FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tarta z kremem brûlée

Żródło Konemann 'Ciasta i ciastka' seria Le cordon Bleu Kuchnia Domowa

1/2 porcji kruchego ciasta
200 ml śmietany kremówki
50 ml mleka
4 żółtka
30 g miałkiego cukru
1 łyżeczka esencji lub aromatu waniliowego
2 łyżki cukru kryształu,do zrobienia karmelu

Wysmarowac miękkim masłem płytką formę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm.
Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 3
mm.Włożyc je do formy i następnie schłodzić w lodówce ok.30 min.Rozgrzać
piekarnik do 190 stopni.Piec spód ciasta 10 minut kładąc uprzednio na nim
papier do pieczenia z fasolą lub grochem.Wyjąć fasolę i papier i dopiekać na
następne 5-10 min.dopóki środek się nie przyrumieni.Wyjąć i pozostawić do
przestudzenia.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni.
Do rondelka wlać śmietanę i mleko,zagotować.W misce ucierać żółtka z
cukrem,dodając powoli wrzącą śmietanę i mleko,a następnie aromat
waniliowy.Masę przecedzić i wylać na ciasto.Piec 45 min.do momentu gdy krem
opadnie i nabierze stałej konsystencji.
Całkowicie ostudzić tartę.Rozgrzać grill do umiarkowanej temperatury.Wierzch
masy posypać równomiernie cukrem.Przykryć brzegi tarty paskiem folii alu i
włozyc do grilla aby cukier się skarmelizował.Ostrożnie wyjąć ciasto z formy
nie dotykając gorącego cukru i pozostawić do ostygnięcia.

Słodkie ciasto kruche

200 g mąki
duża szczypta soli
70 g masła schłodzonego
80 g cukru pudru
1 jajko lekko roztrzepane
1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego

Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć
masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie
w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli
wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20
minut.

***********************************************

Moje uwagi

Moja forma ma 25 cm średnicy zużyłam więc całą porcję ciasta a nie
pół.Ponieważ po 45 minutach pieczenia z kremem był on cały czas płynny
zwiększyłam temperaturę do 150 stopni no i trochę się zagapiłam-masa się
zarumieniła.Karmel robiłam w grilu w mikrofali ale dałam za mało cukru i masa
się trochę przypaliła,ale karmel jest,mimo,że może tego nie widać dokładnie
na zdjęciu.Ogólnie tarta warta jest zrobienia ale następnym razem zrobię
więcej kremu no i bedę pilnować żeby się nic nie przypaliło ;)Tylko długo
niestety się ją robi ;(

--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty





Tarta z kremem brûlée - dziuunia 14.02.05, 20:41    
Dziuuniu, wygląda bardzo smakowicie :))) n/t - kikkera 14.02.05, 20:53    
Re: Tarta z kremem br?lée - Gość: churros 14.02.05, 22:40    
Re: Tarta z kremem brûlée - jswm 14.02.05, 23:12    
Re: Tarta z kremem brûlée - siostraheli 14.02.05, 23:16    
Dziuuniu, śliczna ta tarta - Gość: miszam 15.02.05, 13:49    
Dziękuję :) - dziuunia 15.02.05, 14:50    
Re: Dziuuniu - saiss 15.02.05, 14:55    
Re: Dziuuniu - dziuunia 16.02.05, 14:05    
Re: Tarta z kremem brûlée - wanilka77 16.02.05, 11:21    
Re: Tarta z kremem brûlée - dziuunia 16.02.05, 14:06    
uwaga, bede sie czepiac - Gość: ewa102 16.02.05, 16:30    
Re: uwaga, bede sie czepiac - dziuunia 16.02.05, 17:30    
Re: uwaga, bede sie czepiac - dziuunia 16.02.05, 17:31    
pytanie techniczne - lis_ka 16.02.05, 18:23    
Re: pytanie techniczne - dziuunia 16.02.05, 18:43    
Re: Tarta z kremem brûlée - sawsan83 16.02.05, 21:11    
Palnik do creme brulee - miszam 17.02.05, 20:17    
Re: Palnik do creme brulee - dziuunia 17.02.05, 20:25    
Re: Palnik do creme brulee - jswm 17.02.05, 20:34    
Jswm - miszam 17.02.05, 22:29    
Dziuuniu, jak miło móc Ci coś podpowiedzieć:)n/t - miszam 17.02.05, 22:12    
Nie tylko mnie :) - dziuunia 17.02.05, 22:35    
własnie :) - lis_ka 18.02.05, 17:07    
zrobiłam!!! - wanilka77 20.02.05, 13:25    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd