FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tarta z kremem brûlée
   dziuunia   14.02.05, 20:41 zarchiwizowany
Żródło Konemann 'Ciasta i ciastka' seria Le cordon Bleu Kuchnia Domowa

1/2 porcji kruchego ciasta
200 ml śmietany kremówki
50 ml mleka
4 żółtka
30 g miałkiego cukru
1 łyżeczka esencji lub aromatu waniliowego
2 łyżki cukru kryształu,do zrobienia karmelu

Wysmarowac miękkim masłem płytką formę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm.
Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 3
mm.Włożyc je do formy i następnie schłodzić w lodówce ok.30 min.Rozgrzać
piekarnik do 190 stopni.Piec spód ciasta 10 minut kładąc uprzednio na nim
papier do pieczenia z fasolą lub grochem.Wyjąć fasolę i papier i dopiekać na
następne 5-10 min.dopóki środek się nie przyrumieni.Wyjąć i pozostawić do
przestudzenia.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni.
Do rondelka wlać śmietanę i mleko,zagotować.W misce ucierać żółtka z
cukrem,dodając powoli wrzącą śmietanę i mleko,a następnie aromat
waniliowy.Masę przecedzić i wylać na ciasto.Piec 45 min.do momentu gdy krem
opadnie i nabierze stałej konsystencji.
Całkowicie ostudzić tartę.Rozgrzać grill do umiarkowanej temperatury.Wierzch
masy posypać równomiernie cukrem.Przykryć brzegi tarty paskiem folii alu i
włozyc do grilla aby cukier się skarmelizował.Ostrożnie wyjąć ciasto z formy
nie dotykając gorącego cukru i pozostawić do ostygnięcia.

Słodkie ciasto kruche

200 g mąki
duża szczypta soli
70 g masła schłodzonego
80 g cukru pudru
1 jajko lekko roztrzepane
1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego

Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć
masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie
w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli
wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20
minut.

***********************************************

Moje uwagi

Moja forma ma 25 cm średnicy zużyłam więc całą porcję ciasta a nie
pół.Ponieważ po 45 minutach pieczenia z kremem był on cały czas płynny
zwiększyłam temperaturę do 150 stopni no i trochę się zagapiłam-masa się
zarumieniła.Karmel robiłam w grilu w mikrofali ale dałam za mało cukru i masa
się trochę przypaliła,ale karmel jest,mimo,że może tego nie widać dokładnie
na zdjęciu.Ogólnie tarta warta jest zrobienia ale następnym razem zrobię
więcej kremu no i bedę pilnować żeby się nic nie przypaliło ;)Tylko długo
niestety się ją robi ;(

--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty





  Dziuuniu, wygląda bardzo smakowicie :))) n/t
   kikkera   14.02.05, 20:53 zarchiwizowany


  Re: Tarta z kremem br?lée IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: churros   14.02.05, 22:40 zarchiwizowany
Kolejna sadystka... Kocham creme brulee. Teraz nie zasnę z nadmiaru kuchennej pożądliwosci :(

  Re: Tarta z kremem brûlée
   jswm   14.02.05, 23:12 zarchiwizowany
a to jest ten brakujący kawałek co go w książce nie widać ? :))

  Re: Tarta z kremem brûlée
   siostraheli   14.02.05, 23:16 zarchiwizowany
to jest ta brakujaca ksiazka, ktorej nie mam

  Dziuuniu, śliczna ta tarta IP: *.chello.pl
   Gość: miszam   15.02.05, 13:49 zarchiwizowany
Robiłam tartę zainspirowaną przepisem z Konemanna już parę razy. Kremu robię
dwa razy tyle, co w przepisie, i nie jest go za dużo.
Niestety nigdy nie udaje mi się zrobić tej chrupiącej warstwy karmelu. Uciekam
się do różnych sztuczek, np polewam tartę karmelem zrobionym w garnuszku, ale
to nie jest to samo. Nawet jeśli dobrze schłodzę ciasto to i tak robi się jakaś
breja a cukier nie chce się karmelizować.
Ja mam taką starą amicę bez opcji grill i obawiam się, że nigdy mi się tej
chrupiącej skórki nie uda osiagnąć:(


  Dziękuję :)
   dziuunia   15.02.05, 14:50 zarchiwizowany
Ja robiłam ten karmel pierwszy raz i też z pewną taką nieśmiałością ;)Myślałam
że nie wyjdzie ale okazało się że grill mikrofalowy dobrze się spisał,mimo że
moja kuchenka ma już 13 lat.Dwa warunki powodzenia w moim przypadku to
rozgrzanie grilla wcześniej i dość gruba warstwa cukru-tam gdzie go było mało
przypalił się krem po prostu.

--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty

  Re: Dziuuniu
   saiss   15.02.05, 14:55 zarchiwizowany
Ciebie się powinno odseparowac od ludzkości, bo wzbudzasz niezdrowe pożądanie.
Czy ja mogę sobie zamówić takie cudo na urodziny? Pocztą?
;)
--
Kto się podzieli sygnaturką?

Eksperymentalne ForumZuziorum
Sceny z życia smoków :)

  Re: Dziuuniu
   dziuunia   16.02.05, 14:05 zarchiwizowany
Saiss,obawiam się że pocztą dotarłoby samo opakowanie ;) Ta tarta jest naprawdę
baaardzo dobra :)

--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty

  Re: Tarta z kremem brûlée
   wanilka77   16.02.05, 11:21 zarchiwizowany
chodzi za mną krem brulee od paru dni. nigdy go nie jadłam i chciałabym
spróbować. zaglądam do Galerii, a tu taka niespodzianka ;) wczoraj wieczorem
studiowałam Konemanna i chyba się skuszę... tylko mam nie wiem co z tym
grilem, mam taką opcję w piekarniku. no nic, popróbuję

  Re: Tarta z kremem brûlée
   dziuunia   16.02.05, 14:06 zarchiwizowany
Piekarnikowy grill tez powinien być ok.Tylko musi byc wcześniej naprawdę dobrze
rozgrzany.

--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty

  uwaga, bede sie czepiac IP: 195.41.211.*
   Gość: ewa102   16.02.05, 16:30 zarchiwizowany
wyglada cudnie i smakowicie, ale ja mam takie pytania:
1. dlaczego boisz sie, ze cos sie przypali? brulee to wlasnie znaczy przypalony
i caly w tym urok
2. dlaczego tarta, a nie po prostu krem brulee?
3. dlaczego grill na nie palnik? wlasnie, czy ktos wie, czy taki palnik mozna
uzyc do czegos innego niz karmelizowanie cukru?

boze, ale mi narobilas smaku

  Re: uwaga, bede sie czepiac
   dziuunia   16.02.05, 17:30 zarchiwizowany
Gość portalu: ewa102 napisał(a):

> wyglada cudnie i smakowicie, ale ja mam takie pytania:
> 1. dlaczego boisz sie, ze cos sie przypali? brulee to wlasnie znaczy
przypalony
>
> i caly w tym urok


Tak ,wiem co to znaczy brulee.Problem w tym że jeśli nierówno posypie się w
dodatku zbyt małą ilością cukru wierzch kremu wtedy zamiast cukru przypala się
krem,a w kremie brulee chodzi o skorupkę z karmelu czyli przypalonego cukru.Sam
przypalony krem nie smakuje najlepiej.Poza tym ja się niczego nie boję ;(


> 2. dlaczego tarta, a nie po prostu krem brulee?


To nie jest tylko krem brulee,to jest tarta z kremem brulee co widac na
załączonych zdjęciach.


> 3. dlaczego grill na nie palnik? wlasnie, czy ktos wie, czy taki palnik mozna
> uzyc do czegos innego niz karmelizowanie cukru?


Odpowiedź jest prosta,palnika nie posiadam.


>
> boze, ale mi narobilas smaku


Cieszę się bardzo ;P


--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty

  Re: uwaga, bede sie czepiac
   dziuunia   16.02.05, 17:31 zarchiwizowany
Acha,palnika mozna użyć też do opiekania papryki w celu zdjęcia z niej
skórki.Mozna tez przypiekać warstwę bezową na ciastach które mają krem pod
spodem wrażliwy na długie pieczenie,np.budyniowy.

--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty

  pytanie techniczne
   lis_ka   16.02.05, 18:23 zarchiwizowany
Dziuniu, wiem jak taki palnik wygląda, ale gdzie można go kupić? Chętnie bym
taki nabyła, bo brulee wielbię miłością przeogromną.
I druga sprawa - czy taki palnik jest na gaz czy na inne paliwo?

:)

P.S. Tarta przepiękna:-)))
--
"Kurkiem kranu kręci kruk, kroplą tranu brudząc bruk, a przy kranie, robiąc
pranie, królik gra na fortepianie" /MS/

  Re: pytanie techniczne
   dziuunia   16.02.05, 18:43 zarchiwizowany
Lisko,sama bym chętnie kupiła za przystępną cenę ;)Nie wiem niestety gdzie
można w Polsce kupić taki palnik.Może stąd przyślą do Polski:
tiny.pl/hhpt Tylko może być problem z gazem.Tam jest napisane że to na
gaz do zapalniczek działa ale nie wiem czy na taki sam jak u nas mozna kupic.

--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty

  Re: Tarta z kremem brûlée
   sawsan83   16.02.05, 21:11 zarchiwizowany
rety, uwielbiam creme brulee, musiala byc pyszna...

  Palnik do creme brulee
   miszam   17.02.05, 20:17 zarchiwizowany
Rozmaite palniki i w różnym przedziale cenowym znalazłam kiedyś na googlach pod
hasłem: mikropalnik gazowy. Najtańszy kosztował 35 zł, najdroższe ok. 130 zł.
Napełnia się je gazem do zapalniczek, osiągają temperaturę 1300 C. Teraz nie
mogę znaleźć linku. Podobno można je kupić bez problemu w Leroy Merlin za ok.
35-40 zł. Należy szukać w dziale narzędziowym, nie ma tylko żadnej wskazówki,
że mozna wykorzystać je do celów kuchennych.
Na pewno w najbliższej przyszłości sobie kupię. Ale powtarzam to sobie już od
roku:)


  Re: Palnik do creme brulee
   dziuunia   17.02.05, 20:25 zarchiwizowany
Miszam,jest:
impax-metal.home.pl/cgibin/shop?show=14&sort=id&sid=44c50670 !!!
Do Leroy Merlin tez zajrzę.Dzięki za namiary :)

--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty

  Re: Palnik do creme brulee
   jswm   17.02.05, 20:34 zarchiwizowany
ale czy takim palnikiem wyjdzie lepiej?

  Jswm
   miszam   17.02.05, 22:29 zarchiwizowany
Jak widać są tacy, którzy i bez palnika radzą sobie doskonale:)
W moim piekarniku nigdy nie udało mi się osiagnąć pożądanego efektu - a
palnikiem można operować bardzo precyzyjnie, krótko, bo temperatura jest wysoka
i łatwiej regulować stopień przypalenia. Do papryki będzie jak znalazł i w
dodatku prąd da się zaoszczędzić. Same zalety:)

  Dziuuniu, jak miło móc Ci coś podpowiedzieć:)n/t
   miszam   17.02.05, 22:12 zarchiwizowany


  Nie tylko mnie :)
   dziuunia   17.02.05, 22:35 zarchiwizowany
To Liska zapytała pierwsza.
Dziękuję bardzo za namiary :)

--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty

  własnie :)
   lis_ka   18.02.05, 17:07 zarchiwizowany
ja też bardzo dziękuję za namiary. Mam nadzieję, że niedługo uda mi się zakupić
ten groźny sprzęt. I mam nadzieję, że domu nie spalę przy jego odpalaniu;)

--
"Kurkiem kranu kręci kruk, kroplą tranu brudząc bruk, a przy kranie, robiąc
pranie, królik gra na fortepianie" /MS/

  zrobiłam!!!
   wanilka77   20.02.05, 13:25 zarchiwizowany
jest po prostu.... PYSZNA!!! oczywiście zamiast posłuchać rad Dziuuni, żeby
pilnować karmelizowania cukru - się zagapiłam ;) ale i tak wyszła pyszna - co
potwierdzili znajomi i własny mąż! tylko rzeczywiście dosyć długo się robi -
przez to studzenie ciasta, ale warto było czekać.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd