdy sluzy sobie ile i kiedy
chce z olbrzymiej
beczki otwierajac kran:

s3-eu-west-1.amazonaws.com/gr-cms/media/filer_public/7f/95/7f95647d-c15d-4ddc-b2c7-
bebf6af22289/batch_gurutzeta-12.jpg

Oczywiscie tzw. Sidrería to nie tylko cydr ale tez okolo 50-ciu róznorodnych propozycji
kulinarnych typu miesa,
ryby, warzywa, owoce itd.. Jako przyklad, Zdjecie_4. Jest to drugie danie na ... kolacje (dla
dwóch osób). Bylo
pierwsze i bedzie trzecie + deser + drink + kawa + puro (cygaro).

Moja kolacja byla dosc skromna: porcje morszczuka z salata "mixta". Wino biale wytrawne ale
tzw. verdejo (z
Rueda) o nutach owocowych. Zdjecie_5. Bylo za duzo. Porcje w Asturias sa baaardzo duze.
Polecam prosic
kazde danie jako dla dwóch osób.

Zdjecia pochodza z Sidrería Parrilla Sidrería El Trébol z Gijón (fon. Chichon) Asturias. Polecam.

Taka sobie "tubylcza" kolacja.

J53.

Podróze po Hiszpanii ... - janek53 27.07.18, 01:30    
Re: Podróze po Hiszpanii ... - wolta2 16.11.18, 12:57    
Re: Podróze po Hiszpanii ... - janek53 18.11.18, 00:05    
Re: Podróze po Hiszpanii ... - janek53 09.12.18, 16:57    
Re: Podróze po Hiszpanii ... - janek53 09.12.18, 18:16    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd