FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Wiosenne świdrowanie

Czyli fusilli z zielonym sosem (proporcje na 2 osoby, przepis pochodzi
z "Makaronów" Konemanna, został delikatnie zmodyfikowany)

200 g fusilli (świderków)
1 łyżka oliwy
25 g masła
250 g liści szpinaku
4 anchois (użyłam "anchois" Koga Maris)
pół łyżki kaparów
1 cukinia (obrana)
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 cebuli
sól, pieprz

Masło i oliwę rozgrzać, wrzucić startą na tarce o grubych oczkach cukinię i
drobno posiekaną cebulę. Smażyć 3 minuty, mieszając. Dodać posiekane (niezbyt
drobno) anchois, kapary, wino, pieprz i sól i dusić 2 minuty, mieszając.
Dodać poszatkowany i obrany z łodyżek szpinak. Dusić razem 2-3 minuty.
Wrzucić świeżo ugotowane fusilli (polecam te produkowane przez Malmę!) i
wymieszać. Podawać natychmiast. Dobrze do tego pasuje kieliszek białego wina
(dzisiaj było sycylijske Grecanico).




--
Mleko ma u nas najszybszy transport, inaczej się zsiada.



Wiosenne świdrowanie - hania55 23.04.05, 15:04    
mmmm, zielono Ci :-) n/t - jacek1f 23.04.05, 16:53    
Re: Wiosenne świdrowanie - inqa 22.05.05, 10:58    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd