FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Dorsz solony ...

Autor: janek53 Data: 14.12.18, 18:38
Dorsz solony (hiszp. bacalao salado)

Sól, to jeden z najstarszych (wiekowych) sposobów konserwacji produktów. Jest to sposób do
dzisiaj uzywany w Hiszpanii, szczególnie w Kraju Basków zwiazany z konserwacja dorsza. Tak
konserwowany produkt utrzymuje sie w doskonalej jakosci przez prawie 2 lata.

Jego spozycie, ma jednak dwie (trzy) wady:

1. Stosunkowo wysoka cena – miedzy 30 i 40 Euros/kg (120 – 160 Zl/kg). Cena zalezy od
formy. Najtansze sa tzw. „migas”, tzn. kawaleczki, srednio drogie tzw. „palitos” i te drozsze, to
filety.
2. Mimo relatywnie dlugiego procesu „odsolenia”, dalej jest lekko slony co nie zawsze jest
odpowiednia potrawa dla osób z nadcisnieniem.
3. Dosyc dlugi czasowo proces przygotowania produktu choc nie zajmuje duzo czasu. Danie
na bazie dorsza solonego nalezy przewidziec na 2-3 dniach pózniej. Aby podac je w niedziele,
nalezy zaczac przygotowac je w piatek.

Ma tez zalety:
1. Bardzo osobliwy smak (ekskluzywny).
2. Mozliwisc tworzenia sosu „pil-pil”.

Przygotowanie produktu wyjsciowego (dorsz solony), niezaleznie od formy dania koncowego:

1. Na poczatek, nalezy dokladnie umyc sól z zewnetrzne czesci dorsza w obfitej obecnosci
zimnej wody aby usunac zewnewtrzna sól.
2. Namoczyc w zimnej wodzie czesci dorsza na okolo 36 godzin, zmieniajac wode na nowa co
8 godzin (3 zmiany wody).

Po tym procesie, juz mozna uzyc „odsolonego” dorsza do ... kuchennych kreacji.

Za dwa dni, kiedy dorsz bedzie gotowy, zadecyduje .. co z tym zrobic. Jest wiele opcji.
Napisze. 😉

J53.


Dorsz solony ... - janek53 14.12.18, 18:38    
Re: Dorsz solony ... - smutas13 18.12.18, 19:50    
Re: Dorsz solony ... - shachar 25.12.18, 01:24    
Re: Dorsz solony ... - janek53 27.12.18, 19:33    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd