FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Łzawy sernik
   cipcipkurka   24.04.05, 16:50 zarchiwizowany
Ciasto:
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Ciastem wyklejamy dużą blaszkę.
Masa:
Miksujemy 3 jajka i 1 szklankę cukru plus 1 cukier waniliowy. Dodajemy 1 kg
twarogu z wiaderka (trzykrotnie mielony), 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
1/2 szklanki oleju, 2 szklanki letniego mleka. Na ciasto wylewamy masę,
wstawić do piekarnika. 10 minut przed końcem pieczenia na cieście rozsmarować
ubitą pianę z białek (tych od ciasta) z pół szklanki cukru.

Sernik ma wielką zaletę---wychodzi nawet takiemu beztalenciu sernikowemu jak
niżej podpisana :-)





  mniam IP: *.jpk.pl / *.rotmanka.jpk.pl
   Gość: bambus24   24.04.05, 18:36 zarchiwizowany
sliczniutki!rano lece po ser:)pozdrawiam

  Re: Łzawy sernik
   maladanka   24.04.05, 20:25 zarchiwizowany
aż tyle mleka? trochę mnie to dziwi...

  Re: autorce się chyba pomyliło
   lena_zet   25.04.05, 09:07 zarchiwizowany
miało chyba być 2 szklanki mąki dodajemy (w przepisie), a nie mleka.Prawda? :)

  Ależ skąd
   cipcipkurka   25.04.05, 09:16 zarchiwizowany
Po pierwsze nie ja jestem autorką.
Po drugie nic mi się nie pomyliło---do ciasta ma być mąka, do masy ma być
mleko, po dwie szklanki. Dlaczego sądzicie, że się pomyliłam? Masa ma być
płynna i lejąca, ją się WYLEWA na ciasto, a nie wykłada :-)

  Re: Ależ skąd
   lena_zet   25.04.05, 09:20 zarchiwizowany
ok, sory :)

No bo jak wymieniałaś składniki to mleka nie wstawiłaś, a jak krok po kroku
pisałaś co robić, to o mące nie wspomniałaś :) a, że np. kretyn kuchenny ze
mnie, to się pogubiłam :(

  Re: sernik
   thiessa   25.04.05, 10:50 zarchiwizowany
Lo matko, na prawde placze.
--
sfinjak.linux.suid.pl

  Re: Łzawy sernik
   yfcia   26.04.05, 11:23 zarchiwizowany
To ulubiony sernik mojej rodzinki. Najśmieszniejsze jest to, że jak robiłam go
pierwszy raz, to nie wiedziałam, że na bezie mają pojawić się kropelki i je
pracowicie ścierałam, bo mi się nie podobały :))) Teraz się z tego mogę
pośmiać, ale wtedy płakać mi się chciało, że mi sernik "zmókł".
A ty, jak widać, nie jesteś takie sernikowe beztalencie - twoje dzieło wygląda
BARDZO smakowicie.....

  Re: Łzawy sernik
   delie   26.04.05, 16:31 zarchiwizowany
a ile ma siedzieć w piekarniku i w jakiej temperaturze ?
--

Dziś już tylko błony bywają czułe.

  Właśnie właśnie...
   lunatica   26.04.05, 18:00 zarchiwizowany
...chciałam się zabrać do roboty, a nie wiem w jakiej temperaturze i ile ma się
piec :-(
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥

  Re: Właśnie właśnie...
   cipcipkurka   26.04.05, 19:49 zarchiwizowany
Przepraszam za opóźnienia :-)
Ja piekłam w 180 st, a siedziało w piecu godzinę i 20 minut. Za drugim razem
chyba nawet nieco dłużej---piekłam na oko.
:-)

  Re: Łzawy sernik
   pocztufka   26.04.05, 17:57 zarchiwizowany
Oj, Yfciu - rozbawiłaś mnie do łez!
. .
U

  Re: Łzawy sernik IP: *.icpnet.pl
   Gość: posafega   26.04.05, 23:47 zarchiwizowany
witam cieplutko.
przepraszam, ze wtrace, ale jest jedna waznista rzecz dotyczaca tego cuda.
serniczek jest boski i rozplywa sie w ustach, ale calkowicie niejadalny nawet
odrobine cieply. najlepiej piec go wieczorem i zostawic w piekarnkiu do samego
rana. generalnie, musi odstac swoje. 12h shall do :)
pozdrowki
olga :)

  Re: Łzawy sernik
   marcelina1968   29.04.05, 11:07 zarchiwizowany
upieklam dziś rano, teraz stygnie w piekarniku, wieczorem degustacja wygląda
bardzo apetycznie, pozdrawiam

  Re: Łzawy sernik
   marcelina1968   29.04.05, 18:00 zarchiwizowany
pyyyycha!

  Re: Łzawy sernik IP: *.toya.net.pl
   Gość: v.rubel   29.04.05, 19:39 zarchiwizowany
nooo :)
robię podobny czasem, ale do bezy dodaję wiórki (dużo)
No uwielbiam ten sernik, chociaż na wszystkie inne patrzeć nie mogę ;)

  Re: Łzawy sernik IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl
   Gość: ania   03.07.05, 17:16 zarchiwizowany
Rzadko coś mi wychodzi, ale ten sernik to cudo, rozpływa się w ustach!!!
Smacznego!!

Ania

  Re: Łzawy sernik IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: Ona   15.07.05, 09:56 zarchiwizowany
DZiekuje za przepis, zrobila wczoraj, na dzisiajesza impreze, wiec po
weekendzie zdam relacje z wrazen, chyba wyszedł, co prawda mam wrazenie ze za
slodki, ale zobaczymy.

  Re: Łzawy sernik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: magi   18.07.05, 08:41 zarchiwizowany
Zrobiłam na niedzielny podwieczorek. Wyszło naprawdę pyszne, tyle że jak na
gusta moich współpodwieczorkowców, serniczek był ciut za rzadki. Następnym
razem jednak dodam trochę mąki do masy serowej. Pod koniec pieczenia
zadzwoniła siostra - rezultat : z łzawej pianki zrobiła twarda beza ;-)
Ale i tak było mniamuśne :-)

  Re: Łzawy sernik IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl
   Gość: k4thy   18.07.05, 13:40 zarchiwizowany
Serniczek naprawde bardzo pyszny. Najpyszniejszy z tych ktore do tej pory
jadlam, taki delikatniutki w smaku. Zrobilam na duzej blaszce, tak jak
sugerowano w przepisie i wyszedl cieniutki. Wiec jednak blaszka musi byc
średnia a nie duża :)

  Re: Łzawy sernik
   halinac52   19.07.05, 18:20 zarchiwizowany
ja piekłam ten sernik w duzej blaszce i wyszedł ok.



  sernik z rosą...
   viillemo   19.07.05, 21:55 zarchiwizowany
moja mama tak nazywa ten sernik:)) i rzeczywiscie jest przepyszny:)
--
...

  Re: sernik z rosą...
   magical1   20.07.05, 08:56 zarchiwizowany
dlaczego mi wyszedł za rzadki? dodawaliście jednak trochę mąki do masy serowej?


  Re: sernik z rosą... IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: Ona   20.07.05, 09:47 zarchiwizowany
wyszedl ok, wszystkim smakowal, a co najdziwniejsze smaczny byl jeszcze we
wtorek. Dziekuje za przepis.
P.S. wyszedl nie za slodki, ale brakowalo mi w nim bakalii.

  Re: sernik z rosą...
   cipcipkurka   20.07.05, 12:58 zarchiwizowany
Robiłam ściśle wg tego, co podałam. On faktycznie jest rzadki, jak się go
wylewa, ale potem się ścina i jest ok. Może to kwestia sera? Jaki dałaś? Jaką
miał konsystencję?

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd