FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

amorek do kolekcji

tort smietanowy dla wyjatkowej osóbki,przepis z forum "tort migdałowy
szwedzki"


Składniki:
- 6 jajek
- 150 ml śmietany kremówki
- 15 dag cukru
- 23 dag cukru pudru
- 23 dag mielonych migdałów (ze skórką)
- 2 dag płatków migdałowych
- 10 dag masła
Sposób przyrządzania:
Zagotuj śmietanę z cukrem, zdejmij z ognia. Utrzyj z żółtkami, energicznie
przy tym mieszając trzepaczką. Nie przerywając mieszania, podgrzewaj masę na
malutkim ogniu około 5 minut, aż do zgęstnienia. Nie pozwól, aby masa się
zagotowała, bo żółtka się zetną. Zdejmij z ognia, odłóż do ostygnięcia.
Białka ubij z cukrem pudrem, połącz z migdałami. Ciasto rozsmaruj w
tortownicy wyłożonej pergaminem, piecz 25 minut w temp. 175°C. Odłóż do
ostygnięcia. Masło utrzyj mikserem, dodając po łyżce zimny krem żółtkowy.
Kremem posmaruj ciasto migdałowe, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i
cukrem pudrem. Uwaga: z ciasta migdałowego można też upiec 2 oddzielne spody
i przełożyć je masą śmietankową.


dekorowałam bitą śmietana ze śmietan -fixem
zrobiłam amorka z czekolady
wszystko =)
dobre było! mniam!




amorek do kolekcji - kasiunia-bt 25.04.05, 23:54    
Re: amorek do kolekcji - siostraheli 26.04.05, 09:18    
Re: piękny tort - lena_zet 26.04.05, 09:44    
Re: piękny tort - Gość: kasiunia-bt 26.04.05, 13:12    
Re: amorek do kolekcji - cipcipkurka 26.04.05, 10:15    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd