FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Chlebowe przygody
   tralalumpek   08.12.19, 10:19     odpowiedz    
...no to poszlam sobie „zobaczyc“ jak sie grupowo piecze chleb
Effekt: na pytanie czy inne kursy z tej serii, bardziej zaawansowane daja cos wiecej wiedzy
uslyszalam odpowiedz: chodzi o to zeby sie dobrze bawic (dobrze czuc na kursie)

Tu chleb z garnka i bułki

chyba moge podać strone bo to i tak na polskie stronie nie gra roli chyba jako reklama

krusteundkrume.at/



  Re: Chlebowe przygody
   tralalumpek   11.12.19, 21:52     odpowiedz    
Wracając do kursu pieczenia chleba, wprawdzie nie o nauczenie sie zbytnie tam chodziło ale
mimo wszystko cos tam w głowie zostało
Np. ciekawe było stwierdzenie jednego z prowadzących ze wstawienie naczynia z woda do
piekarnika w czasie pieczenia chleba to jak wejście do sauny z miska wody w rękach, taki sam
efekt ...

  Re: Chlebowe przygody
   tralalumpek   03.01.20, 09:34     odpowiedz    
widzac wielkie zainteresowanie moim postem pozwole sobie na dolaczenie sie tej niesamowitej dyskusji....otoz jeden chleb na zdjeeciu i jeden rzadek bulek to moja tworczosc....
tak sobie czasem uciekne myslami do tych 3 godzin pieczenia chleba i takie rozne myslatka mi do glowy przychodza, np. po co do bulek (w czasie pieczenia) dodawac maslo

  Re: Chlebowe przygody
   krysia20000   07.01.20, 18:23     odpowiedz    
Przykro, ale to fotoforum należy uznać za martwe, podobnie jak Kuchnia na łożu śmierci.

Bardzo ładne pieczywo, rozumiem, że na tych warsztatach w ichniejszym piecu upieczone.

Możesz sprecyzować z tym masłem dodawanym w czasie pieczenia? Przesmarowane wierzchy,
czy masło w składzie ciasta?

  Re: Chlebowe przygody
   tralalumpek   07.01.20, 21:07     odpowiedz    
maslo w skladzie ciasta
tak, w ichniejszym piecu albo raczej w piecach bo chleb pieczony w garnku w "zwyklym" miele piekarniku a bulki w ichniejszych "industrialnych" urzadzeniach

  Re: Chlebowe przygody
   krysia20000   08.01.20, 13:58     odpowiedz    
Dodatek tłuszczu do ciast, oprócz kalorycznego wzbogacenia służyć może:

- osłabieniu wiązań glutenowych, a wiec rozkruszeniu/rozmiękczeniu miąższu

- 'uwięzieniu' wewnętrznej wilgoci, a wiec spowolnieniu procesu czerstwienia

Bułki, jak i pozostałe wypieki drobne w porównaniu z bochenkami chleba maja wyższy stosunek
powierzchni do masy, a więc szybciej będą obsychać i twardnieć. Tłuszcz w cieście proces ten
spowolni.

  Re: Chlebowe przygody
   tralalumpek   08.01.20, 16:26     odpowiedz    
Ok, przyjmuje do wiadomości ;)
I przy okazji przepisy na wypieki

  Re: Chlebowe przygody
   tralalumpek   11.01.20, 09:33     odpowiedz    
Jak wspominałam, bodajże na forum kuchnia, myslalam ze taka proteza kursowa więcej
praktycznych, potrzebnych i zdroworozsądkowych info przyniesie
Kiedy ktos podaje recapture, ze np. 42g maki i 18 ml wody (liczby przypadkowe) to zaczynam
sie stroszy. Zaczynam sie zastanawiać jak te kobiety na wsiach 200 lat temu mialy odwagę bez
wagi chleb wypiekać ;)
Co mnie interesuje to proporcje, technicznie zdroworozsadkowe proporcje mak i zakwasu np....

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd