FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Chleb na zakwasie raz jeszcze

Autor: krysia20000 Data: 22.10.18, 09:26
Na prośbę zatroskanej synowską frustracją Aquy 48, oraz dla wszystkich
zainteresowanych domowym wypiekiem chleba na zakwasie po raz kolejny
przestawię sposób na zaprowadzenie piekarni na kwadracie. Nie będzie tu
żadnego przepisu niezawodnego, ani tym bardziej autorskiego. Chleb to nie
złożone danie, a jeden z podstawowych produktów spożywczych znanych ludzkości
od czasów przynajmniej Górnego i Dolnego Egiptu, nieustannie wypiekany i mimo
nowych form i metod, wciąż pozostający prostym wypiekiem. Tylko tyle i aż
tyle. Niedorzeczne byłoby więc poszukiwanie zarówno piekarskiego dekalogu, jak
i rewolucyjnej zmiany paradygmatu. Tradycyjna receptura chlebowa to mit tak
samo nieszczery, jak autorski przepis.

Tym niemniej, do procesu wypieku chleba podejść należy w sposób inny niż do
tego, co zapisane jest w typowej kulinarnej recepturze, gdzie w kilku
linijkach lakonicznych instrukcji wszystko czasowo zostaje spłaszczone, tak
jakby czynności miały w oczywisty sposób następować jedna po drugiej, a
łączenie ze sobą składników nie wymaga żadnych wyjaśnień. Chleb na zakwasie
taki hop-siup nie jest, szczególnie dla zupełnych nowicjuszy. Skrótów
czasowych też tu niewiele - naturalna fermentacja to proces stosunkowo
powolny: "chleb na zakwasie szybki" brzmi równie fantazyjnie jak "błyskawiczna
kapusta kwaszona", czy "wino na poczekaniu". Jeśli chcecie chleba szybko i
bezboleśnie, to od tego są piekarnie. Jeśli chcecie same piec chleb "jak z
piekarni", to bez bólu i cierpliwości się nie obędzie.

Opis wypieku chleba w tym poście podzielę na etapy, starając się jak
najzgrabniej wyjaśnić co z czym i po co.

Chleb na zakwasie raz jeszcze - krysia20000 22.10.18, 09:26    
1. Zakwas - krysia20000 22.10.18, 09:29    
2. Składniki i akcesoria - krysia20000 22.10.18, 09:30    
3. Rozbudowa zakwasu i zakręcenie ciasta - krysia20000 22.10.18, 09:30    
Re: 3. Rozbudowa zakwasu i zakręcenie ciasta - krysia20000 22.10.18, 09:33    
4. Preformowanie i spowolniony rozrost w koszykach - krysia20000 22.10.18, 09:32    
Re: 4. Preformowanie i spowolniony rozrost w kosz - krysia20000 22.10.18, 12:04    
5. Wypiek - krysia20000 22.10.18, 09:33    
Re: 5. Wypiek - aqua48 22.10.18, 13:58    
Re: 5. Wypiek - roseanne 23.10.18, 01:36    
Re: Chleb na zakwasie raz jeszcze - a74-7 23.10.18, 21:28    
Re: Chleb na zakwasie raz jeszcze - mama_wojtka 24.10.18, 15:49    
Re: Chleb na zakwasie raz jeszcze - szarlotka102 02.07.19, 09:02    
Re: Chleb na zakwasie raz jeszcze - krysia20000 04.07.19, 13:43    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd