FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Muffiny Mokka

To mój debiut...
Marzyły mi się z jabłkiem i cynamonem, albo wytrawne z fetą i ziołami, ale
ponieważ składniki w domu miałam jedynie na mokkę, a zbyt leniwa byłam, aby
wyskoczyć do sklepu - oto one. Przepis pochodzi z LCB Könemanna "Mufinki".
375 ml mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki kakao
115 g brązowego cukru
2 jajka, lekko ubite
160 g stopionego masła
czekolada pitna w proszku do posypania

Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C. Formę (2 formy po 6 dużych mufinek)
popsikać olejem (uwielbiam rozpylacz do oleju – nie trzeba się bawić w
smarowanie).
Na małym ogniu podgrzać mleko, nie gotować, rozmieszać z kawą, odstawić do
ostygnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z suchymi składnikami.
Na środku zrobić dołek, wlewać do niego roztopione masło, mleko z kawą i
ubite lekko jajka.
Wylać ciasto do formy, na ¾ objętości.
Piec około 20 minut (próba suchego patyczka).

Można podawać z kleksem bitej śmietany na wierzchu, posypane czekoladą....

UWAGA: nie za słodkie, świetnie smakują posmarowane – troszeczkę – dżemem
truskawkowym..




Muffiny Mokka - pinos 05.05.05, 19:55    
Re: Muffiny Mokka - apsik1 05.05.05, 21:06    
:-) - irajar 06.05.05, 11:32    
Re: :-) - pinos 06.05.05, 13:37    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd