FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Kurczak we francuskim cieście
   lunatica   24.04.05, 21:01 zarchiwizowany
a raczej filety z kurczaka...
Potrzebujemy dwa filety (w zależności od ilości osób :-)), dwa rozwałkowane
kawałki ciasta francuskiego 16cm x 25xm, pieczarki, cebulę, ząbek czosnku,
masło, dwa paski boczku...
Rozwałkowane kawałki ciasta wkładamy do lodówki na 20 minut na posypanej mąką
blaszce.
Na patelini podsmażamy drobno posiekane pieczarki z cebulką i czosnkiem,
doprawiamy do smaku.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i nacinami najkrótsze boki do środka co 2cm na
długości ok. 8cm.
Ozyszczony i osączony filet układamy na cieście, na niego kładziemy mieszaninę
pieczrkową, lekko spłaszczamy, a na nią plaster boczku, który podwijamy pod
spód, aby pieczarki się nie zsuwały.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i przeplatamy paseczki na zmianę na
filecie. Pomiędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła
uchodzić. Gotowe zawiniątka wkładamy do lodówki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. I wkładamy do niego filety posmarowane na
wierzchu jajkiem (samrujemy same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) na
25-30 minut aż będą złote i chrupkie. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki
przykrywamy filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiekamy.

Źródło: Le Cordon Bleu, "Potrawy z kurczaka" str. 20, Konemann.

A tak wyglądają początkowe zmagania z filetami:







Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  i już po upieczeniu
   lunatica   24.04.05, 21:03 zarchiwizowany







Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: i już po upieczeniu
   apsik1   24.04.05, 21:13 zarchiwizowany
cudowny pomysł i super wykonanie.
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: i już po upieczeniu
   gleism   11.06.07, 09:37 zarchiwizowany
Rewelacja! Zrobiłam i jest prostsze niż się wydaje. Zamiast boczku dałam szynkę, i też
było dobre. Musiałam piec 45 min bo z kurczaka sączył się płyn. Niestety zdjęć nie mam
bo mój ślubny szybko zajął się ptrawą.

  Lunatico, świetnie wygląda :)
   kikkera   24.04.05, 21:11 zarchiwizowany
Natchnęłaś mnie. Spróbuję zrobić na obiad z teściami.
--
Egoista to ktoś, kto nie myśli o mnie. (E. Labiche)

Afryka Dzika
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  swietne
   jo.hanna   24.04.05, 21:20 zarchiwizowany
podoba mi sie sposob na 'bandazowanie' ciastem francuskim. Lepiej to wyglada niz
'na zwyczajnie'.
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Jo.hanoo - masz rację,
   lunatica   24.04.05, 21:32 zarchiwizowany
miała nawet napisać - kurczak mumia :-)
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Świetnie wygląda i smakuje :-) nt.
   lunatica   24.04.05, 21:32 zarchiwizowany

--
♥ Lisbon ♥ Story ♥
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   siostraheli   24.04.05, 22:21 zarchiwizowany
cos podobnego w Luwrze w szklanych gablotkach trzymaja:)
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   nobullshit   25.04.05, 02:53 zarchiwizowany
Bardzo przepraszam, ale... o q...a!
Normalni ludzie nie potrafią zrobić czegoś takiego.
--
☺ Chasing the Rainbow ☺
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  no wlasnie....
   kardamon1   10.05.05, 22:18 zarchiwizowany
zawiniecie tych wszystkich paskow bylo dla mnie najwieksza tajemnica kulinarna
az zobaczylem to zdjecie Luny. okazuje, sie ze mozna!
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   narcyza5   25.04.05, 08:03 zarchiwizowany
Ooooo! Przypomniały mi się zajęcia z pierwszej pomocy, które trenowaliśmy na
przysposobieniu obronnym. Bardzo fachowy opatrunek kłosowy/krzyżowy zdaje się
to jest.
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   siostraheli   25.04.05, 09:59 zarchiwizowany
mozna by sprobowac glowizne cieleca w czepek hipokratesa z ciasta francuskiego
zapakowac:)
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   gonia225   25.04.05, 12:32 zarchiwizowany
nobull ma rację!;) zaraz mi oczy wypadną!
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   apsik1   25.04.05, 12:40 zarchiwizowany
Luna
czy kupujesz ciasto francuskie takie w rolce?
bo ono po odmrożeniu i odwinięciu już jest cieńkie, czy mam je jeszcze wałkować?
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Apsiku,
   lunatica   25.04.05, 12:45 zarchiwizowany
tym razem miałam problem z tym ciastem francuskim, bo kupiłam nie tej firmy co
zawsze i ono się rwało i łamało, musiałam zrobić z niego kulę i rozwałkować...
Ale nawet przy tym, któego używam zawsze pokusiłabtym się o lekkie
rozwałkowanie.
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   jswm   25.04.05, 12:48 zarchiwizowany
muszę sobie założyć jakąś blokadę na galerię :)
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   thiessa   25.04.05, 17:07 zarchiwizowany
Moj malzonek byl zachwycony kiedy ujrzal to dzielo.
--
sfinjak.linux.suid.pl
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   saiss   25.04.05, 19:17 zarchiwizowany
Obłędny on jest, chciałam powiedzieć.
Proponuję założyć Akademię Kulinarną Lunatiki. Jestem pierwszą chętną na lekcje!
--
Kto się podzieli sygnaturką?

Eksperymentalne ForumZuziorum
Sceny z życia smoków :)
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   lis_ka   25.04.05, 19:28 zarchiwizowany
Luna, podziwiam szczerze:))))
To naprawdę robi wrażenie.

--
"Dlaczego kanarek nie może iść do nieba?" /J.K/

Forum Zdrowe życie
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   yfcia   26.04.05, 11:08 zarchiwizowany
No po prostu mowę odbiera z zachwytu.......
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   pocztufka   26.04.05, 18:04 zarchiwizowany
Gratulacje! a czy filet jest zawinięty w całości w ciasto?
Lunatico, a zdradzisz jakiej firmy i gdzie kupujesz ciasto francuskie? Bo jeśli
dobrze kojarze to jesteś z Krakowa? A u nas u Bliklego mają - nie wiesz
przypadkiem?
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Pocztufko
   lunatica   26.04.05, 20:28 zarchiwizowany
- tak, filet zawinięty jest w całości.
- ciasto francuskie kupuję, ale nie wiem jakiej firmy. zazwyczaj takie zwinięte
w rulon i w folii. tym razem kupiłam w kartonowym pudełku (B&G - chyba) i było
takie sobie. jeśli chodzi o krakowskiego bliklego, to nie wiem czy mają w
sprzedaży ciasto francuskie.
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Pocztufko IP: *.chello.pl
   Gość: Marta   05.06.05, 12:11 zarchiwizowany
to ciasto francuskie, ktore w krakowie pod nazwa blikle wystepuje robi wlasnie
B&G. jedno jest z maslem a drugie z tluszczami roslinnymi...

pzdr
MArta - obserwator (hmmmmm, chyba wypadaloby sie przywitac..........)

  Re: Kurczak we francuskim cieście IP: 62.233.211.*
   Gość: pocztufka   27.04.05, 09:11 zarchiwizowany
dziekuję; chyba muszę sie przejść do Bliklego:)
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Pocztufka - Kraków/ciasto francuskie/Blikle
   lunatica   27.04.05, 09:42 zarchiwizowany
Zadzwoniłam i wiem, że nie mają w sprzedaży ciasta francuskiego, do kupienia
tylko w dużych sklepach i hipermarketach powiedziała bardzo uprzejma pani, a na
stronie www www.blikle.pl/ kilka przepisów na różności z ciasta
francuskiego i inne.
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Lunatico!
   yfcia   27.04.05, 10:53 zarchiwizowany
Niestety, na stronie Bliklego to nie przepisy, oni podają tylko swoje
propozycje? SZKODA!!!!
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Yfciu!
   lunatica   27.04.05, 11:09 zarchiwizowany
Na stronie Bliklego są przepisy:
Produkty - Dmowe pieczenie - Blat z ciasta francuskiego - Zobacz więcej -
przepisy słodkie (Biały sekret i Tarta z Jabłkami) - przepisy wytrwane (Vol au
vent, Polędwica w cieście francuskim i Rożki z ciasta francuskiego) i to są
właśnie te przepisy, ich treść pojawia się w lewym górnym rogu.
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  luno -
   yfcia   27.04.05, 14:23 zarchiwizowany
- przepraszam - nie dopatrzyłam się tego! Dzięki za informacje :)
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Luna IP: *.lanet.net.pl
   Gość: eff3   27.04.05, 11:16 zarchiwizowany
wczoraj w nocy śnił mi się Twój kurczak w cieście francuskim. Ciekawe jak by
Freud zdiagnozował.. :)

Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Eff3 -
   lunatica   27.04.05, 23:42 zarchiwizowany
- nawet nie będę się zastanawiać :-)))
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Ja miałam pod górę,
   cipcipkurka   02.05.05, 16:23 zarchiwizowany
ale zrobiłam. Ciasto francuskie gotowe, ale w formacie 10x10 cm. Trzeba było
łatać, wyciągać, ale to jednak nie to samo, co w dużym wymiarze.
Zamiast pieczarek i cebuli z boczkiem---sam czosnek, za to dużo go i świeży.
Wchodzi do repertuaru, bo w sumie proste, a efektowne. Chociaż moje pewnie nie
aż tak bardzo, jak Luny.








Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Ja miałam pod górę, IP: 80.51.206.*
   Gość: kasiunia-bt   03.05.05, 11:50 zarchiwizowany
o mniam! nielubie boczku za to uwielbiam mieso kurczaka z czosnkiem! mmmm
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Są cudne!
   lunatica   03.05.05, 12:17 zarchiwizowany
I świetnie pasuję do "Gorączki złota" z Charlie Chaplinem i jego tańca bułeczek
:-)- takie tam skojarzenie :-) Dla mnie bomba!
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście IP: 195.47.201.*
   Gość: kasia   09.05.05, 13:51 zarchiwizowany
Zrobiłam. Wyszło pyszniutkie - cała rodzinka sie zjadała.
Mam tylko jedno pytanie - co zrobić ze spodem potrawy. Bo u mnie soczysty
kurczaczek wypuścił podczas pieczenia sok i spód ciasta sie nie upiekł, był
surowy...
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   bedada   11.05.05, 11:34 zarchiwizowany
Ło matko obsliniłam klawiaturę.
Wygląda pięknie ,napewno zrobie na niedzielny obiad dla moich chłopaków
Świetny pomysł!!!
--
MARCEL
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Kasiu,
   lunatica   12.05.05, 10:34 zarchiwizowany
sama nie wiem... wszstko zależy od grubości fileta i temperatury, ale żeby
następnym razem mieć pewność może po prostu na chwilę pod koniec siedzenia w
piekarniuku trzeba jej przewrócić na drugą stronę, wtedy i spód na wierzchu się
podpiecze...
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   zibi_scj55   15.01.10, 17:09 zarchiwizowany
Jeżeli mięso przez chwilę opieczesz na silnym ogniu (najlepsze jest masło klarowane,
może być olej) z obu stron to ta wierzchnia "skorupka" zatrzyma Ci wyciek z filetów.
Oczywiście mięso trzeba wystudzić, nawet proponuję wychłodzone na chwile do
zamrażarki a potem zawijać w ciasto. Wkładać do wygrzanego piekarnika 250 st C.
Jak załapie złoty kolor obniżyc temperaturę do 160 st C.
pozdr.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   aguniap   12.05.05, 09:54 zarchiwizowany
lunatico, zrobilam wczoraj takiego kurczaczka i wyszedl bosko!!!!!!
dziekuje za cudny przepis - bedzie stalym, sprawdzonym daniem na rozne
okazje:)))
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Auguniu
   lunatica   12.05.05, 10:41 zarchiwizowany
- bardzo się cieszę :-) nie taki diabeł starszny jako go malują :-)
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Mniaaaaaam
   female   12.05.05, 10:46 zarchiwizowany
Lunatico...jestem Twoją wilbicielką ;))))))))))

--
Śnij w kręgach. Tańcz w ciszy. Wsłuchaj się w wewnętrzny rytm życia. Tonąc w
niegaszonym wapnie, łaknij. Nie ustawaj w walce, nie zatrzymuj w tańcu, bo nie
usłyszysz muzyki.
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Mniaaaaaam
   lily.sins   12.05.05, 17:25 zarchiwizowany
wiecie co to i ja zrobie. na weekend niech sie chlopiszcze ucieszy.
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Luna pytanie
   apsik1   13.05.05, 14:14 zarchiwizowany
czy można dać zamiast pieczarek pomidory suszone?
i czy jeśli zrobię bez boczku to nie będzie za suche?
Co jeszcze można dodać?
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Apsiku
   lunatica   13.05.05, 14:21 zarchiwizowany
w oryginale boczek poza walorami smakowymi miał utrzymywać pieczarki na
właściwym miejsu... więc nie wiem, czy to dobry pomysł, żeby go wyjmować, albo
trzeba się zastanowić czym go zastąpić... może plastrem żółtego sera? jeśli
chodzi o samo nadzienie to mnie smakowały kieszonki z fietów z fetą i suszonymi
pomidorami, albo z tapenadą z czarnych oliwek i żółtym serem...

--
♥ Lisbon ♥ Story ♥
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Apsiku
   apsik1   13.05.05, 14:48 zarchiwizowany
muszę niestety boczek wyjąć bo dzieciaki przed jedzeniem same zrobią"sekcję" i
powyciągają to i owo niestety, dlatego też pieczarki dla nich odpadają
Muszę zrobić takie jak zrobiłaś dla dorosłych i inne dla maluchów.
Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: Kurczak we francuskim cieście IP: *.limes.com.pl
   Gość: renka   03.06.05, 13:06 zarchiwizowany
Wygląda przepysznie :) i mam nadzieję, że również mi tak wyjdzie.. jednak
ponieważ będzie to moja pierwsza styczność z ciastem francuskim, więc mam
pytanie - czy zawijamy kurczaka w ciasto zamrożone/ rozmrożone?

Wiem, że pytanie to może być "wybitnie" głupie, jednak jeszcze nie zakupiłam
ciasta francuskiego i nie wiem czy w formie zamrożonej jest ono elastyczne i
nadaje się do czego-kolwiek :)

Pozdrawiam, renka

  Renko
   lunatica   03.06.05, 14:55 zarchiwizowany
rozmrożone - powinno być plastyczne i elastyczne, po wyjęciu z pudełka jest
dosyć sztywne... musisz wyczuć odpowiedni moment, ono szybko dochodzi do
właściwego stanu...
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥

  Re: Kurczak we francuskim cieście IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net
   Gość: loira   28.07.05, 20:37 zarchiwizowany
Piekna ta kura:) Mam zamiar zrobic na rocznicowy obiadek we dwoje. Mam tylko
jedno pytanie, bo nigdy nie uzywalam ciasta francuskiego, czy filety po
zmumifikowaniu moga postac w lodowce pare godzin zanim trafia do piekarnika?
Coz, istnieje obawa ze nie dam rady ze wszystkim (ciasto i inne takie) zdazyc
jednoczesnie.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   siostraheli   28.07.05, 20:46 zarchiwizowany
spokojnie ciasto francuskie moze sobie w lodowce posiedziec w charakterze mumii.

  Re: Kurczak we francuskim cieście IP: 217.153.153.*
   Gość: potwora   10.08.05, 14:51 zarchiwizowany
Lunatica - dziękuję! Jestem zupełnie początkująca, a wyszło ślicznie, zamieniłam
tylko boczek na szynkę i teraz myślę żeby wypróbować z serem pleśniowym. Nikt mi
nie uwierzy, że nie umiem gotować jak zobaczy to Twoje cudo! :-)

  Bardzo się cieszę,
   lunatica   10.08.05, 14:54 zarchiwizowany
że przepis przypadł do gustu Tobie i innym.
On nie jest specjalnie skomplikowany, ale za to efektowny :-)

  Re: Bardzo się cieszę, IP: 195.205.73.*
   Gość: cenobite   06.09.05, 14:27 zarchiwizowany
kurcze!:))ja wlasnie szukalam natchnienia na obiad z rodzicami, a poniewaz mam
im do zakomunikowania lekko szokujace wiesci mam nadzieje ze ten przecudnej
urody ptak osłabi impet ciosów na moja głowe:))

  Re: Bardzo się cieszę, IP: *.skynet.net.pl
   Gość: aga   20.12.05, 18:52 zarchiwizowany
Czy można przygotować te mumie wcześniej i trzymać dłużej w lodówce niż 20 minut?
Bardzo mi się ten przepis podoba,ale chciałabym zrobić wcześniej i upiec je jak
przyjdą goście.
Mam też pytanie
rozumiem,że podkładka z ciasta jest formatu danego fileta
a co robisz z paskami,jak je łączysz z tą podkładką.


  Re: Bardzo się cieszę,
   inezz_a   21.12.05, 13:08 zarchiwizowany
dzięki za wyciągnięcie tego wątku, pośliniłam się i będę robić. A co do twojego
pytania, to w poprzednich postach lunatica napisała że można kurę potrzymać w
lodówce. A łączenie pasków - spójrz na pierwsze zdjęcie. Lunatica położyła
pierś kurczaczą na cieście, które najpierw pokroiła od końców do środka na ok 8
cm. A w opisie napisała jak kroić. Mi się udało pojąć ten fenomen, więc na
pewno też złapiesz o co chodzi.

  Re: Bardzo się cieszę, IP: *.skynet.net.pl
   Gość: aga   21.12.05, 21:43 zarchiwizowany
Już po napisaniu postu olśniło mnie z techniką zawijania tych ...kierpcy.;)
Ale czy dłużej niż 20 min mogą być w lodówce?Chyba mogą,co?
I jakie surówki do tego,pasują jakieś sałaty,ale o tej porze,co proponujecie.
Strasznie się na te kierpce napaliłam,szczerze mówiąc....

  Przepraszam,
   lunatica   22.12.05, 12:59 zarchiwizowany
że tak póxno, ale rzadko ostatnio zaglądałam do GP, technika prosta, płtat jest
cały duży wystający poza filet, do fileta dochodzą tylko nacięcia, a potem
przeplatamy, łaczymy najlepiej pod spodem (o ile długość pasków na to pozwoli).
Co do dłuższego siedzenia w lodówce, to nie wiem, nie próbowałam. Jak
przetestujesz, to daj znać proszę.
Smacznego!
--
Good olive oil, good butter, milk - they give food taste and depth and a
richness that you can't reproduce with low-fat ingredients. /Nigella Lawson/

  Re: Kurczak we francuskim cieście IP: 205.193.50.*
   Gość: chwileczka   20.12.05, 23:37 zarchiwizowany
O kurde, mumia :))

  pytanko!
   kaasiatomczaak   21.12.05, 14:21 zarchiwizowany
chciałabym przygotowac to danie na obiad z teściami, będzie nas 7 osób. nigdy
nie kupowałam ciasta francuskiego - czy jedna rolka wystarczy na zawinięcie 7
filetów? a czy można zastąpi ciasto francuskie własnoręcznie zrobionym ciastem,
np kruchym? pozdrawiam i wesołych Świąt życzę

  Re: pytanko! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl
   Gość: cenobite   21.12.05, 14:38 zarchiwizowany
jedna rolką ciasta "obsłuzylam" trzy filety z kuraka (duze byly)wiec na 7 na
pewno jedna nie starczy. z tym ze nie wyszlo mi niestety tak ładnie jak na
zdjeciu, moje mumie wygaldaly jak wielkie mutanty:)) i są baaardzo sycące,
rodzice ledwo tkneli surówke do tego a ziamniaki zostały nienaruszone:)

  Dokładnie tak - jedno opakowanie ciasta,
   lunatica   22.12.05, 13:00 zarchiwizowany
to maksymelnie 3 filety, więc bezpieczniej kupić dwa, a nawet 3. Z domowym
kruchym nie próbowałam, ale ktoś robił rybę w takim więc kto wie, kto wie :-)
--
Good olive oil, good butter, milk - they give food taste and depth and a
richness that you can't reproduce with low-fat ingredients. /Nigella Lawson/

  Re: Dokładnie tak - jedno opakowanie ciasta, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: ja   27.12.05, 21:30 zarchiwizowany
zrobiłam w cieście kruchym i wyszły bardzo pyszne...zdjęcia nia ma bo nie
zdążyłam zrobic....tylko do ciasta nie wolno dodawac za dużo cukru (niestety za
późno to odkryłam :) )

  Re: Kurczak we francuskim cieście IP: 212.160.172.*
   Gość: szadoka   22.12.05, 09:09 zarchiwizowany
lo matko....przepiekne, na bank popelnie. Zastanawiam sie jakby sie losos
prezentowal w takich bandazach....

  Re: Kurczak we francuskim cieście IP: *.skynet.net.pl
   Gość: aga   22.12.05, 11:26 zarchiwizowany
Łosoś na pewno fajnie-wędzony oczywiście.
Albo wkręcić jeszcze trochę szpinaku.


  Re: Kurczak we francuskim cieście
   kwik   28.12.05, 10:28 zarchiwizowany
prezentowal sie niezle (surowy, zamarynowany w soku cytrynowym, lekko
podsmazony na patelni, doslownie pare sekund). z pieczarkami i duza iloscia
kopru.

  Jestem ZA, a nawet bardzo ZA!!!
   krzysztof_wandelt   22.12.05, 12:36 zarchiwizowany
Początkowo w głowi mi sie zakręciło od tego przeplatańca, ale pomedytowałem...
pociałem papier w paski, zmoczyłem i pięknie oplotłem gąbkę kapielową.
Ciasto kupię.
Musze zrobić takie danie, bo kiedy daję dzieciom do wyboru co na ich uroczyste
przyjście zrobić, pada niezmiennie Kotlet Le Cordon Bleu! a mnie otrząsa :)
No to... fajnie jest, ale po Świętach, może na Nowy Rok!
--
Sygnaturek mój pognał za jakąś sygnaturką :)
moje przysm@ki ; życzeni@

  Re: Jestem ZA, a nawet bardzo ZA!!! IP: *.skynet.net.pl
   Gość: aga   30.12.05, 14:28 zarchiwizowany
Wziełam się za to,ale nie mogłam sobie poradzić z ciastem.
Zaczeło mi się przyklajać do wszystkiego.
Podsypałam mąką.
Potem doszłam do wniosku,że je rozwałkuję. :))
No i się zaczęło.
Tych mumii ulepiłam może ze 3-wyszły tragicznie.
Wzięłam się na sposób i zaczęłam ciąć kwadraty.Zlepiałam je w sposób urągający
zasadom estetyki,bo nie umiałam inaczej .:(((

Po upieczeniu-jedna porcja dłuzej pieczona-ciasto wyszło chlebkowe
a drugie,pieczone krócej-francuskie.
Musiałam podpiekać z obu stron,bo od dołu było mokre i maziste-niedopieczone.

Zostało pochłonięte natychmiast!Nawet na ziemniaki nie poczekali. :(

Teraz będę robić te kwadraty,dodam więcej czosnku,dam trochę sera,rozważam
dobrze odcedzony szpinak.Z czasem to może i fetę upchnę,ale idę raczej w
kierunku kopert niż mumii,o czym donoszę z żale,muszę tylko zlepianie obmyśleć.

  I chyba dlatego trzeba włozyć ciasto na blasze do
   krzysztof_wandelt   30.12.05, 19:30 zarchiwizowany
lodówki na 20 minut i myslę potem dostyc sprawnie przepleść (paskami papieru
juz opanowąłem)
Wątek ze szpinakim natchnął mnie myślą: a jakby taką masę szpinakowo-serową
włóżyć w kieszeń utwożoną w piersi, tak opleść i upiec??

--
Sygnaturek mój pognał za jakąś sygnaturką :)
moje swojskie przysm@ki ;

  Aga? a zastosowałaś z przepisu to:
   krzysztof_wandelt   30.12.05, 19:34 zarchiwizowany
"Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i przeplatamy paseczki na zmianę na
filecie"
Zobacz na fotce na część nie zaplecioną jak błyszczy od roztrzepanego jajka...

--
Sygnaturek mój pognał za jakąś sygnaturką :)
moje swojskie przysm@ki ;

  Re: Aga? a zastosowałaś z przepisu to: IP: *.skynet.net.pl
   Gość: aga   30.12.05, 22:47 zarchiwizowany
Ja to jestem sama roztrzepana jak to jajko. :)
Nawet chyba pytałam w watku czy się smaruje,a że nie znalazłam,to zrobiłam po
pobieżnym przeczytaniu.

A powiedz mi,co masz na myśli,żeby włożyć ciasto do lodówki.
Bo ja zrobiłam tak:
-wyjęłam z zamrażarki (bo ciasto kupuję zamrożone)
i po mniej więcej dobie,zaczęłam się z nim rozprawiać
i zdjęłam je z folii,którą było owinięte
i zaczęło mi się lać przez ręce
no to moja bratowa złapała i zaczęła się nad nim znęcać fizycznie :))
i potem wykrawałam z tego,co ona rozwałkowała
drugiego płata ciasta już jej nie oddałam tylko zaczęłam robić kwadraty z
tego,co było.

a w ogóle,to proponuję więcej włożyć wyrazistego boczku-moj się chyba rozpuścił
i nie chrupał niestety,co uważam za błąd,aLe pewno nigdy nie będzie chrupał,bo
jak przykryty ciastem,to nie ma szans na pczypieczkę?
i się zastanawiam,czy albo szynkę tam włożyć,albo coś bardziej wyraźnego-moje
mdławe było
może kaparka wcisnąć?

ps.A w ogóle,to wyjęłam z zamrażary mięsko do pieczenia na jutro-tak jak radziłeś
ale po 7 dniach-myślisz,że to ok?

  Będę rozważał problem czysto akademicko...
   krzysztof_wandelt   31.12.05, 00:06 zarchiwizowany
lunatica napisała: "...dwa rozwałkowane kawałki ciasta francuskiego 16cm x
25xm...Rozwałkowane kawałki ciasta wkładamy do lodówki na 20 minut na posypanej
mąką blaszce." - wychodzi na to, że cos nie tak było u Ciebie z tym
rozmrażaniem, sądzę, że trzeba przełozyć pudełko do lodówki i upilnowac kiedy
stanie sie na tyle plastyczne żeby rozprostować na posypanej mąką stolnicy
i nastepnie dowałkować do potrzebnej grubości (na oczy nie widziałem tego
ciasta :)
Wkładasz na tej stolnicy do lodówki, żeby nie lało się po palcach jak mowiłaś,
na 20 min... pamiętać trzeba o rozmiarach, wczesniej dociąć. Wyjmujesz mając
juz przygotowane składniki, nacinasz prostokąt na dłuzszych bokach do srodka
zostawiajac środek nieprzeciety, paski o szerokosci jak na zdjęciu - smarujemy
roztrzepanym jajkiem, kładziemy pierś, farsz dobrze doprawionych pieczarek,
przykrywamy pieknym plasterem nieparzonego bekonu i szczenie podwijami pod
pierś - nastepnie przemiennie zaplatamy warkocz na uformowanym srodku...
nacięte ciasto ma wygladać jak błam ze stonogi...
Moje rozważania to trochę jak mrżonki eremity co by zrobił z Sandrzą Bullock!
Moze lunatica sie zlituje i sprecyzuje dla mniej gramotnych :)

Ps. odnosnie zamrożenia peklowanego mięsa, to wszystko jedno ile leżało
w zamrażarce... ważne ile było w lodówce przed włożeniem do zamrażarki -
min. 2 doby gniecione i przewracane - jak nie było, to teraz je wymiętoś jak
sie rozmrozi!

--
Sygnaturek mój pognał za jakąś sygnaturką :)
moje swojskie przysm@ki ;

  o rozmrażaniu ciasta jest
   au.lait   31.12.05, 01:08 zarchiwizowany
trochę tutaj samozdrowie.interia.pl/dietetyka/abc_odzywiania/news?
inf=100026141
a gdzie ono te dobę przeleżało? poza lodówką? no to nawet nie dziwne, że
leciało przez palce;)) najlepiej w lodówce rozmrażać, jak wyżej a_w radzi -
kontolując elastyczność (wcale długo to rozamrażanie nie trwa, zreszą na op.
powinna być informacja)

--
c\_/

  wielka prosba!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: ocean   18.01.06, 19:15 zarchiwizowany
o wytłumaczenie bo nie widze-jak sie plecie ten wzorek !!!!!!!!!!!!

  Re: wielka prosba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   p.galli   19.01.06, 15:03 zarchiwizowany
ufff dobrze ze sie za to nie zabralam, a mialam ochote bo super wyglada
ale poleglabym jak nic....
byl kurak ale w cytrynie
a to co widze to faktycznie lepiej wczesniej na papierze pocwiczyc, mnie zast
poczatek bo potem to juz klatwo plesc i widac jaki wzor
--
Jeśli nie zbudowałeś domu, nie posadziłeś drzewa i nie spłodziłeś syna, toś
bezręki impotent, który nienawidzi przyrody

  a można w prodziżu?? IP: *.net / *.skorosze.net
   Gość: aga   29.01.06, 21:39 zarchiwizowany
niestety nie dziala mi piekarnik.... czy moznazrobic cos takiegow prodzizu???
jakies rady ?? :))

  przez trzy miesiace letnie posługujemy sie prodiże
   krzysztof_wandelt   29.01.06, 22:34 zarchiwizowany
bo w lesie nie mamy piekarnika - praktycznie zastępuje prosty piekarnik
wspaniale - stosuję różne ustrojstwa, np. rozładaną podstawke do gotowania na
parze jak pieke bryłe, żeby obieg goraca był tez od dołu (no moze na ten sezon
kupimy góra/dół)... smiało mozesz uzywać, tylko musisz nabyc praktyki bo to i
inne temperatury i troche jak pieczenie pod przykryciem... taki konglomerat :)
efekty sa zadawalajace :)
Ps.: te trzy miesiace nie ma mnie na niecie tylko czasami jak wpadam do banków,
podatki i takie tam... Fajnie! CO?!
--
”moje” przy~sm@ki

  Re: Kurczak we francuskim cieście IP: *.chello.pl
   Gość: Karolina   01.02.06, 20:13 zarchiwizowany
Mmmm... zrobiłam. Mąż nie uwierzył, że samodzielnie. Wyszło 5 sztuk, cztery z
nich zjadł natychmiast.
Na te pięć sztuk zużyłam: jedną (podwójną) pierś kurczaka (podzieliłam ją na
pięć części), jedno ciasto francuskie (chyba było większe - nie wiem dlaczego
aż tyle wyszło), pół kilo pieczarek, cebulę, półtora jajka, dwa ząbki czosnku
(ale małe) i przyprawy.
Lepienie wcześnie też wypróbowałam na gąbce :) Świetny patent!

  Re: Kurczak we francuskim cieście IP: *.net / *.skorosze.net
   Gość: aga   01.02.06, 23:57 zarchiwizowany
a może ktoś mi powiedzieć czy jak będę robiła to w prodżiżu to na jakim
podkłądzie?? nalac troszeczke oleju?? jakieś pomysły?? żeby sie nie spaliło ale
żeby nie było mokre od dołu i ogołnie żeby wyszło :)

  dokupić foremkę teflonową lub blachę Zenker'a
   krzysztof_wandelt   02.02.06, 12:25 zarchiwizowany
w rozmiarze takim żeby weszła do prodiża i ustawić na metalowej podstawce pod
garnek lub na 4 tulejkach...
mozan przeciagnąć skórą od słoninki żeby sie błyszczała :)
--
”moje” przy~sm@ki

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   dorga1   02.02.06, 18:43 zarchiwizowany
A ja mam takie głupie pytanie. Czym to przyprawiacie, wiem, że można różnie i
każdemu odpowiada co innego ale chciałabym to zrobić jak najlepiej na pierwszy
raz.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   agnieszkatumieszka   03.02.06, 09:47 zarchiwizowany
Maniaaaam. Zaczęłam się ślinić:) Jutro robię mumię.

  Rany, jakie to dobre wyszło :)))
   salma75   13.06.06, 23:00 zarchiwizowany
Mmmmmmniam!

--
...jesteś moim słońcem a ja Twoim niebem....

  moja próba
   joko5   14.06.06, 21:48 zarchiwizowany
Chcę zrobić te mumie, ale obawiam się, że kurczak pozostanie surowy, czy mogę
usmażyć filety na rumiano, na to dać pieczarki a może kurki i np. plaster
szynki parmeńskiej?

  Re: moja próba
   joko5   14.06.06, 21:56 zarchiwizowany
A można zrobić w cieście filo?

  joko5...
   salma75   15.06.06, 18:38 zarchiwizowany
Też się obawiałam, że pierś bedzie w środku surowa. Użyłam dosyć grubych kurzych
cycków i o dziwo mięsko było mięciutkie, soczyste, delikatne...Super! Nie ma
potrzeby obsmażać kurczaka.
Jak na mój gust powinnam mocniej pierś posolić, ale mąż stanowczo protestuje -
wg niego było jak trzeba.
Porządnie przypraw grzybki, na ostro - z delikatną piersią będą pyyycha.
U mnie powtórka przy najbliższej okazji - zapodam biust kurzy dla gości :)))
Efektowne danie :)

--
...jesteś moim słońcem a ja Twoim niebem....

  Ojeju!
   lunatica   14.06.06, 21:32 zarchiwizowany
To ten wątek jeszcze żyje? Minął ponad rok... :-) Cieszę, że mumijki wychodzą, a
co najważniesze, że smakują :-)

  Faktycznie,
   cipcipkurka   15.06.06, 08:30 zarchiwizowany
może to najdłużej utrzymany wątek w GP?

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   zielonka16   19.06.06, 23:46 zarchiwizowany
bardzo,bardzo dobre.no mnie nie wyszly tak pieknie jak lunatice ale
pyszne.Dzieki za "Pomysl na".



  Ale fajne wyszły :-)
   lunatica   20.06.06, 10:44 zarchiwizowany
...bardzo mi się podobają. Wyglądają jak takie koszyczki z ciasta. Pycha!

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   zielonka16   20.06.06, 10:58 zarchiwizowany
baardzo dziekuje,wzruszylam sie naprawde,jestescie takie mile.Pozdrawiam.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   juventa1   11.07.06, 19:10 zarchiwizowany
wspanialy przepis pierwsze jakie zrobilam byly pyszne ale niezbyt ladne a teraz
zrobilam drugi raz i sa duzo "zgrabniejsze"

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   joko5   13.08.06, 16:14 zarchiwizowany
Zmodyfikowałam nadzienie: podsmażone pieczarki z cebulą, boczkiem, drobno
pokrojonym kurczakiem, żółty ser, sól, pieprz.







  Re: Kurczak we francuskim cieście
   joko5   14.08.06, 08:46 zarchiwizowany
I już upieczone



  Re: Kurczak we francuskim cieście
   mealong   14.08.06, 16:24 zarchiwizowany
Spróbowałam dziś i wyszły bardzo smaczne. Użyłam gotowego ciasta francuskiego,
które wydaje mi się, że było trochę za grube.

Spód wyszedł mi mokry - jak sobie z tym poradzić w przyszłości? (w piekarniku
długo siedziały)

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   joko5   14.08.06, 19:46 zarchiwizowany
W tem weekend robiłam mumie po raz pierwszy, ale jak widać wyżej wyszły
idealnie. Przez godzinę grzałam piekarnik (280 stopni), po włożeniu mumi
przestawiłam piekarnik na grzanie od spodu, po 20 min. ustawiłam grzanie na
góre i dół. Piekłam w tem 220 stopni.

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   dagg   04.10.06, 19:00 zarchiwizowany
Ja dziś zrobiłam :)
Sploty wyszły, chociaż nie idealne... Powtórka na imprezę urodzinową tylko w
większej ilości.
Czy soliliście mięso?

  My soliliśmy. Ale my wszystko solimy :-) n/t
   cipcipkurka   04.10.06, 21:24 zarchiwizowany

--
(...) suma tych możliwości, mąk, definicji i części jest tak nieobjęta i tak
niepojęta oraz nie dająca się wyczerpać, iż z najgłębszą odpowiedzialnością za
słowo i po najskrupulatniejszym rozważeniu trzeba powiedzieć, że nic nie
wiadomo, ci.. ci.. kurka;

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   grochalcia   06.10.06, 12:44 zarchiwizowany
ok, bylam przed chwilka w Biedronce, kupilam 3 rolki ciasta francuskiego. Jutro
przyjezdza siostra, zajmie sie moim szkrabem rozrabiaka a ja bede zawijac te
piersi. zobaczymy jak wyjdzie, dam znac)))
--
Szymek

  Re: Kurczak we francuskim cieście
   grochalcia   09.10.06, 22:51 zarchiwizowany
wyszło super!!!polecam wszystkim. wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Fajny
przepis;)))
--
Szymek

  czy można zawinąć rano a upiec pozniej?
   morepig   11.10.06, 14:14 zarchiwizowany
chcialabym je przygotowac rano a upiec po poludniu, ale boje sie czy mi sie nie
rozplyna. moze ktos probowal? prosze o odp bo w sobote zamierzam je robic ;-))
--
morepig i ♥Susełek12.02.05♥

  Re: czy można zawinąć rano a upiec pozniej?
   grochalcia   12.10.06, 15:36 zarchiwizowany
ja przygotowalam kilka godzin wczesniej i sie nic im nie stalo))))i pieklam
dluzej niz w przepisie, tak aby spod byl chrupiacy. I naprawde super jest ciasto
z Biedronki. Taka roleczka starcza idealnie na 2 kotlety, masz od razu
rozwalkowane ciasto, super sprawa. Powodzenia!!!!
--
Szymek

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd