FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Bulgarski chlebek Babi,
   pynjeck   25.03.05, 23:49 zarchiwizowany
zwany slonecznikiem. Ten byl upieczony w srode, ale taki sam bedzie na
Wielkanoc.





  Piękny,
   lunatica   26.03.05, 00:25 zarchiwizowany
a do tego z czarnuszką :-)
Chyba muszę się wybrać do Stolicy...
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥

  Re: Bulgarski chlebek Babi, IP: 80.51.206.*
   Gość: kasiunia-bt   26.03.05, 00:25 zarchiwizowany
ależ śliczny ! =))

  Re: Bulgarski chlebek Babi,
   hela1   26.03.05, 00:50 zarchiwizowany
Cos pieknego, zaraz sie w glowie lato robi!
--
Jest teoria, ktora mowi, ze w pewnym momencie idee wynalazkow kraza w powietrzu.

  Re: Bulgarski chlebek Babi,
   lis_ka   26.03.05, 08:38 zarchiwizowany
cudowny. Widać, że mięciutki i puszysty. Aż chce się jeśść.
a gdzie przepis?
:)
--
"Dlaczego kanarek nie może iść do nieba?" /J.K/

Forum Zdrowe życie

  Re: Bulgarski chlebek Babi, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: siostraheli   26.03.05, 11:42 zarchiwizowany
bardzo piekny, przepis pls.

  Re: Bulgarski chlebek Babi,
   pynjeck   26.03.05, 19:03 zarchiwizowany
Bedzie przepis i zdjecia pomocnicze, bo ciasto sie jakos zawija w wyrafinowany
sposob i smaruje maslem. Tylko musze spisac i przetlumaczyc:)

  koniecznie
   e_katt   30.03.05, 08:50 zarchiwizowany
procedura powstawania,
bo zwoje chlebek ma piękne doprawdy ;))

--
Kobiety dzielą się na: DAMY, NIEDAMY i.. NIEDAMYWSZYSTKIM

  Re: Bulgarski chlebek Babi, IP: *.aster.pl
   Gość: wanilka77   27.03.05, 19:27 zarchiwizowany
nareszcie się Pyńku doczekałam - jest super, tylko pamiętaj jeszcze o
przepisie...

  Re: Bulgarski chlebek Babi, IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr
   Gość: ela.tu-i-tam   27.03.05, 19:55 zarchiwizowany
Zapisuje sie do kolejki na przepis, jak tylko troche wyglodnieje ...

  Re: Bulgarski chlebek Babi,
   apsik1   30.03.05, 08:28 zarchiwizowany
Też proszę o przepis i pokaz zwijania

  Ja też czekam na dokładne instrukcje:) n/txt
   yfcia   30.03.05, 11:30 zarchiwizowany


  Re: Bulgarski chlebek Babi,
   babeczkaa   31.03.05, 14:28 zarchiwizowany
dla mnie rewelacja, poprosze przepis, mam nadzieje że sobie z nim poradze, jest przepiękny, mogłaby na niego patrzeć cały dzień aż ślinka leci !!!!!!
pozdrawiam, B.

--
Babeczkaa
subiektywny przewodnik Babeczki
Forum o oszczędzaniu

  Przepis wstawiam
   pynjeck   31.03.05, 21:20 zarchiwizowany
Bułgarski chlebek Babi - slonecznik


1 kg maki (i dodatkowo 2 szklanki w zapasie do wyrabiania)
3 duze jajka + 1 zoltko do posmarowania
3 lyzki octu winnego 6% (lub 2 lyzki soku cytrynowego)
3 lyzki oleju slonecznikowego
1 lyzeczka soli
2 szklanki letniego mleka
125 g masla
40 g drozdzy

Wszystkie składniki musza mieć pokojowa temperature.

1. Drozdze rozetrzec z lyzka cukru, lyzka maki i odrobina mleka. Odstawic do
wyrosniecia.

2. Roztrzepac jajka, dodac sol, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywac make, ocet
i wyrośnięte drozdze. Wymieszac dokladnie wszystkie składniki.

3. Kiedy wszystkie skladniki będą wymieszane, wyłożyć ciasto na stol i
wyrabiac, podsypując dodatkowo maka. Wyrabiac i wyrabiac, az ciasto zacznie
odstawac od rak.

4. Wyrobione ciasto uformowac w kule, włożyć do miski. Przykryc lekko folia
przezroczysta, ale tak żeby ciasto dalej moglo swobodnie rosnac. Ustawic w
cieplym miejscu, bez przeciagow do wyrośnięcia. Rosnie mniej wiecej 30–60 minut.

5. Kiedy ciasto podwoi objętość podzielic je na 4 kulki i, dodatkowo, kazda z
tych czterech kulek tez na 4.

6. Mamy 16 kulek ciasta. I teraz najtrudniejsze. Rozwałkować 4 kulki na placki
wielkości talerza i kazda posmarowac roztopionym maslem. Złożyć 4 placki razem
i zwinąć w rulonik. Troche rozciągnąć rulonik wzdłuż.

7. Powinniśmy otrzymac 4 ruloniki – każdy rulonik sklada się z 4 rozwalkowanych
plackow posmarowanych maslem.

8. Ruloniki trzeba teraz trzeba pociac w trojkaciki. Z końcówek rulonikow
zrobic male kulki.

9. Okragla brytfanke posmarowac maslem i układać trójkąciki, ostra czescia do
srodka. Male kulki ułożyć w samym srodku.

10. Zostawic do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarowac słonecznik zoltkiem,
posypac czarnuszka lub sezamem. Nagrzac piekarnik do 200ºC. Najpierw piec
chlebek na samym dnie, po 15 minutach przeniesc na 2 polke. Przykryc papierem
do pieczenia, żeby się nie spiekl za bardzo. Piecze się jeszcze ok. 20-30
minut. Zalezy od piekarnika, nasz jest zwykly bez termoobiegu.


To jest przepis na 2 sloneczniki o średnicy ok. 30 cm.
Jak chlebek będzie pieczony nastepny raz wstawie zdjęcia.





  Hmm... obawiam się, że mnie się nie uda...
   lunatica   31.03.05, 21:24 zarchiwizowany
trzeba mieć anielską cierpliwość :-)
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥

  Re: Hmm... obawiam się, że mnie się nie uda...
   babeczkaa   31.03.05, 21:36 zarchiwizowany
spoko łatwy, chyba zrobię jak znajdę wolną chwilkę bo wygląd ma majestatyczny :)
pozdrawiam
B.

--
Babeczkaa
subiektywny przewodnik Babeczki
Forum o oszczędzaniu

  Re: Hmm... obawiam się, że mnie się nie uda..o/t
   pynjeck   31.03.05, 21:40 zarchiwizowany
Luna, zapraszam na szkolenie:)))
Ja tez nie umiem zrobic, ale zapewniam cie, ze jest bardzo smaczny.

  A cukru ile ma być? nt.
   lunatica   31.03.05, 21:52 zarchiwizowany

  Re: A cukru ile ma być? nt.
   pynjeck   31.03.05, 21:58 zarchiwizowany
3 lyzki. Z pol lyzeczki sie dodaje do drozdzy.

  bez zdjęć się nie obejdzie Pyńku ;-)
   wanilka77   31.03.05, 23:59 zarchiwizowany
kiedy będzie następne pieczenie?

  Re: bez zdjęć się nie obejdzie Pyńku ;-)
   nobullshit   01.04.05, 00:43 zarchiwizowany
Mnie się udało bez zdjęć zwizualizować krojenie "ruloników w trójkąciki" :)
Ale nie umiem wyrabiać ciasta (tzn. mi się nie chce), więc pozostanę
przy uprzejmym zachwycie i podziwie.
--
Chasing the Rainbow

  Re: Bulgarski chlebek Babi,
   narcyza5   01.04.05, 10:53 zarchiwizowany
Nobull, zatrudniamy Pana Robota Kuchennego:)) Właśnie zaraz zagonię go do
roboty, bo oprzeć się nie mogę i też chcę taki chleb na własnym talerzu.

  A mój czeka na mnie gotowy...
   lunatica   01.04.05, 11:12 zarchiwizowany
...wczoraj do 1 w nocy go piekłam :-) jest śliczny, a dziś się przekonam jak
smakuje :-)
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥

  Re: A mój czeka na mnie gotowy...
   lis_ka   01.04.05, 14:19 zarchiwizowany
a my czekamy na zdjęcie :)

--
"Dlaczego kanarek nie może iść do nieba?" /J.K/

Forum Zdrowe życie

  Re: A mój czeka na mnie gotowy...
   babeczkaa   01.04.05, 15:54 zarchiwizowany

Lunatica to zamieść foto, plisssss
B.
--
Babeczkaa
subiektywny przewodnik Babeczki
Forum o oszczędzaniu

  ja też zrobiłam ;-)
   wanilka77   04.04.05, 10:29 zarchiwizowany
fajny - tylko następnym razem muszę dodac trochę więcej soli, bo jak dla mnie
to za mało. A wieczorem może wkleję swoje zdjęcie

  Re: Bulgarski chlebek Babi,
   wanilka77   04.04.05, 20:00 zarchiwizowany
a to moje wykonanie. niestety w innej aranżacji nie dane mi było zrobić, bo
mi "rozkradli" trójkąty ;-)





  Wanilka,
   pynjeck   09.04.05, 10:03 zarchiwizowany
chlebki super!!!

  Pyńku,
   miszam   15.04.05, 22:29 zarchiwizowany
Zamiast planowanej pitki pod czubrycę zrobiłam dziś słonecznik.
Martwiłam się, bo nie wychodziły mi takie zgrabne trójkąty jak Lunie, ale po
upieczeniu i tak wygląda ślicznie.
Bardzo, bardzo smaczny. Żałuję, że zrobiłam z połowy podanych składników i mam
tylko jedną sztukę.
Dziękuję za przepis:)


  Re: Pyńku,
   pynjeck   15.04.05, 23:22 zarchiwizowany
Miszam, Miszam bardzo sie ciesze! A rano usilowalam ci napisac, ze to nie taka
czubryca posypuje sie pitki i chlebki! Ta wlasciwa nazywa sie szarena sol
(kolorowa sol) - przyniose ci na nastepnym spotkaniu. Ta zielona, ktora
dostalas jest tylko jednym ze skladnikow tej do posypywania.
Pozdrawiam serdecznie

  O! IP: *.chello.pl
   Gość: miszam   16.04.05, 00:11 zarchiwizowany
Położę się dziś spać mądrzejsza:)

  Re: Bulgarski chlebek Babi,
   yfcia   19.04.05, 11:20 zarchiwizowany
Ja też NARESZCIE zrobiłam. Przepyszpiękne! Tylko dzieciakom nie bardzo
pasowała nazwa "chlebek". Bo co to właściwie jest? Ani to chleb, ani ciasto -
może najbardziej zbliżone do naszych bułek, ale.... Może trzeba wymyślić na to
CUDO specjalną nazwę????

  Re: Bulgarski chlebek Babi,
   yfcia   19.04.05, 12:23 zarchiwizowany
A może nazwiemy go na cześć niezrównanej Babi - CHLEBABIK ?

  n/t Do Yfci:)
   pynjeck   19.04.05, 17:35 zarchiwizowany
Yfcia, ten chlebek ma juz imie - nazywa sie slonecznik, bo ma taki ksztalt. A
Babi (moja mama) piecze tyle roznych chlebkow, pitek, tutmanikow, baniczek, ze
za duzo by sie zrobilo ChleBabikow:-)))
Babi bardzo sie cieszy, ze jej przepis poszedl w swiat i z przyjemnoscia oglada
nowe zdjecia i ewaluacje swojego slonecznika.
Pozdrawiam serdecznie

  Re: n/t Do Yfci:) IP: *.aster.pl / *.aster.pl
   Gość: rengii   20.04.05, 18:24 zarchiwizowany
Słonecznik juz zrobiłam - wyszedł super piękny i smaczniutki. Mam tylko prośbę
piszesz, że mama robi tutmaniki... Jadłam w Bułgarii ostatniego lata i bardzo
poproszę o przepis - mam do nich wielki sentyment...

  Re: Do Rengii, n/t
   pynjeck   21.04.05, 00:01 zarchiwizowany
Rengii, tutmanik dawno zjedzony... I nikt juz o nim nie pamieta:)
Ale nie martw sie bedzie niedlugo i wtedy wszystko dokladnie spisze i zrobie
zdjecie. A gdybys potrzebowala wczesniej, to moge przetlumaczyc z ksiazki.
Pozdrawiam

  Re: Do Rengii, n/t
   rengii   23.04.05, 12:06 zarchiwizowany
Dzieki, poczekam....
:)

  Re: n/t Do Yfci:) IP: 217.17.46.*
   Gość: Margolcia   26.04.05, 12:07 zarchiwizowany
przepis jest absolutnie genialny - będziesz miał sławną Mamę:))

  Re: Bulgarski chlebek Babi,
   yfcia   20.04.05, 08:37 zarchiwizowany
No rzeczywiście - słonecznik! Przepraszam za zamieszanie :) Mam za to pytanie.
Czy elementy słonecznika powinny się mocniej zrosnąć w trakcie pieczenia, czy
raczej pozostać łatwe do oddzielenia? Bo nie wiem jaką foremkę wziąć. W takiej
30 cm. były bardzo luźno ułożone. I pytanie do Babi - jak to się w oryginale
je? Urywa po kawałku i je na sucho, czy w czymś moczy, a może ciąć i smarować
masłem(dzieciaki jak słyszą że chlebek, to musi być z masłem! :)))?

  moge za Pynka....
   jacek1f   20.04.05, 11:25 zarchiwizowany
odpowiedziec:
nie musza byc ciasno, lepiej nie, bo bardzo rosna i tak sie polacza. Odrywa sie
poszczegolne "buleczki" bardzo latwo, a je jak chce - i na slono, i na slodko,
z maslem, z oliwa i czubryczka lub zatharem, dzemiki, miody - pelna wolnosc
smaku. Mniam. Zazdroszcze.

  dzięki...
   yfcia   20.04.05, 11:37 zarchiwizowany
...za szybką odpowiedź, bo ciasto się już samolubnie rozpycha w misce i wygląda
zaciekawione spod ściereczki...:)

  Moje chlebki.....
   yfcia   20.04.05, 14:15 zarchiwizowany
....w wersji mini i maxi.





  piekne, a te warstwy jak pracowicie smarowane:-))
   jacek1f   20.04.05, 15:51 zarchiwizowany


  Re: Moje chlebki.....
   cipcipkurka   21.04.05, 08:56 zarchiwizowany
Yfciu, jestem pod wrażeniem.
Zresztą nie tylko Twoich słoneczników, wszystkie są cudne i już nie mogę się
doczekać, kiedy zostanę sama w domu i będę mogła bez przeszkód schować się w
kuchni :-)
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd